Declin pentru OMV Petrom: Pierderi de 46 milioane lei în T3, profitul – în scădere cu 60% la nouă luni

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Declin pentru OMV Petrom: Pierderi de 46 milioane lei în T3, profitul – în scădere cu 60% la nouă luni

Vor fi intensificate programele de optimizare a costurilor, și anume: renegocierea cu furnizorii, reducerea utilizării consultanței, politica fermă privind personalul și reprioritizarea cheltuielilor discreționare în toate segmentele de activitate

sediul-OMV-Petrom-

OMV Petrom a înregistrat un profit net de 991 milioane lei (223,1 milioane euro), în primele 9 luni ale anului 2015, în scădere cu 59% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, În trimestrul al treilea, OMV a intrat pe pierderi – 46 milioane lei, faţă de un profit de 691 milioane lei în precedentele trei luni şi un câştig de 1,02 miliarde lei în aceeaşi perioadă din 2014. Vânzările au scăzut în ianuarie-septembrie cu 16%, la 13,62 miliarde lei (3,06 mld. euro), după ce preţul ţiţeiului la nivel internaţional s-a înjumătăţit faţă de cotaţiile din 2014.

Scăderea prețurilor țițeiului a afectat sever performanțele grupului OMV Petrom. Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom S.A., a declarat: “În primele nouă luni din 2015, performanța financiară a Grupului a fost sever afectată de scăderea cu aproximativ 50% a prețurilor țițeiului comparativ cu perioada similară a anului precedent. Într-un mediu de piață cu prețuri mici la țiței ce ar putea dura, am decis să ne reducem estimările privind prețul viitor al țițeiului, ceea ce a determinat ajustări de depreciere ale unor active din segmentul Upstream. Efectul negativ din Upstream a fost doar partial compensat de rezultatele bune din Downstream, datorate modelului nostru de afaceri integrat și susținute de marjele de rafinare îmbunătățite, precum și de cererea de produse crescută.În plus, am continuat eforturile la nivelul întregii organizații pentru a limita cheltuielile de capital și costurile operationale. Mă bucură în mod deosebit reacția pozitivă a întregii organizații, care dovedește schimbarea culturii și agilitatea în afaceri implementate în OMV Petrom pe parcursul ultimei decade”. Preţul ţiţeiului Ural a scăzut în trimestrul al treilea la sub 50 de dolari pe baril, jumătate din cotaţia din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Compania va face în acest an investitiide aproximativ un miliard de euro, în scădere cu 30% faţă de cele din 2014, din care peste 85% vor fi dedicate proiectelor din upstream.

„Un mediu de piaţă cu preţuri scăzute ale ţiţeiului pe o perioadă prelungită ar putea determina reducerea mediei anuale de investiţii în Upstream cu aproximativ 25-35% faţă de 2014. În consecinţă, pe termen mediu, producţia de hidrocarburi în România ar putea scădea în medie cu până la 4% pe an”, se menționează în raportul OMV Petrom privind rezultatele din primele nouă luni.

„În parteneriat cu ExxonMobil, am continuat activităţile de explorare în blocul Neptun Deep: anul acesta am finalizat patru sonde şi am început forajul la cea de-a cincea. Vom continua să ne ajustăm nivelul de activitate, menţinând totodată o poziţtie financiară solidă. În plus, aşa cum am subliniat şi în trecut, investiţiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal şi de reglementare stabil şi favorabil investiţiilor pe termen lung, precum şi de fundamentele de piaţă adecvate”, a precizat Mariana Gheorghe.

În scădere este și numărul de angajați, compania având în trimestrul al treilea 16.217 salariați, cu 2.000 mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014.

Perspective și măsuri pentru 2015

Pentru anul 2015, reprezentanții companiei se așteaptă ca prețul mediu al țițeiului Brent să înregistreze o valoare medie de 50-60 USD/bbl, iar diferențialul Brent-Urals să rămână relativ mic. Piața de gaze și electricitate, precum și cadrul de reglementare din România se estimează că se vor mețtine volatile, ceea ce ar putea influența negativ rezultatele financiare și operaționale ale Grupului.

Conducerea OMV Petrom estimează o cerere de gaze naturale în Romania în 2015 sub nivelul din 2014, ceea ce va conduce la creșterea concurenței și la o presiune suplimentară asupra prețurilor. Pe piața de energie electrică, așteptările în 2015 sunt că aceasta va fi relativ stabilă comparativ cu 2014, iar prețurile să crească ușor, în timp ce marjele medii vor înregistra valori scăzute.

Reprezentanții grupului iau în calcul amendamente ale cadrului general de taxare , care au fost aprobate și vor intra in vigoare în 2016-2017. Impozitul pe construcții este vizat a se menține la nivelul de 1% pe parcursul anului 2016 și ar urma să fie eliminat începând cu anul 2017. Conform declaratților autorităților, se preconizează măsuri suplimentare în ceea ce privește sistemul de taxare pentru activitatea de explorare și producție.

În raportul companiei se subliniază că investițiile viitoare rămân dependente de un cadru fiscal și de reglementare stabil și favorabil investițiilor pe termen lung, precum și de fundamentele de piață adecvate. Programul de investitii al OMV Petrom pentru 2015 este estimat la aproximativ 1 mld euro, cu circa 30% mai mic față de 2014, din care peste 85% va fi dedicat proiectelor din Upstream.

În cadrul companiei vor fi intensificate programele de optimizare a costurilor, și anume: renegocierea cu furnizorii, reducerea utilizării consultanței, politica fermă privind personalul și reprioritizarea cheltuielilor discreționare în toate segmentele de activitate. Se consideră că astfel vor fi pregătiți în eventualitatea unui mediu de piață cu un preț scăzut al țițeiului pentru o perioadă prelungită.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *