Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie se va aplica cu 1 ianuarie 2021. ANRE: Este necesar ca până la această dată toate reglementările relevante să fie adaptate

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Energie Electrica si termica Decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie se va aplica cu 1 ianuarie 2021. ANRE: Este necesar ca până la această dată toate reglementările relevante să fie adaptate
  • Autoritatea a revizuit  Procedura pentru determinarea valorilor măsurate pe interval de decontare ale consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de distribuţie, eliminând termenul de oră cu privire la intervalul de decontare. Un proiect de Ordin ANRE este în consultare publică

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei a anunțat că va finaliza, în perioada următoare, întreg pachetul de reglementări necesare implementării legislației naționale incidente și a pachetului legislativ „Energie curată”. Trecerea la intervalul de decontare de 15 minute începând cu anul 2021 este una dintre reglementările din acest pachet, o provocare majoră pentru toți  actorii din energie, care va impacta dur piața de energie. În prezent, decontarea pe piața de energie electrică se realizează la interval de o oră.

Potrivit Regulamentului (UE) 2019/943, până la 1 ianuarie 2021, intervalul de decontare a dezechilibrelor este de 15 minute în toate zonele de programare, cu excepția cazului în care autoritățile de reglementare au acordat o derogare sau o scutire. Nu este și cazul ANRE, care a stabilit  prin Ordinul președintelui nr. 63/2020,  trecerea la decontarea la 15 minute începând cu 1 ianuarie 2021 pe piața de energie electrică din România. Motiv pentru care este necesar ca până la această dată toate reglementările relevante pe acest subiect să fie adaptate, precizează reprezentanții ANRE, într-un document public.

Transelectrica a propus, în baza unui calendar, ca decontarea la 15 minute a tranzacțiilor cu energie electrică să se facă începând cu data de 1 octombrie 2021, nu de la 1 ianuarie.  Însă nu va fi o derogare/amânare de la termenul stabilit de Regulamentul european! “Dacă consumatorii, clienții finali nu sunt pregătiți pentru trecerea la decontarea la 15 minute, pregătiți în sensul în care să fie conștientizați, să fie activi, să discute cu furnizorul, costurile vor crește. Și sunt foarte importante aceste discuții, dezbateri între parteneri“, avertiza Virgil Ivan, Transelectrica, la finele anului trecut.

Un proiect de Ordin ANRE pentru aprobarea Procedurii pentru determinarea valorilor măsurate pe interval de decontare ale consumului propriu tehnologic în reţelele electrice de distribuţie este în consultare publică.

ANRE a revizuit  reglementarea, eliminând termenul de oră cu privire la intervalul de decontare. Acesta este înlocuit cu termenul general de interval de decontare (ID), la care se adaugă precizarea, în cadrul ordinului, cu privire la mărimea intervalului de decontare. Astfel, acesta va continua să fie de o oră până la termenul trecerii la ID de 15 minute, când nu va fi necesară decât schimbarea unui singur articol, se precizează în nota de fundamentare a proiectului de Ordin ANRE.

ANRE invită părțile interesate să transmită observații și propuneri însoțite de o motivație corespunzătoare cel mai târziu până în data de 30.10.2020.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *