Delgaz Grid investește 79 milioane lei pentru modernizarea rețelei și implementarea SMART în județul Neamț

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Delgaz Grid investește 79 milioane lei pentru modernizarea rețelei și implementarea SMART în județul Neamț

Delgaz Grid, compania de distributie din cadrul Grupului german E.ON, va investi 79 milioane lei pentru modernizarea rețelei și implementarea SMART cu fonduri europene în județul Neamț.

Vor fi instalate peste 11.000 contoare inteligente la consumatori casnici și non casnici mici. Rețeaua de distribuție de joasă tensiune va fi modernizată pe o lungime de 280 km. În proiect sunt incluse 22 de comune din județul Neamț.

”În cadrul proiectului, demarat luna trecută, vor fi instalate peste 11.000 de contoare inteligente la consumatori casnici și non casnici mici din 22 de comune din județul Neamț. În același timp vor fi instalate și echipamentele necesare pentru funcționarea sistemului de distribuție inteligent. Cele 22 de comune în care se vor derula lucrările sunt: Alexandru cel Bun, Bahna, Bicaz-Chei, Bârgăuani, Bodești, Borlești, Cândești, Costișa, Dobreni, Dragomirești, Hangu, Mărgineni, Negrești, Pângărați, Podoleni, Rediu, Români, Ștefan cel Mare, Tazlău, Trifești, Valea Ursului și Zănești”, se precizează într-un comunicat al companiei.

Rețeaua de distribuție de joasă tensiune din localitățile incluse în proiect va fi modernizată pe o lungime de aproape 280 km, ceea ce reprezintă 90% din rețeaua existentă în zonele ce fac obiectul investiției.  Principalele lucrări constau în înlocuirea a peste 2.000 de stâlpi de rețea și montarea a aproape 1.500 de stâlpi de branșament, înlocuire conductoare, instalarea de noi posturi de transformare, montarea a 52 noi firide de distribuție.

Investiţia, în valoare totală de aproape 79 milioane de lei, este cofinanțată cu peste 43 milioane de lei din Fondul European de Dezvoltare Regională – REACT EU (prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020, Axa prioritară 10: Creșterea eficienței energetice și utilizarea surselor regenerabile de energie în vederea pregătirii unei redresări verzi, digitale și reziliente a economiei), contribuţia companiei fiind de peste 35,5 milioane de lei (TVA inclus).

Pe lângă contorizarea inteligentă, realizarea proiectului urmărește și atingerea unor obiective generale: reducerea timpilor de întrerupere a serviciului și a numărului de deranjamente/incidente, mai ales a celor neplanificate; monitorizarea alimentării cu energie de la nivelul nodurilor rețelei până la nivelul consumatorului și intervenția rapidă, de la distanță, în cazul unor disfuncționalități, întreruperi etc.; reducerea pierderilor, atât de natură tehnică, cât și comercială prin menținerea parametrilor energiei livrate în zona valorilor nominale.

Contorizarea inteligentă oferă o serie de beneficii și facilităţi, și anume:

  • indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;
  • Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând clienților o mai bună gestionare a consumului şi bugetului;
  • Facilitează alegerea de către client a unor tarife diferențiate;
  • Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz;
  • Operaţiunile de deconectare şi/sau reconectare la un consumator la care este instalat şi integrat în sistem un contor inteligent nu presupun costuri pentru client.

Delgaz Grid accesează finanțare europeană pentru modernizarea și digitalizarea infrastructurii de distribuție

Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție. La acest moment, șase proiecte în valoare de circa 254,5 milioane lei fără TVA (circa 51,9 mil. euro), cu finanțări de 182,3 milioane lei (circa 37,2 milioane euro), se află în diferite stadii de implementare.

Trei proiecte ce presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a cinci stații de transformare din județul Vaslui, două din județul Botoșani și două din județul Suceava sunt la momentul de față în diferite faze de implementare.

Alte trei proiecte, ce vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iași și Suceava, dar și în județul Neamț.

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze natu-rale de peste 24.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghi-ta, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de 83.000 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit peste 2 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *