Dezbatere publică pe 7 februarie pentru prețul de referinţă la gaze

Publicat pe Categorii Flux energetic, Petrol si gaze
Prima Pagina Actual Flux energetic Dezbatere publică pe 7 februarie pentru prețul de referinţă la gaze

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) a pregătit un Ordin pentru modificarea metodologiei de stabilire a preţului de referinţă la gazele naturale în funcţie de care se vor calcula redevenţele datorate bugetului statului de către producători, care ţine cont de preţul gazelor la bursa din Austria. O dezbatere publică pe această temă va avea loc mâine,7 februarie.

În baza ordinului menționat, preţul de referinţă pentru gazele naturale extrase în România se va stabili lunar, în funcţie de o formulă care include preţul mediu al tranzacţiilor efectuate în luna anterioară perioadei pentru care se calculează preţul de referinţă la Central European Gas Hub (CEGH) AG, operatorul hub-ului Baumgarten, unde acţionar majoritar este compania OMV, scrie Agerpres. Preţul de referinţă al gazelor pentru calculul redevenţelor nu a mai fost modificat din 2008.

Potrivit notei de fundamentare, în martie 2017 a fost constituit un colectiv de lucru, care a propus două variante: varianta I – metoda preţului Platts, respectiv o evaluare pe baza preţului la închidere a unei burse externe afişat de revista Platts şi varianta II – metoda preţului la hub, respectiv o evaluare pe baza preţurilor şi a volumelor tranzacţionate la o bursă externă. La solicitarea ANRM, a fost elaborată varianta III – metoda preţului ANRE, adică un preţ pe baza preţului intern şi extern al gazului (după metodele hub sau Platts), stabilind o pondere pentru preţul intern.”În urma analizei propunerilor/observaţiilor din cadrul dezbaterii publice, la solicitarea ANRM, UPG Ploieşti a revizuit  varianta III şi a întocmit varianta IV pentru calculul preţului de referinţă al gazelor (eliminarea pieţei reglementate)”, se precizează în referat.

În final, se propune pentru calculul preţului de referinţă al gazelor naturale din varianta II – metoda preţului la hub – evaluare pe baza preţurilor şi a volumelor tranzacţionate la o bursă externă, doar calculul unui preţ mediu pe baza tranzacţionărilor la hub-ul CEGH. Formula propusă ia în calcul preţul mediul al tranzacţiilor efectuate într-o lună la hub-ul respectiv, exprimat în euro pe MWh, puterea calorifică superioară medie anuală a gazelor naturale din România şi rata medie de schimb valutar pentru leu în raport cu euro. În final, preţul de referinţă al gazelor româneşti este exprimat în lei pe mia de metri cubi.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *