Cum rămâne cu taxa pentru apă turbinată?

Publicat pe Categorii Energie, Flux energetic, Hidro si nucleara, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Cum rămâne cu taxa pentru apă turbinată?
  • Deputații Comisiei pentru Agricultură, decizie importantă pentru producătorii hidro

Zi decisivă pentru Hidroelectrica și producătorii micro-hidro. Faliment pentru producători sau crearea unui mediu investițional? Mecanismul și cuantumul taxei pentru apă turbinată se analizează astăzi, 21 aprilie, în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților.  

Membrii Comisiei pentru Agricultură dezbat proiectul de lege PL-x 97/2021 pentru aprobarea OUG 225/2020, Camera Deputaților fiind camera decizională. Acesta este pentru a doua oară în comisie, de data aceasta pentru raport suplimentar. Actul normativ a atras memulțumirea tuturor producătorilor hidro, fiind introdus un  amendament prin care se propune o taxă fixă pe apă de 33 RON / MWh produs,  ce reprezintă 17% din prețul energiei conform ROPEX_DAM 2020.

Producătorii au reclamat lipsa fundamentelor economice în baza cărora s-a stabilit cuantumul de 33 RON per MWh produs, cuantum stabilit fără o consultare cu toată industria. O altă nemulțumire a investitorilor survine din faptul că inițiatorii amendamentelor nu au luat în considerare reglementări secundare, o mare parte din producătorii hidro având costuri suplimentare  cu chiria  pentru albie minoră, 27 RON/mp/lună și cu contribuțiapentru potențialul asigurat în scop hidroenergetic.Mecanismul acestei contribuții este calculat în funcție de metri cădere/lună x ore funcționare. Acesta nu ține cont de volumul de apă utilizat, respectiv de cantitatea de energia produsă, este un tarif fix, indiferent de numărul de MWh produși, fapt ce va conduce la discriminare între producători. În unele cazuri această contribuție poate depăși ca valoare contribuția pentru apă turbinată, va avea un impact de 15-18% din venitul producătorului din energie, respectiv 20-35 RON per MWh produs.

În final, producătorii hidro plătesc către Administrația Apele Române taxe ce reprezintă 35-40% din venitul lor din energie.

PATRES a atras atenția că în majoritatea ţărilor membre ale UE  nu se percep taxe pentru apa turbinată, iar în cazul celor unde se taxează, acestea sunt mult mai mici decât cele percepute de către Administrația Apele Române. Alte ţări au o schemă gândită în funcţie de parametrii tehnici ai amenajării, precum căderea sau debitul sau puterea instalată, iar mecanismul de taxare este diferențiat între microhidrocentrale și hidrocentrale.

PATRES cere parlamentarilor să nu îngroape producătorii de energie micro-hidro. O taxă pe apă de 33 lei/MWh pentru toți producătorii este neconcurențială și discriminatorie

Citiți mai multe pe https://www.investenergy.ro/patres-cere-parlamentarilor-sa-nu-ingroape-producatorii-de-energie-micro-hidro-o-taxa-pe-apa-de-33-lei-mwh-pentru-toti-producatorii-este-neconcurentiala-si-discriminatorie/

În acest sens, și Consiliul Concurenței a recomandat în investigația sectorială două mecanisme de taxare, și anume :

  • În cazul microhidrocentralelor se propune ca alternativă la sistemul actual achitarea unei taxe anuale reprezentând 2% din veniturile obtinute din energia electrică produsă; această taxă poate acoperi utilizarea apei şi celelalte servicii (chiria albiei minore etc.), si totodata tine cont si de evolutia prețului energiei.
  • În cazul hidrocentralelor se propune un cuantum fix per MWh produs.

Majorarea taxelor pe care producătorii de energie hidro le plătesc Administrației Apele Române va avea efecte negative în lanț, totul culminând cu scumpirea energiei electrice la consumatorul final. Costurile de producție ale Hidroelectrica vor exploda, în condițiile în care taxa va fi mai mare cu peste 55% față de nivelul plătit de Hidroelectrica în ultimii 5 ani, ceea ce ar putea însemna dividende mai scăzute și impozite mai puține către bugetul statului. Majorarea taxei avantajează foarte mult Apele Române, însă lovește puternic sectorul energetic, iar cei care vor suporta în final consecințele sunt consumatorii, atrage atenția Fondul Proprietatea, acționar Hidroelectrica.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *