Digi critică suprataxarea impusă de OUG 114: Restricționează investițiile și afectează clienții

Publicat pe Categorii Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic Digi critică suprataxarea impusă de OUG 114: Restricționează investițiile și afectează clienții

Digi Communications NV, firma mamă a RCS & RDS, critică Ordonanță de Urgență a Guvernului care impune taxe suplimentare ce afectează sectorul de comunicații electronice din România.

Într-un raport transmis BVB, se precizează: “Dorim să informăm piața și investitorii că, în data de 29 decembrie 2018, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 114/2018 („OUG 114/2018”) care impune, printre altele, anumite măsuri bugetare și fiscale. OUG 114/2018 prevede dreptul pentru Autoritatea Națională de Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) de a percepe un tarif mărit de monitorizare în procent de 3% din veniturile operatorilor de comunicații electronice. Prelungirea duratei de exploatare a licențelor existente de comunicații mobile va fi condiționată de plata unei taxe de 4% aplicată la cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă extinderea înmulțit cu numărul de ani pentru care se prelungește durata de exploatare a licenței. Acordarea de licențe viitoare va fi condiționată de plata unui procent de 2% sau de 4% din cifra de afaceri generată din activitatea de telefonie mobilă în anul anterior celui în care se acordă licența înmulțit cu numărul de ani aferenți perioadei de valabilitate a licenței nou-acordate”.

Compania atrage atenția și asupra amenzilor aplicabile ca urmare a unor încălcări în legătură cu sectorul de comunicații electronice care au fost crescute semnificativ.

În plus, OUG 114/2018 a crescut la 2% procentul de contribuție aplicat titularilor de licențe emise de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) pentru operarea de activități în domeniul energiei electrice, termice sau a gazelor naturale din România, contribuția aplicându-se la cifra de afaceri realizată din activitățile aferente licenței respective acordate de ANRE. În declarațiile publice susținute odată cu adoptarea OUG 114/2018, reprezentanții Guvernului României au precizat că taxarea suplimentară în domeniul comunicațiilor electronice s-a făcut ca urmare a așa-zisului „comportament incorect” al operatorilor din sectorul comunicațiilor electronice. Considerăm că aceste susțineri nu sunt întemeiate și că nu există nicio bază juridică, fiscală sau economică pentru justificarea introducerii acestor taxe discriminatorii și netemeinice, se specifică în comunicarea companiei.

În ce privește activitatea RCS & RDS S.A. („Digi | RCS&RDS”), filiala Societății din România, se exprimă următoarea poziție:

Din cifra de afaceri de aproximativ 3,3 miliarde de lei pe care Digi | RCS&RDS a înregistrat-o în anul 2017, Digi | RCS&RDS a plătit mai mult de o treime (adică peste 1,2 miliarde de lei) pentru: taxe, impozite, contribuții la bugetul statului, al autorităților centrale și al autorităților locale; sume care au mers la bugetul societăților și companiilor cu capital deținut de stat și al regiilor autonome ale statului; și a făcut plăți obligatorii către o varietate de entități publice sau private în baza unor obligații publice stabilite prin lege. Cu privire la afirmațiile referitoare la nivelul impozitului pe profit exprimate în poziția publică susmenționată, se ignoră faptul că, în perioada 2007 – 2017, Digi | RCS&RDS a investit peste 2 miliarde de Euro pentru a dezvolta o rețea performantă de comunicații electronice fixe și mobile bazată pe fibră optică. Aceste investiții au fost făcute în beneficiul a milioane de abonați, care se bucură azi de servicii de cea mai bună calitate la prețuri foarte avantajoase. Investițiile realizate de Digi | RCS&RDS în vederea dezvoltării activității și a operațiunilor (și care au fost supuse amortizării) au determinat implicit scăderea bazei de impozitare, în deplină conformitate cu legislația fiscală.

OUG 114/2018 este nefavorabilă dezvoltării sectorului de comunicații electronice și de energie din România, în condițiile în care crește semnificativ, fără o consultare corespunzătoare și fără vreo justificare serioasă, povara fiscală asupra operațiunilor din aceste sectoare, restricționând astfel investițiile și afectând clienții. Suntem în curs de evaluare a efectelor OUG 114/2018 asupra activităților noastre și vom adopta eventualele măsuri ce se vor impune, se afirmă în finalul comunicatului.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *