Din aprilie, producția internă de gaze este liberalizată, însă ANRE va stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici

Publicat pe Categorii Info Consumatori, Petrol si gaze
Prima Pagina Info Info Consumatori Din aprilie, producția internă de gaze este liberalizată, însă ANRE va stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici
  • Gazele pentru populație se scumpesc cu 2%

Preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici vor creşte de la la 1 aprilie, în medie, cu 2%, informează Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei.

 

Comitetul de reglementare al ANRE a aprobat în ședința de astăzi, 30.03.2017, prețurile pentru furnizarea reglementată a gazelor naturale pentru cei 38 de furnizori de gaze naturale, ajustarea pentru clienții casnici fiind în medie cu 2%, cu începere  de la 1 aprilie 2017, se precizează într-un comunicat al Autorității.

La stabilirea preturilor reglementate s-au avut in vedere prevederile metodologiei aprobată prin Ordinul ANRE 182/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, în concordanță cu prevederile OUG 64/2016, potrivit căreia, începând cu 1 aprilie 2017, gazele naturale de proveniență internă se vor vinde pe piața concurențială, inclusiv pentru clienții casnici, fără stabilirea unui preț de vânzare.

Chiar dacă producția internă de gaze naturale este liberalizată, ANRE are în continuare obligația de a stabili prețuri reglementate pentru clienții casnici și, astfel, de a monitoriza evoluția pieței concurențiale de gaze naturale, se precizează în comunicat. Reprezentanții ANRE menționează că, în prezent, orice client casnic are opțiunea de a rămâne în piața reglementată de gaze naturale – în care furnizarea gazelor naturale se efectuează în baza contractelor-cadru de furnizare reglementată și la preț reglementat, ambele stabilite de ANRE sau de a trece în piața concurențială – în care furnizorul vinde gaze naturale clientului final la prețul și în condițiile comerciale de furnizare convenite cu acesta, prin negociere sau, după caz, la prețul și condițiile comerciale din oferta-tip pentru care respectivul client final a optat.

Tot în sedința de astăzi, Comitetul de reglementare au fost aprobate tarifele de distributie la Distrigaz Sud Retele, în scădere, în medie, cu 4,16%. Solicitarea de aprobare a tarifelor de distributie pentru Delgaz  Grid (fost E.On Distributie) se află, în prezent, în analiză în cadrul autorității.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *