Delgaz Grid vrea să investeasca 250 milioane lei în reţele inteligente

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Delgaz Grid vrea să investeasca 250 milioane lei în reţele inteligente
  • Circa 400.000 de contoare inteligente vor fi montate la consumatori până în 2028
  • 73% dintre consumatorii din jud. Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART

Compania de distribuţie Delgaz Grid, parte a grupului E.ON România, are ca obiectiv, pentru 2019-2028, să monteze peste 397.000 de contoare, valoarea investiţiilor fiind de circa 135 milioane de lei.

Compania a instalat pana acum la consumatori, prin programe succesive în valoare de aproximativ 127 de milioane de lei, un număr de circa 315.000 de contoare inteligente, cele mai multe în judeţele Bacău şi Neamţ.

Mai exact, 73% dintre consumatorii din jud. Bacău şi 43% dintre cei din judeţul Neamţ au instalate contoare SMART, se precizeaza intr-un comunicat transmis de Delgaz Grid.

Cele două judeţe au fost selectate pentru derularea proiectelor de contorizare inteligentă în urma unor analize care au indicat, printre altele, un potenţial ridicat de reducere a consumului propriu tehnologic în reţeaua de distribuţie a energiei electrice.

La momentul de faţă, compania are în derulare, în municipiul Iaşi, un proiect cu finanţare europeană, în valoare de circa 45 milioane lei, pentru instalarea a 10.000 de contoare şi modernizarea reţelei de distribuţie aferente, precum şi pentru implementarea infrastructurii hardware şi a aplicaţiilor software necesare funcţionării sistemului.

Pentru clienţi, contoarele inteligente oferă o serie de facilităţi, atât în ceea ce priveşte contributia la acurateţea facturării, cât şi a comodităţii achiziţiei datelor aferente energiei consummate:

•         Indexul contorului este transmis în mod automat, nu mai este necesară transmiterea acestuia de către client sau vizita cititorului;

•         Factura va reflecta exact consumul realizat, fiind eliminate facturile de estimare, permiţând o mai bună gestionare a consumului şi a bugetului clienților;

•         Indexul fiind transmis automat, sunt eliminate erorile de citire şi implicit erorile de facturare.

Pe lângă datele referitoare la consum, contoarele transmit şi diferite tipuri de alarme către sistemul central, unde sunt analizate şi sunt stabilite măsuri de intervenţie de la distanţă sau în teren, după caz.

Contorizarea inteligentă, prin funcţionalităţile multiple pe care le oferă, asigură şi o mai bună monitorizare a circulaţiilor de energie, permiţând identificarea zonelor cu pierderi (pierderi cu diverse cauze: disfuncţionalităţi ale reţelelor/echipamentelor, încărcarea sub sau peste capacitate a unor porţiuni de reţea, conectări neautorizate la reţea etc.) şi stabilirea unor măsuri adecvate pentru reducerea acestora.

Reţele „smart” şi digitalizare

În ceea ce priveşte SCADA, ca parte a conceptului ”smart grid”, 114 staţii de transformare din Moldova, din totalul de 133 au fost deja (total sau parţial) integrate în system, comunica reprezentantii Delgaz Grid.

Anul trecut, s-a demarat un program care va fi finalizat în 2020 şi care urmăreşte integrarea şi modernizarea a 13 staţii de transformare, valoarea investiţiilor fiind de 12,5 milioane de lei.

La momentul de faţă Delgaz Grid implementează un alt proiect, cu finanţare europeană,  în cadrul căruia vor fi modernizate şi integrate în SCADA stațiile de transformare Hârlău, Pașcani și Gorban (110/20kV) din judeţul Iaşi.

Lucrările, în valoare de peste 16 milioane lei, se vor desfăşura pe o perioadă de trei ani şi au ca obiectiv creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din surse regenerabile prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.

Pentru automatizarea sistemului de distribuţie în mediul urban aproape 150 de posturi de transformare vor fi integrate în sistemul SCADA în perioada 2019-2021, 39 milioane de lei fiind prevăzuţi în buget pentru acest scop.

Digitalizare înseamnă, totodată, servicii care aduc simplitate, economie de timp, mobilitate, deschidere, uşurinţă şi claritate în relaţia noastră cu cei peste 3 milioane de clienti. Un exemplu este platforma online implementata de Delgaz Grid care numără funcţionalitati de tipul Accesului la sistemul de distibutie Gaze Naturale si Energie Electrica, procese de Schimbare furnizor Gaze Naturale si Energie Electrica, Intreruperile programate de energie, Schimburi de date cu furnizorii sau chiar şi procesul de Revizii şi verificări periodice sunt în acest moment transpuse în mod digital în Portal.

Modernizarea sistemului energetic din Moldova reprezintă o preocupare permanentă a companiei noastre, în 2018 fiind investiţi în acest sens peste 257 de milioane de lei, sustin reprezentantii companiei.

De asemenea, anul trecut s-au investit peste 235 milioane lei în modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie a gazelor naturale din cele 20 de judeţe în care Delgaz Grid activează.

Delgaz Grid, companie din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale în lungime de peste 21.000 km în 20 de judeţe din partea de Nord a României, respectiv o reţea de electricitate de peste 80.000 km în şase judeţe din Moldova. De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, grupul E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de peste 2 miliarde de euro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *