Asistăm la o situație fără precedent în România, un dezastru ecologic. Lacurile și râurile băltesc de PET-uri, iar producţia de energie electrică este grav afectată. Hidroelectrica este nevoită să întrerupă producția din cauza înfundării grătarelor și angajații să curețe mizeria pentru a se putea continua activitatea.
Pentru companie, poluarea cu deșeuri a râurilor și lacurilor înseamnă pierderi de ordinul a sute de mii de euro. „Vreau să fie clar pentru toată lumea: nu Hidroelectrica poluează lacurile şi râurile din România. Hidroelectrica pierde bani, estimativ fiind vorba despre sute de mii de euro”, a subliniat Bogdan Badea, Președinte Directorat Hidroelectrica, într-o conferință de presă.
Sursă foto: Gazeta Oltului
“Pe Oltul mijlociu au fost două ore în care produceam energie şi alte două ore când strângeam deşeuri. Am fost nevoiţi să întrerupem producţia. În continuare ne izbim de aceeaşi problemă, la acest moment. Sperăm să se adune și toate gunoaiele din păduri, pentru că vine un week-end prelungit şi se mai fac grătare… Probleme foarte mari au fost pe zona Moldovei şi pe zona Olteniei”, a afirmat Badea, citat de Agerpres, anunțând că se vor face toate demersurile legale pentru recupererarea pierderilor. De exemplu, poluarea de pe lacul de acumulare Izvorul Muntelui a costat Hidroelectrica 861.000 lei, fiind întreprinse acțiuni de ecologizare.
Despre poluarea râurilor și lacurilor se tot vorbește de ani buni, se aruncă responsabilitatea dintr-o parte în alta. Cine trebuie însă să curețe apele? Ce măsuri se impun a fi luate împotriva vinovaților: localnici, turiști care aruncă gunoaiele?
Responsabilitatea revine autorităților locale, Apelor Române, Ministerului Mediului, Hidroelectrica? Toată lumea se așteaptă ca Hidroelectrica să facă curat că are și bani, are și oameni. Bogdan Badea susține că, deși nu sunt obligați, angajaţii fac voluntariat, chiar dacă compania plătește ca apa să fie curată. Dezastrul este însă de proporții și dacă autoritățile nu se mobilizează, consecințele pot fi dramatice. Poluarea dăunează producției de energie electrică, mediului, turismului și cei afectați, în ultimă instanță, sunt tot românii. Hidroelectrica are posibilitatea să își recupereze pierderile dacă câștigă în Instanță, însă problema PET-urilor rămâne…
Un lucru este cert: lipsa de educaţie şi nepăsarea, nesancţionate prompt de autorităţi, au condus la această situație dramatică. Se impune așadar o mobilizare generală, autoritățile să ia măsuri urgente pentru curățarea apelor, să-i amendeze pe vinovați, concomitent cu realizarea unor ample campanii de conştientizare, de educare.