- Forumul este o oportunitate unică de a construi, împreună cu toate părțile implicate, soluții inovatoare și eficiente care să asigure protecția infrastructurilor critice din sectorul energetic
- InvesTenergy este Partener Media al evenimentului
Clujul devine, pentru a doua oară, centrul securității cibernetice din România. Distribuție Energie Electrică Romania – DEER organizează, în perioada 13 – 14 noiembrie, cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie.
“Nevoia permanentă de soluții la probleme complexe, soluții care să asigure protecția infrastructurilor critice din sectorul energetic, ne determină să continuăm să organizăm acest forum, la care am invitat autorități, experți din sectoarele energetic și IT, reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică. Interesul foarte mare, manifestat încă de la prima ediție, de a participa la cea mai importantă dezbatere publică privind cybersecurity, ne confirmă necesitatea și utilitatea acestui demers inițiat de DEER. Avem înscriși peste 300 participanți la cea de-a doua ediție a evenimentului”, ne-a spus directorul general al DEER, Mihaela Rodica Suciu.
InvesTenergy este Partener Media al acestui eveniment de mare actualitate și interes, organizat de cea mai mare companie de distribuție a energiei electrice din România.
Interviu cu Mihaela Rodica SUCIU, Director General Distribuție Energie Electrică Romania
– DEER organizează a doua ediție a forumului pentru securitate cibernetică în energie. Doamnă Mihaela Rodica Suciu, vă felicit pentru această inițiativă, mai ales că vine din partea unei companii. Ce ne puteți spune despre prima ediție și de ce considerați că este necesară continuarea unei astfel de dezbatere în domeniul energetic?
– În contextul geopolitic și al digitalizării, precum și a unei dezvoltări fără precedent, apar din ce în ce mai multe amenințări cibernetice, îndeosebi în domeniul energiei, cu riscuri majore pentru siguranța națională. Securitatea cibernetică trebuie să fie o preocupare permanentă pentru toate companiile și instituțiile. Pentru DEER, pentru echipa noastră, este o prioritate și acționăm, cu asumare și responsabilitate, pentru a asigura, în permanență, securitatea rețelelor și a sistemelor informatice. Preocuparea noastră de bază este ca activitatea companiei noastre să se desfășoare fără niciun fel de incidente.
Am decis ca Distribuție Energie Electrică Romania să organizeze acest forum dintr-o nevoie acută de a dezbate, cu toate părtile implicate, problemele legate de ”cybersecurity” și a găsi soluțiile optime si sigure pentru a face față provocărilor. Prima ediție a forumului a fost un real succes, spun asta cu satisfacția lucrului bine făcut. Am reușit la finalul evenimentului să venim cu soluții și cu exemple de bune practici care să conducă la o securitate, respectiv sănătate cibernetică a business-urilor noastre. Încă de anul trecut, urmare a interesului foarte mare și a solicitărilor venite din partea participanților, am decis că trebuie să continuăm această dezbatere aici, la Cluj și, iată, mai avem câteva zile până la cea de-a doua ediție a Forumului de Securitate Cibernetică în Energie.
Vă pot asigura pe dvs. și pe toți participanții de tot efortul și dedicarea echipei DEER pentru organizarea unui eveniment de anvergură, care va aduce la masa dezbaterilor autorități, actori din tot spectrul sectorului energetic, specialiști IT, reprezentanți ai universităților și industriei de securitate cibernetică, care vor avea astfel oportunitatea de a împărtăși cunoștințe și experiențe, precum și oportunitatea de a identifica soluții și strategii pentru combaterea amenințărilor cibernetice în sectorul energetic.
– Autoritățile și companiile din domeniul energetic conștientizează problema securității cibernetice, care s-a acutizat. Sunt soluții, se aplică?
– Securitatea cibernetică este o temă foarte importantă pentru Uniunea Europeană și, implicit pentru România. UE acționează pe mai multe fronturi pentru a promova reziliența cibernetică, pentru a combate criminalitatea informatică și pentru a stimula diplomația cibernetică și apărarea cibernetică. Energia este un sector critic, cu o dependență tot mai mare de tehnologiile digitale. În acest context, atacurile cibernetice și criminalitatea informatică sunt tot mai numeroase și mai sofisticate la nivelul companiilor din întreaga Europă și din România.
Prin definiție, securitatea cibernetică include activități necesare pentru protejarea rețelelor și a sistemelor informatice, a utilizatorilor acestor sisteme și a altor persoane afectate de amenințări cibernetice. Asta facem noi, atât în cadrul companiei, prin politicile și măsurile implementate. cât și prin organizarea acestui forum. unde lansăm invitația la o abordare și acțiune proactivă în materie de securitate cibernetică, la un demers și un efort comun al companiilor din domeniul energetic pentru asigurarea securității infrastructurii și a sistemelor informatice. Obiectivul nostru comun este să consolidăm protecția infrastructurii energetice împotriva amenințărilor cibernetice.
Consider că autoritățile și companiile din domeniul energetic nu numai că conștientizează această problemă, dar vedem o preocupare permanentă în a găsi soluții, pe care să le punem în aplicare pentru a o gestiona corect și eficient securitatea cibernetică în acest sector vulnerabil.
Apreciz, în acest sens, inițiativa Ministerului Energiei de a înființa și operaționaliza un Centru de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică în Energie (CRISCE), care va aduce o soluție necesară și urgentă pentru protejarea infrastructurii critice din domeniul energetic național. Între alte responsabilități, această structură va contribui la protejarea rețelelor și sistemelor informatice ale companiilor din acest domeniu strategic. Exact ce avem nevoie! Și aș mai milita pentru o permanentă și eficientă colaborare între instituții și companii pentru a combate amenințările care sunt creștere.
Mai mult, trebuie să fim pregătiți să răspundem cerințelor stricte impuse de Directiva privind securitatea rețelelor și a sistemelor informatice – NIS 2, care introduce noi reguli pentru a atinge un nivel ridicat de securitate cibernetică pentru companii.
– Concret, ce face DEER pentru a se apăra de eventuale atacuri cibernetice?
După cum am mai spus, pentru DEER, pentru echipa noastră, securitatea cibernetică este prioritară, pot spune vitală, pentru protecția datelor, activitatea în sine a companiei și menținerea încrederii clienților și a partenerilor.
DEER acționează în baza unei strategii proprii de securitate cibernetică. Atacul cibernetic din 2023, care a fost gestionat cu promptitudine, profesionalism și implicare maximă de către specialiștii noștri, în colaborare cu alte instituții de profil, a fost un mare semnal pentru noi și ca urmare, ne-am organizat și am luat măsuri. Astfel, în cadrul DEER, a fost înființată Direcția Security Operation Center, care are ca obiect de activitate asigurarea securității cibernetice și care, în următoarea perioadă, va implementa trei proiecte importante: „next generation security operation center”, monitorizarea accesului la bazele de date și a interfețelor API, securitatea și security information and compliance management – monitorizare a conformității la reglementările în vigoare. De asemenea, avem în derulare un proiect Cyber security pentru infrastrctura SMI (MOC – Meter Operation Center integrat in SOC) și implementăm noi tehnologii de comunicatii, precum și sisteme smart de protecție și control substații și stații virtualizate.
Sigur, DEER investește foarte mult în siguranța cibernetică. Pentru că, până la urmă, investim în siguranța noastră, a utilizatorilor, în siguranța națională!
– Prima ediție a forumului organizat de DEER a suscitat un foarte mare interes din partea participanților. Cum se prezintă actuala ediție?
– După o primă ediție de succes, am pregătit un eveniment cu o agendă complexă și foarte atractivă de dezabteri, cu speakeri valoroși și am adresat mult mai multe invitații dat fiind interesul foarte mare și solicitările primite. Cum am spus, ne așteptăm la peste 300 de participanți în cele două zile de dezbateri, în care experți din energie și IT vor prezenta soluții inovatoare si efciente în cadrul unor sesiuni dedicate, alături de prezentarile tehnice ale partenerilor nostri
Suntem onoraț ide numărul impresionat de speakeri, de calibrul și expertiza acestora! Au confirmat participarea la eveniment: Ministrul Energiei, Sebastian Burduja; Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan; Secretarul General al Guvernului, Mircea Abrudean; Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc; Șeful Cancelariei Primului Ministru, Alexandru Mihai Ghigiu; Președintele ANRE, George Niculescu; Președinții Comisiilor parlamentare de specialitate, Sandor Bende și Lorant Antal, Secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), Ovidiu Câmpean, directori generali și reprezentanți ai managementului din mari companii energetice și de securitate cibernetică, reprezentanți ai universităților și asociațiilor de profil.
Temele abordate sunt de maxim interes și actualitate. Prezint doar câteva dintre acestea: abordarea amenințărilor cibernetice în infrastructurile critice energetice, importanța colaborării dintre sectorul public și privat, soluții tehnologice avansate pentru prevenirea atacurilor, dezvoltarea de parteneriate strategice la nivel național și internațional. O temă de dezbateri în a doua zi a evenimentului, care – recunosc – îmi place foarte mult este leadership-ul feminin în IT și cybersecurity, un panel format exclusiv din doamne, lideri și experti renumiți, la nivel national și mondial, în cybersecurity, tehnologie și IT.
Pentru mai multe informații, vă invit să accesați site-ul dedicat evenimentului: https://cyberenergy.ro
Vă așteptăm să luați parte la viitorul energiei sigure!
– Mulțumesc pentru informațiile oferite și vă dorim succes!