Din 2016, companiile de stat listate sau în insolvenţă – fără bugete aprobate de Guvern

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Legislativ
Prima Pagina Actual Flux energetic Din 2016, companiile de stat listate sau în insolvenţă – fără bugete aprobate de Guvern

România trebuie să respecte guvernanţa corporativă la nivelul întreprinderilor publice, precum şi reglementările specifice pieţei de capital, conferind în acest mod investitorilor pieţei de capital drepturi depline în calitate de acţionari la întreprinderile publice. Acesta este motivul pentru care Ministerul Energiei a pregătit un proiect de Ordonanţă în baza căruia bugetele companiilor de stat listate pe o piaţă reglementată şi cele ale operatorilor economici pentru care s-a deschis procedura insolvenţei nu vor mai trebui supuse aprobării Guvernului, începând din 2016.

În acest fel, se elimină eventuale imixtiuni ale Guvernului în activitatea de conducere şi administrare a întreprinderilor publice, asigurându-se, astfel, protecţia deplină a drepturilor acţionarilor minoritari, explică reprezentanții ministerului în nota de fundamentare la actul normative publicat pe site-ul instituiției.

Renunţarea la aprobarea bugetelor pentru aceste companii de către Guvern a fost determinată de angajamentele asumate de România faţă de instituţiile financiare internaţionale referitoare la implementarea bunelor practici de guvernanţă corporativă a întreprinderilor publice, precum şi cele referitoare la neimplicarea statului în activităţile de conducere şi administrare ale întreprinderilor publice, angajamente deja asumate prin adoptarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

În ceea ce priveşte companiile aflate în insolvenţă, la care statul este acţionar unic sau majoritar, intenţia de a nu mai supune aprobării Guvernului bugetele de venituri şi cheltuieli a fost determinată de prevederile art. 141 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă, conform cărora, pe parcursul reorganizării, debitorul va fi condus de administratorul special, sub supravegherea administratorului judiciar, iar acţionarii, asociaţii şi membrii cu răspundere limitată nu au dreptul de a interveni în conducerea activităţii ori în administrarea averii debitorului, cu excepţia şi în limita cazurilor expres şi limitativ prevăzute de lege şi în planul de reorganizare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *