S-a semnat contractul, la Palatul Victoria, în prezența premierului Ciucă: Romgaz preia participația Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră. Tranzacție în valoare de peste un miliard de dolari

Publicat pe Categorii Business, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Business Investitii / Tranzactii S-a semnat contractul, la Palatul Victoria, în prezența premierului Ciucă: Romgaz preia participația Exxon în Neptun Deep din Marea Neagră. Tranzacție în valoare de peste un miliard de dolari

S.N.G.N. ROMGAZ, cel mai mare producător de gaze naturale din România, a semnat, la sediul Guvernului României, contractul de vânzare-cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EMEPRL) care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră.

Contractul de vânzare-cumpărare a fost aprobat în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor ROMGAZ S.A. din data de 28.04.2022, iar finalizarea tranzacției este condiționată de îndeplinirea condiţiilor suspensive din contract. Preţul de achiziţie achitat de către ROMGAZ va fi de 1.060.000.000 USD, putând fi ajustat conform mecanismelor prevăzute în contractul de vânzare-cumpărare acțiuni.

Sursă foto: facebook Guvernul României

”Tranzacția în valoare de peste 1 miliard de dolari este expresia angajamentului Guvernului de a susține investițiile vitale în energie și valorificarea gazelor naturale din Marea Neagră în beneficiul românilor și economiei românești.  Noua lege off-shore dezbătută în Parlament în ritm accelerat deblochează investiții vitale pentru asigurarea resurselor de gaze naturale. Viziunea de dezvoltare a sectorului energetic pe care o are Guvernul României, bazată pe investiții, o abordare pro-business și stabilitate, va repoziționa România ca un actor regional important, capabil să asigure necesarul pentru consumul cetățenilor și economiei și chiar să devină furnizor de securitate energetică în regiune”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la ceremonia de semnare a contractului.

„Pot spune că astăzi asistăm la prima cărămidă pentru independenţa energetică a României. Cum a spus şi premierul, clădim independenţa energetică, independenţa resurselor energetice şi astăzi practic asistăm şi la prima cărămidă a unuia dintre cele mai mari proiecte de investiţii şi din România. Vorbim de miliarde de euro ce vorm fi investite pentru extragerea gazelor din Marea Neagră. Vorbim de investiţii în orizontală, investiţii pentru a putea scoate gazele naturale şi alături de investiţiile din zona nucleară, cred că vorbim de cele mai mari investiţii energetice din România. Îmi doresc să finalizăm cât mai repede această tranzacţie şi îmi doresc ca cel mai târziu la finalul anului 2026, de ce nu poate începutul lui 2026, gazele naturale să intre în sistemul naţional de transport din România”, a afirmat Ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Directorul General al Romgaz, Aristotel Jude, a declarat: ”Semnarea contractului de vânzare – cumpărare a tuturor acţiunilor emise (reprezentând 100% din capitalul social) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited care deține 50% din drepturile dobândite și din obligațiile asumate prin Acordul Petrolier pentru zona estică, zona de apă adâncă, a perimetrului offshore XIX Neptun din Marea Neagră reprezintă rezultatul unor negocieri ample și complexe derulate în ultimele luni, dar și o etapă foarte importantă în dezvoltarea și transformarea corporativă și strategică ROMGAZ. Semnarea contractului va fi urmată de demersurile legate de finalizarea tranzacției, moment după care, împreună cu viitorul partener, o să realizăm formalitățile necesare și utile pentru trecerea la faza de dezvoltare-exploatare a zăcămintelor de gaze din zona perimetrului Neptun Deep, astfel încât prima producție de gaze naturale să fie obținută la sfârșitul anului 2026 sau începutul anului 2027. Acest proiect reprezintă o oportunitate strategică atât pentru ROMGAZ, cât și pentru țara noastră, mai ales în actualul context geopolitic, oferind astfel României o sursă importantă de gaze naturale în vederea asigurării securității și independenței energetice. Mulțumesc echipei ROMGAZ și Consiliului de Administrație ROMGAZ pentru implicare și sprijin in realizarea acestei tranzacții”.

„Suntem mândri de activitățile noastre anterioare în calitate de operator și credem că Neptun Deep este un proiect important pentru România. Dorim Romgaz și OMV Petrom mult succes în derularea proiectului”, a declarat Frank Kretschmer, Vicepreședinte al ExxonMobil Exploration and Production România.

La ceremonia de semnare a contractului de vânzare cumpărare de acțiuni EMEPRL, au participat din partea ROMGAZ S.A. Directorul General-  Aristotel Jude, Directorul Economic- Răzvan Popescu, Președintele Consiliului de Administrație (CA), Secretar de Stat- Dan Dragoș Drăgan, Membrii CA – Gheorghe Silvian Sorici, Botond Balazs, Nicolae Bogdan Simescu și Cezar Batog.Filialele ExxonMobil au fost reprezentate de Vice președintele – Frank Kretschmer, alături de Samuel Shehadeh, Alin Știrbu și Thomas Welzel.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.