Deputații europeni cer UE măsuri mai ferme împotriva prețurilor mari la energie și să își diminueze dependența energetică de Rusia

Publicat pe Categorii Electrica si termica, Energie, Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Energie Electrica si termica Deputații europeni cer UE măsuri mai ferme împotriva prețurilor mari la energie și să își diminueze dependența energetică de Rusia

Deputații europeni au solicitat Uniunii Europene să își diminueze dependența energetică de Rusia și să asigure rapid energie mai curată și mai accesibilă pentru toți.

În contextul invaziei ruse în Ucraina și a creșterii abrupte și instabilității prețurilor la energie, deputații au adresat întrebări reprezentanților Consiliului și Comisiei Europene cu privire la planurile UE de a pune capăt dependenței de energie rusească – în special petrol, gaze naturale și cărbune – cu ocazia unei dezbateri în plenul Parlamentului European, ce a avut loc ieri, 24 martie, potrivit europarl.europa.eu

Această dezbatere răspunde planului Comisiei REPowerEU de a reduce cererea UE pentru gaz rusesc cu două treimi până la finalul lui 2022 și complet pâna în 2030. Tot prin acest plan se preconizează refacerea stocurilor de gaze naturale pentru iarna viitoare și asigurarea furnizării de energie durabilă, sigură și accesibilă.

Prezentând planul REPowerEU, Valdis Dombrovskis, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a declarat: „Trebuie să deținem controlul viitorului nostru energetic, iar asta înseamnă că nu putem permite unei țări terțe să ne destabilizeze piețele sau să ne influențeze alegerile în domeniul energetic.” Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, reprezentând poziția Consiliului European, a subliniat importanța independenței energetice europene și a tranziției verzi: „Europa trebuie să fie independentă de importurile de combustibili fosili din Rusia. […] Trebuie să accelerăm eforturile de scădere a dependenței europene de combustibili fosili punct, începând cu gazul natural, desigur. Diversificarea surselor, tranziția spre forme de energie verzi, curate sunt imperative.”

Markus Pieper (PPE, Germania) a declarat că impactul prețurilor mari la energie poate fi diminuat prin reducerea taxării energiei și prin oprirea dependenței de Rusia. El a adăugat: „Trebuie să decuplăm gazul de prețul general al electricității.” Totuși, deputatul a avertizat că renunțarea totală la concurență pe piețele energetice acum ar fi cea mai proastă pregătire posibilă pentru perioada post-război. „E mai ușor să abandonezi economia de piață decât să reintroduci concurența.”

Dan Nica (S&D, România) a numit planul REPowerEU „mai bun decât nimic”, însă a exprimat îndoieli că acesta va fi gata la timp pentru iarna viitoare. El a criticat, totodată, specula de pe piețele energetice și a cerut taxarea veniturilor excepționale. „Este un lucru de neacceptat să avem în Uniunea Europeană țări cum este România unde cineva poate să vândă energia la de 10 ori prețul de cost.”

Morten Petersen (Renew, Danemarca) a spus: „Era și timpul să schimbăm felul în care facem lucrurile. Trebuie să economisim energie în industrie, în clădiri… Trebuie să dăm mai încet termostatele, trebuie poate să mai punem un pulover, și trebuie să pornim o campanie de conștientizare care să convingă cetățenii că merită să facă economii de energie.” Acesta a adăugat: „Trebuie să accelerăm producția de energie regenerabilă, nu doar pe uscat, ci și în largul mărilor (off shore). Aceste noi surse de energie pot deveni interesante pentru Europa. Trebuie să ne asigurăm că producem energie mai aproape de locul unde ea este consumată de sistem.”

Ville Niinistö (Verzii/ALE, Finlanda) a spus: „Avem nevoie de achiziții comune, coordonare mai bună, cooperare și solidaritate între statele membre pentru a acționa asupra prețurilor mari la energie, dar trebuie, de asemenea, să grăbim investițiile în eficiență energetică și surse regenerabile.” El a adăugat: „Cerem statelor membre să sprijine gospodăriile vulnerabile, folosind flexibilitatea cadrului existent, de exemplu prin plăți directe sau cupoane. Acest lucru este o urgență pentru cei care nu-și pot achita facturile la energie”.

Paolo Borchia (ID, Italia) a observat că, deși e o idee bună să avem o anumită canitate de gaze stocată, acest lucru nu va face decât să crească prețurile. „De-a lungul anilor am făcut tot ce am putut pentru ca UE să devină prea dependentă de importuri de energie; acum prețul este plătit de gospodării și de companii.” Zdzisław Krasnodębski (ECR, Polonia) a spus că propunerile Comisiei merg în direcția corectă -mai puțină dependență de Rusia și dezvoltarea mai rapidă a energiei regenerabile – dar a scos în evidență diferența dintre planuri și realitate. „Acum plănuim achiziții comune de gaz, reglementări privind capacitățile de stocare a gazelor naturale și o transformare accelerată spre surse de energie regenerabilă. Dar realitatea este diferită – în momentul acesta cursa se dă pentru achiziția de combustibili fosili.”

Comisia a înțeles în sfârșit că piața energiei este absurdă, de vreme ce aduce doar creșteri de prețuri pentru gospodării și profituri uriașe pentru companii, a spus Manon Aubry (Stânga, Franța). „De ce a trebuit să așteptăm sfârșitul iernii ca să ne ocupăm de asta, când prețurile au crescut încă de dinaintea războiului din Ucraina?”


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.