Despre investițiile în energie, la dezbaterea organizată de The Diplomat Bucharest

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Despre investițiile în energie, la dezbaterea organizată de The Diplomat Bucharest

“Sper ca toate investițiile viitoare în sectorul energetic să fie coordonate, nu să le facem doar de dragul de a le face. Nu vreau să mai aud de investiții care nu au fost finalizate. Lucrurile trebuie să fie corelate. Strategia este primul semnal în acest sens. Este piatra de temelie care conține direcții strategice mari. Potențialii investitori care vor vrea să vină pe piața de energie se pot gândi că în România vor avea loc un anumit tip de investiții.  Strategia este doar un fundament pentru sectorul energetic, nu trebuie să fie privită ca un document care să răspundă la toate întrebarile pieței”, a adeclarat Corina Popescu, Secretar de Stat Ministerul Energiei, la Masa rotundă “Investiții pentru siguranța energetică a României” organizată de The Diplomat Bucharest.

foto-2_the-diplomat

Reprezentantul Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, director Maria Mănicuță a subliniat: “O strategie energetică trebuie să ne dea proiecte fezabile pe termen mediu și scurt, trebuie să țină cont de politica UE, de direcțiile de dezvoltare pe care UE le dă prin politica sa energetică…Rigiditatea pieței nostre trebuie relaxată, dar nu trebuie să abandonăm conceptul transparenței. Un mediu de afaceri consistent trebuie să benefizieze de o energie curată, care contribuie la dezvoltarea investițiilor”.

Nu știm ce se va întâmpla din luna ianuarie. Deocamdată suntem în faza în care fiecare companie din energie susține propriile planuri de investiții, a precizat Silvia Vlăsceanu, Director General ACUE. La Nuclearelectrica, volumul de investiții variază între 50 si 100 de milioane de euro pe an, bani ce se regăsesc în securitate nucleară și în producție optimală secundară. „Constatăm că, oricare ar fi mixul energetic spre care România va ținti și oricare vor fi scenariile prin care România va încerca să își atingă obiectivele, rolul energiei nucleare rămâne unul constant și consistent în viitor”, a afirmat Daniela Lulache, Director General Nuclearelectrica.

„Pornind de la necesitatea creării unui mediu favorabil pentru proiecte, nu este suficient să ai resurse și know-how, trebuie să îți permit și mediul legislativ. Astăzi se lucrează și sunt proiecte în 15 din cele 80 de stații. Axele principale de dezvoltare ale retelei electrice de transport (2016-2025): retehnologizarea rețelei existente; creșterea capacității de transport a producției din Dobrogea;  creșerea capacității de interacțiune transfrontalieră…”, a precizat Florentina Răducanu, Director Direcția Investiții Transelectrica. La rândul său, Petronel Chiriac, Membru Directorat Hidroelectrica a prezentat situația investițiilor: “La Hidroelectrica avem un portofoliu de investiții la care lucrăm, bugetul până în 2022 pentru noi capacități de producție este de circa 800 de milioane de lei. Din păcate, avem și unele limitări. De curând am fost dați în judecată de mai multe ONG-uri pentru proiectul Bumbești-Livezeni. Practic, suntem într-o poziție în care am putea fi obligați să oprim investiția, ceea ce este destul de îngrijorător. În ceea ce privește investiția în retehnologizare, avem un plan ambițios de circa 300 de milioane de euro. Suntem în faza de licitație cu retehnologizarea proiectului Vidraru, în valoare de 80 de milioane de euro. Termenul de finalizare și desemnare a contractelor este undeva în luna martie 2017. Avem deja patru competitori, atât competitori locali, cât și din Rusia și China…”

Vasile Cârstea, Director Sucursala Ploiești Romgaz a prezentat proiectul Sărmăşel cu o valoare investițională de peste 238 de milioane lei, care a trecut de faza punerii în funcțiune și recepția finală. Noua unitate de comprimare și uscare a gazelor permite creșterea capacității de înmagazinare a depozitului precum și creșterea calității gazelor naturale și a capacității zilnice de livrare cu până la 40%.

Masa rotundă “Investiții pentru siguranța energetică a României”, organizată de The Diplomat Bucharest, a oferit celor prezenți cadrul adecvat de socializare și schimb de experiență, bune practici cu profesioniști din industrie, interacțiunea dintre participanți fiind baza construirii de noi relații profesionale relevante.

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.