DEER organizează cea mai importantă dezbatere publică privind cybersecurity în domeniul energetic, la Cluj. Mihaela Suciu, Director General: Securitatea cibernetică a devenit foarte importantă și o prioritate majoră pentru noi

Publicat pe Categorii Esential, Interviuri InvesTenergy, Semnal
Prima Pagina Actual Esential DEER organizează cea mai importantă dezbatere publică privind cybersecurity în domeniul energetic, la Cluj. Mihaela Suciu, Director General: Securitatea cibernetică a devenit foarte importantă și o prioritate majoră pentru noi

Clujul devine, pentru două zile, centrul securității cibernetice din țară. Distribuție Energie Electrică România – DEER organizează, în perioada 24 – 25 noiembrie, la Cluj Napoca, Forumul de Securitate Cibernetică în Energie, cea mai importantă dezbatere publică internă privind cybersecurity în domeniul energetic din ultimul timp.

Directorul general al DEER, Mihaela Suciu, a declarat, într-un interviu pentru InvesTenergy, că transformarea digitală pe care o traversăm dă naștere la noi oportunități, dar și noi provocări, precum securitatea cibernetică.

– De ce un forum pentru securitate cibernetică în energie și de ce ați decis să organizeze DEER aceste eveniment?

– Rețelele tradiționale de distribuție, cele care transportă electricitatea, să spun, ”până la priză și întrerupător”, se transformă în rețele active și participative, clientul se poziționează în centrul sistemului energetic, iar calitatea serviciului de distribuție a energiei se îmbunătățește, evident. Digitalizarea este indispensabilă pentru tranziția la smart grid, pentru managementul avansat al rețelei, pentru gestionarea surselor de energie regenerabilă, pentru e-mobility, pentru creșterea eficienței investițiilor și îmbunătățirea transparenței procesului investițional în sine. În plus, digitalizarea ne va fi utilă în procesele juridice și cele dedicate combaterii cazurilor de sustragere de energie electrică, în cele de achiziții și racordare la rețea.

Transformarea digitală a economiei și a societății a accelerat în ultimii ani, dând naștere la noi oportunități, dar și unor noi provocări, cum este securitatea cibernetică. Pe măsură ce viețile noastre depind tot mai mult de tehnologii digitale, atacurile cibernetice devin tot mai costisitoare. Securitatea cibernetică a devenit foarte importantă și o prioritate majoră pentru noi.

Din toate aceste motive am decis ca Distribuție Energie Electrică România să organizeze acest forum, să dezbatem problemele legate de ”cybersecurity” la Cluj, ”inima” DEER, acolo unde este sediul nostru central.  Și, mai ales, să venim cu soluții și cu exemple de bune practici care să conducă la o securitate – sănătate cibernetică a business-ului nostru.

– S-a acutizat problema securității cibernetice în ultimul timp?

– Vă dau numai un exemplu: conform estimărilor Comisiei Europene, costul anual al criminalității cibernetice asupra economiei globale, în anul 2020, a fost de 5,5 trilioane euro, dublu față de anul 2015! Da, problemele de cybersecurity s-au diversificat și acutizat. Progresul înregistrat de transformarea digitală a adus, inevitabil, și noi amenințări de securitate cibernetică. În timpul pandemiei, companiile s-au adaptat rapid noilor condiții de lucru la distanță, deschizând, astfel, noi posibilități pentru criminalii cibernetici. Războiul din Ucraina a diversificat, de asemenea, gama de amenințări cu care ne confruntăm.

– Am remarcat că  forumul organizat de DEER a suscitat un foarte mare interes!

– Ne așteptăm la peste 200 de participanți în cele două zile de dezbateri! Și Speakerii sunt de mare calibru! Ministrul Energiei, Sebastian Burduja; ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan; secretarul general al Guvernului, Mircea Abrudean; președintele ANRE, George Niculescu; președinții comisiilor parlamentare pentru energie și digitalizare, Sandor Bende, Lorant Antal și Sabin Sărmaș; președintele Comisiei pentru apărare din Senat, Nicoleta Pauliuc; eurodeputatul Daniel Buda, directori generali sau de securitate cibernetică din companii de stat și private, reprezentanți ai asociațiilor de profil.

Iar temele abordate sunt de maxim interes și actualitate: Tendinţe în plan mondial şi european în materie de reglementare a domeniului cibernetic; Politici şi strategii de securitate cibernetică (la nivel de utilizator, organizaţie şi stat), Securitate cibernetică versus drepturile şi libertăţile utilizatorilor, Ameninţări cibernetice versus cyberintelligence, Particularităţi ale securităţii cibernetice în domeniul energetic, Protecţia infrastructurilor critice din domeniul energetic și E-guvernare, open data şi cultura de securitate cibernetică.

Vă dorim succes! Suntem onorați că InvesTenergy este Partener Media al acestui eveniment de mare actualitate și interes, organizat de DEER.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *