Deconectarea Unității 1 Cernavodă, în analiză la Transelectrica

Publicat pe Categorii Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic Deconectarea Unității 1 Cernavodă, în analiză la Transelectrica

Informații operative: Declanșarea de la SEN a Unității 1 CNE Cernavodă s-a produs ca urmare a declanșării turbinei de la sistemul de excitație sau/și protecție generator aferent U1 CNE Cernavodă, în momentul apariției defectului trecător de pe linia de 400 kV.

Reprezentanții Transelectrica și cei ai Centralei Nuclearoelectrice (CNE) de la Cernavodă analizează cauzele producerii avariei ce a dus la deconectarea Unității 1 de la Sistemul Energetic Național, după care vor stabili măsurile ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare.

Centrala-Nucleara-Cernavoda“Din informațiile operative, transmise de către personalul de comandă operativă al Unității 1 CNE Cernavodă, declanșarea de la SEN a Unității 1 CNE Cernavodă s-a produs ca urmare a declanșării turbinei de la sistemul de excitație sau/și protecție generator aferent U1 CNE Cernavodă, în momentul apariției defectului trecător de pe linia de 400 kV. În conformitate cu procedurile specifice va avea loc o întâlnire tehnică comună Transelectrica — CNE Cernavodă pentru analiza detaliată a cauzelor producerii evenimentului și stabilirea măsurilor ce se impun pentru prevenirea unor evenimente similare”, se precizează într-un comunicat al Transelectrica.

Stația 400 kV Cernavodă este racordată la Rețeaua Electrică de Transport prin intermediul a cinci linii electrice aeriene de înaltă tensiune de 400 kV și a fost proiectată pentru evacuarea în condiții de siguranță în Sistemul Electroenergetic Național a energiei electrice produse de către Unitățile 1 și 2 CNE Cernavodă. În data de 8 noiembrie, la ora 15:37, ca urmare a unor condiții meteo nevaforabile caracterizate prin intensificări de vânt cu aspect de vijelie și ploaie în zonă, a avut loc un defect trecător pe una dintre cele cinci linii de evacuare, respectiv pe LEA 400 kV Gura Ialomiței — Cernavodă circ. 2, eliminat rapid și corect de instalațiile de protecție din capetele liniei. După eliminarea defectului, linia a continuat funcționarea normală și fără a afecta capacitatea de evacuare a puterii din CNE Cernavodă, a explicat compania.

“Menționăm că CNTEE Transelectrica SA este preocupată permanent de creșterea siguranței în funcționare a instalațiilor din SEN și, în mod special, în cele aferente zonei de rețea adiacentă centralei nucleare de la Cernavodă, fiind consecventă strategiei de modernizare a liniilor și stațiilor electrice din RET, continuând procesul de realizare a obiectivelor asumate prin planul de dezvoltare a RET pe termen mediu și lung”, susțin reprezentanții Transelectrica.

Unitatea 1 a Centralei Nuclearoelectrice de la Cernavodă a fost deconectată marți, la ora 15:37, de la Sistemul Energetic Național din cauza unei avarii produse la linia de evacuare putere de 400KV în SEN, a informat Nuclearelectrica printr-un comunicat.”Această avarie, apărută din cauza vremii nefavorabile din zonă, a produs deconectarea automată a turbogeneratorului Unității 1 de la SEN. Ca urmare a reducerii puterii pe fondul deconectării turbogeneratorului de la rețea, specialiștii CNE Cernavodă au constatat necesitatea efectuării unor lucrări suplimentare care, conform procedurilor centralei, se pot realiza numai cu reactorul în stare oprită”, au precizat reprezentanții companiei.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *