Deputatul Virgil Popescu îi cere ministrului Anton Anton să nu politizeze subiectul energiei nucleare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Deputatul Virgil Popescu îi cere ministrului Anton Anton să nu politizeze subiectul energiei nucleare
  • Ministrul Energiei se pregătește să ”nășească” Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la CGNP, pe 9 mai, de Ziua Europei

Ministrul Energiei se pregătește să ”nășească” Acordul Investitorilor pentru construcția reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă cu chinezii de la China General Nuclear Power, pe 9 mai, exact de Ziua Europei, în paralel cu summit-ul UE de la Sibiu, aflam de la Virgil Popescu, Vicepreședintele Comisiei pentru Industrii și Servicii din Camera Deputatilor. Deputatul confirma astfel informatia publicata de e-nergia.ro, conform careia Acordul investitorilor pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, cu chinezii, se va semna de Ziua Europei, 9 mai.

Intr-o declaratie de presa, acesta  precizeaza: Cum nu cred în coincidențe, atrag atenția ministrului Anton Anton că un subiect așa sensibil, ca al energiei nucleare, nu trebuie politizat.

Popescu a adresat urmatoarele intrebari ministrului Anton Anton:

1.   Data de 9 mai a fost aleasă la întâmplare sau doriți să marcați simbolic semnarea acestui acord?

2.   Acordul Investitorilor presupune ca asocierea de proiect ce va fi înființată să aibă exclusivitate în construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă? Adică, cu alte cuvinte, ne leagă de mâini și de picioare în relația cu CGN, devenind astfel dependenți de finanțarea chinezilor? Au exclusivitate la livrarea de echipamente?

3.   Ați evaluat și alte posibilități de construire a acestor unități, luând în calcul modelul de realizare al unităților 1 și 2?

4.   Ținând cont de faptul că România are un Parteneriat Strategic cu SUA, iar presa europeană și americană abundă de informații cu privire la acuzarea companiei chinezesti CGN de spionaj pe teritoriul american, ați evaluat din această perspectivă riscurile acestei asocieri?


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *