Din 12 februarie, românii pot schimba atât furnizorul de energie electrică, cât și cel de gaze naturale în maximum 21 de zile. Proiect ANRE pentru reducerea termenului la 24 de ore din 2026

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Info Info Consumatori Din 12 februarie, românii pot schimba atât furnizorul de energie electrică, cât și cel de gaze naturale în maximum 21 de zile. Proiect ANRE pentru reducerea termenului la 24 de ore din 2026
  • ANRE vrea să-i oblige pe furnizori să trimită consumatorilor doar acele oferte care sunt afişate şi pe comparatoarele de preţuri

Începând cu 12 februarie, românii pot schimba atât furnizorul de energie electrică, cât și cel de gaze naturale în maximum 21 de zile. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a elaborat o nouă Procedură care cuprinde procesul comun de schimbare a furnizorului de către clientul final de energie electrică și gaze naturale.

Ordinul nr. 234/2019 pentru aprobarea Procedurii privind schimbarea furnizorului de energie electrică/gaze naturale de către clientul final a fost publicat în Monitorul Oficial și este în vigoare de la 12 februarie 2020.

ANRE a stabilit o procedură simplă, care se aplică  atât pentru schimbarea furnizorului de energie electrică, cât și a celui de gaze natural, ce cuprinde: etapele procesului de schimbare a furnizorului, modalitatea de stingere a obligaţiilor de plată, precum și datele solicitate de părțile implicate în procesul de schimbare.  Se respectă un principiu, introdus prin lege: clientul final are dreptul să-și schimbe furnizorul în mod gratuit, cu respectarea condiţiilor contractuale, în termen de 21 de zile de la data solicitării. Schimbarea efectivă a furnizorului poate fi iniţiată şi executată numai dacă clientul final împuterniceşte furnizorul nou să efectueze toate demersurile pentru iniţierea schimbării efective a furnizorului la locul său de consum şi pentru denunţarea unilaterală a contractului de furnizare încheiat între clientul final şi furnizorul actual.

Potrivit procedurii, operatorul de rețea are obligația de a citi, în mod gratuit, indexul echipamentului de măsurare de la locul de consum al clientului final, în ziua în care are loc schimbarea efectivă a furnizorului. Modul de regularizare a plăților în termen de 42 de zile calendaristice după schimbarea furnizorului este prezentat detaliat, în sensul că dacă decontul final de regularizare conţine un sold pozitiv, clientul final are obligaţia să achite contravaloarea acesteia până la termenul scadent, iar în situația în care factura cu decontul final de regularizare conţine un sold negativ, furnizorul actual are obligaţia să returneze clientului final suma datorată, în termen de 5 zile calendaristice de la data emiterii acesteia.

Referitor la preavizul pe care trebuie să-l acorde consumatorul care dorește schimbarea, acesta trebuie să anunțe furnizorul actual cu 30 de zile înainte că dorește rezilierea contractului, în cazul în care schimbarea se face prin trecerea de la furnizarea reglementată la cea negociată. În cazul în care schimbarea furnizorului are loc în condiții de furnizare negociată sau prin trecerea de la furnizare negociată la furnizare reglementată, clientul final trebuie să respecte termenul și condițiile din contract.

Recomandări de la ANRE

Consumatorii casnici care primesc oferte de la furnizori pentru a trece din piaţa reglementată în piaţa concurenţială sau pentru a prelungi valabilitatea contractului pe piaţa liberă trebuie să fie foarte atenţi la valoarea totală a facturii promise şi să analizeze ofertele mai multor furnizori, recomandă reprezentanţii ANRE, citați de Agerpres.

Autoritatea pune la dispoziția consumatorilor Comparatoare de preţ pentru ofertele-tip de furnizare a energiei electrice și ofertele-tip de furnizare a gazelor naturale, pe site-ul instituției, prin intermediul cărora se poate face o analiză comparativă a informaţiilor conţinute în ofertele respective.

Mai mulţi consumatori de energie au primit, în această perioadă, oferte pentru lunile următoare la preţuri mai mari decât era afişat pe site-ul companiei şi care nu se regăseau în comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE. Contactaţi de Agerpres cu privire la acest aspect, reprezentanţii Autorității au precizat că vor modifica reglementările, astfel încât companiile să fie obligate să trimită consumatorilor doar acele ofertele care sunt afişate şi pe comparatorul de preţuri.

Proiect ANRE: Schimbarea furnizorului de energie și gaze va dura 24 de ore, din 2026

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) intenționează  să acceseze fonduri europene prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020. A elaborat şi a transmis Comisiei Europene documentaţia necesară pentru a accesa fonduri UE, astfel încât, începând cu anul 2026, consumatorii de energie electrică şi de gaze naturale să poată migra de la un furnizor la altul în cel mult 24 de ore. Proiectul are o valoare totală de 20 de milioane de lei.

“Este un proiect de anvergură, cu impact la nivel naţional. Proiectul presupune implementarea unei baze de date şi a unei platforme online unice la nivel naţional, ce au ca scop optimizarea proceselor operaţionale generate de solicitările de schimbare a furnizorului; reducerea birocraţiei pentru cetăţeni şi mediul de afaceri; respectarea termenelor legale”, se menționează într-un document al ANRE.

Legislaţia actuală prevede dreptul consumatorilor de energie şi gaze de a-şi schimba furnizorul în cel mult 21 de zile. Potrivit unei Directive europene, se instituie obligaţia ca, până în 2026, acest proces să fie posibil în 24 de ore, în orice zi lucrătoare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *