Dentons, Suciu Popa și Deloitte România au fost consultanții ROMGAZ în tranzacția, de peste un milliard de dolari, de preluare a participației Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dentons, Suciu Popa și Deloitte România au fost consultanții ROMGAZ în tranzacția, de peste un milliard de dolari, de preluare a participației Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră
  • Aristotel Jude, Director General Romgaz: Împreună cu aceștia am reușit să semnăm cea mai importantă tranzacție din sectorul energetic din ultimii 30 de ani

Dentons, Suciu Popa și Deloitte România au fost consultanții ROMGAZ în tranzacția de achiziție a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited.

Romgaz, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Dentons și Suciu Popa și Asociații au asistat ROMGAZ pe partea juridică a tranzacției, realizând printre altele un amplu exercitiu de due-diligence juridic cu privire la societatea țintă și activele acesteia și au asigurat consultanță juridică pe întreaga durata a negocierii contractului de vânzare – cumpărare.

Deloitte România a oferit servicii de evaluare a participației EMEPRL, due-diligence fiscal și financiar și asistență fiscală în raport cu tranzacția.

Citește și: https://www.investenergy.ro/s-a-semnat-contractul-la-palatul-victoria-in-prezenta-premierului-ciuca-romgaz-preia-participatia-exxon-in-neptun-deep-din-marea-neagra-tranzactie-in-valoare-de-peste-1-miliard-de-dolari/

Directorul General al ROMGAZ, Aristotel Jude, a declarat: „Semnarea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de EMEPRL care deține 50% din perimetrul Neptun Deep reprezintă o etapă istorică în transformarea și dezvoltarea corporativă a companiei. În procesul de achiziție a acțiunilor EMEPRL, ROMGAZ a beneficiat de servicii de consultanță oferite de profesioniști în domeniu. Împreună cu aceștia am reușit, astfel, să semnăm cea mai importantă tranzacție din sectorul energetic din ultimii 30 de ani. Finalizarea tranzacției va asigura premisele creșterii substanțiale a producției de gaze naturale a grupului ROMGAZ o dată cu demararea operațiunilor de exploatare în perimetrul Neptun Deep”.

La rândul său, Răzvan Popescu, Director Economic al ROMGAZ consideră: „După finanțarea achiziției, semnarea contractului de vânzare cumpărare cu EMEPRL reprezintă un alt pas important al etapei de transformare prin care va trece Compania din punct de vedere financiar și procedural. Astfel, ne vom asigura ca modelul de business al grupului ROMGAZ să fie adaptat nevoii de finanțare necesare dezvoltării proiectului Neptun Deep.”

„Suntem încântați si foarte onorati pentru faptul că Dentons, printr-o echipa internațională integrată, formată din avocati din birourile din Londra si Bucuresti, a fost alături de Romgaz în această achiziție strategică, prin care Romgaz își consolidează poziția poziția de jucător de top pe piața de petrol și gaze din Romania și din Europa”, a declarat Claudiu Munteanu-Jipescu, coordonatorul practicii de energie din cadrul Dentons Bucuresti.

„Ne bucurăm că acest proiect, de o deosebită însemnătate pentru ROMGAZ și pentru România, se realizează și felicităm întreaga echipă ROMGAZ pentru profesionalismul și dedicarea de care au dat dovadă în gestionarea acestui proiect, care, o dată implementat, va contribui la asigurarea independenței energetice a României. Am fost încantati să aducem experiența noastră alături de cea a clientului și a celorlalți consultanți și sperăm să vedem și alte proiecte și tranzacții de anvergură realizate în anii ce vor veni”, a declarat Miruna Suciu, Managing Partner Suciu Popa.

„Această tranzacție este o premieră pentru țara noastră prin structura și magnitudinea sa, precum și prin potențialul pe care îl are de a schimba viitorul producției de gaze naturale din România și poate chiar din regiune, iar contextul actual, în care materiiile prime sunt mai importante decât oricând, îi sporește importanța. Ne onorează încrederea acordată de Romgaz echipei noastre multi-disciplinare de consultanți financiari și fiscali și faptul că am putut contribui la succesul încă unui proiect de referință”, au declarat Alexandra Smedoiu, Partener Servicii Fiscale, și Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.

Contractul de vânzare cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Anterior, pe 22 martie, Consiliul de Administrație al ROMGAZ a avizat contractul de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) EMEPRL care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

La Ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acțiuni EMEPRL, au participat din partea


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.