Decizie ANRE: Transelectrica primește derogare de un an de la obligații privind piața internă de energie electrică stabilite prin Regulamentul UE 943/2019

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Esential, Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Energie Electrica si termica Decizie ANRE: Transelectrica primește derogare de un an de la obligații privind piața internă de energie electrică stabilite prin Regulamentul UE 943/2019

Compania Națională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica”-primește, prin decizie a Președintelui ANRE, o derogare de un an de la obligația îndeplinirii prevederilor art. 16 alin. (8) din Regulamentul (UE) 2019/943 al Parlamentului European și al Consiliului din 5 iunie 2019 privind piața internă de energie electrică (reformare).

Conducerea Transelectrica a transmis o cerere ANRE, în noiembrie 2019, pentru derogarea de la nivelul minim al capacității disponibile pentru comerțul interzonal, motivând siguranța în funcționare a SEN. În adresa companiei se precizează că, potrivit prevederii din regulamentul European, OTS nu limitează volumul capacității de interconectare care urmează a fi pusă la dispoziția participanților la piață pentru a rezolva o congestie în interiorul propriei zone de ofertare sau ca modalitate de a gestiona fluxurile din tranzacțiile interne ale zonelor de ofertare. “Cerința este îndeplinită dacă un nivel minim al capacității disponibile este atins pentru comerțul interzonal. Acest nivel este setat la 70% din capacitatea de transport respectând limitele de siguranță în funcționare după scăderea contingențelor”, se precizează în adresa Transelectrica către ANRE.

Potrivit deciziei Președintelui ANRE, în termen de șase luni de la acordarea derogării (1 ianuarie 2020), Transelectrica are obligația de a elabora o metodologie și proiecte conținând soluții pe termen lung care să facă posibilă îndeplinirea de către aceasta a obligației prevăzute în regulamentul European. Acestea se vor publica pe pagina de internet a companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *