Din ciclul Sfaturi de la angajații statului pentru tânăra generație. “Nici voi, nici noi nu trebuie să dormim…”, le-a spus un reprezentant al AFM tinerilor de la EFdeN care ne prezintă primul prototip de oraș sustenabil al viitorului în România. Dacă se muncește, nu se doarme, de ce nu sunt rezultate la AFM?!

Publicat pe Categorii Esential, Opinii / Analize, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Din ciclul Sfaturi de la angajații statului pentru tânăra generație. “Nici voi, nici noi nu trebuie să dormim…”, le-a spus un reprezentant al AFM tinerilor de la EFdeN care ne prezintă primul prototip de oraș sustenabil al viitorului în România. Dacă se muncește, nu se doarme, de ce nu sunt rezultate la AFM?!
  • Pentru a lansa o  nouă sesiune în cadrul programului, AFM anunță că va elabora, din nou, un proiect de modificare amplă a Ghidului de finanțare a programului Casa Verde Fotovoltaice
  • Noi programe la orizont: AFM ia în calcul să finanțeze și compenseze riscul perceput în piață de inovații

“Nici voi, nici noi nu trebuie să dormim… Vă  suntem alături, putem discuta mai aplicat”, s-a adresat Paul Șerbănescu, șef Serviciu Strategii, Administrația Fondului pentru Mediu, tinerilor de la EFdeN la lansarea primului prototip de oraș sustenabil din România – EFdeN Sustainable City. Mesajul ar putea fi încurajator și plin de speranță pentru tinerii care ne prezintă un oraș al viitorului, un nou proiect inovator care merită susținut de instituțiile statului.  Autoritățile au mai transmis astfel de mesaje tinerilor, asigurându-i de susținere, bine ar fi să se și țină de cuvânt!

La cum se prezintă AFM – modul în care NU gestionează o serie de proiecte de mare interes pentru solicitanți – avem rezerve în ce privește implicarea și susținerea proiectelor inovative cum este cel realizat de EFdeN, însă ne-am bucura să fim contraziși de fapte, că de promisiuni/asigurări nu ducem lipsă!

AFM este instituția care vine în sprijinul cetățenilor printr-o serie de programe, printre care Casa Verde și Casa Verde Plus, Rabla, și Rabla Plus, Infrastrucură de alimentare verde și programe de finanțare pentru prosumatori. Pe unii i-am supărat, poate aceste programe nu merg în ritmul dorit, însă noi ne-am aplecat asupra acestor programe,  a spus Paul Șerbănescu la evenimentul de lansare a primului prototip de oraș sustenabil din România – EFdeN Sustainable City.

’’Ceea ce fac acesti tineri, ca orice inovație, presupune un grad de risc și o acceptare mai dificilă din partea clienților. Aici intervine rolul statului, respectiv a  AFM, pentru a finanța și compensa acest risc perceput în piață de astfel de inovații, pentru a face transferul tehnologic către cetățeni’’, a precizat Șerbănescu, anunțând că AFM ia în calcul compensarea riscului pentru inovație. Foarte frumos și necesar ce spune reprezentantul unei instituții care se ocupă de programe foarte importante, dar care nu demonstrează capabilitate în a le gestiona corespunzător.

Un exemplu relevant este programul AFM – Casa Verde Fotovoltaice, demarat în urmă cu 3 ani, asaltat de români, care se dovedește a fi un eșec.

Românii care vor să își producă singuri energia din surse curate – denumiți prin lege, prosumatori – sunt încă în impas. Piața de profil e în continuare sub efectul paraliziei produse de programul de finanțare al AFM. Anunțat acum 3 ani, programul AFM a produs rezultate neconcludente: mai puțin de 1.000 de sisteme fotovoltaice finanțate din cele 26.000 anunțate și peste 10.000 de aplicanți respinși eronat. Mai mult, a fost compromis conceptul de „prosumator”, care e acum legat, din păcate, de incapacitatea administrativă a unei instituții a statului, susține Greenpeace Romania.

Potrivit ultimelor informații transmise de AFM, la cererea Greenpeace, la nivelul instituției sunt înregistrate 165 litigii având ca obiect programul Casa Verde Fotovoltaice, dintre care 96 de ltigii sunt nesoluționate, 58 sunt soluționate pe fond, 8 sunt suspendate și 3 litigii sunt soluționate definitive: 2 în favoarea reclamanților și 1 este favorabilă AFM.

La data de 31 mai, au fost solicitate la decontare 4610 sisteme de panouri fotovoltaice, dintre care 1137 sunt pe circuitul avizării și 992 sisteme au fost finanțate, comunică AFM.

Pentru a lansa o  nouă sesiune în cadrul programului, AFM va elabora, din nou, un proiect de modificare amplă a Ghidului de finanțare. Administrația anunță că dorește să fie înlăturate toate impedimentele apărute până acum și să fie introdus un mecanism mai simplu de înscriere. Când anume se va întâmpla această minune, nu se știe, iar solicitanții înscriși în program și-au pierdut încrederea în această instituție  a statului.

Reamintim că, prin Programul „Casa Verde Fotovoltaice”, beneficiarii pot obține până la 20.000 lei nerambursabili, reprezentând 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, pentru instalarea de sisteme de panouri fotovoltaice, cu o putere minimă de 3kWp.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *