După două săptămâni de la ieșirea din insolvenţă, Hidroelectrica are asigurată structura de conducere pe o perioadă de 4 luni, cu șanse de prelungire! Consiliul de Supraveghere a decis componenţa noului Directorat interimar al Hidroelectrica. Pe o perioadă de patru luni, care se poate prelungi, compania va fi condusă de un Directorat format din 3 membri: Ovidiu Agliceru – Președinte, Director General; Iulian Tudor – Director Trading și Furnizare Energie și Petronel Chiriac – Director Financiar.
“Inițial, s-a dorit un Directorat format din 5 membri, însă în final s-a decis formula cea mai simplă – Directorat cu 3 membri, optându-se pentru aceeași directori care au lucrat pe perioada insolvenței și au avut rezultate, care să asigure continuitatea activității pe perioada de interimat a companiei”, afirmă surse apropiate companiei. Misiunea Directoratului interimar nu este una ușoară, cei trei membri având responsabilitatea de face trecerea companiei de la insolvență la listare în condiții optime, fără sincope în activitate, cu păstrarea acelorași rezultate foarte bune. “E clar că Hidroelectrica are azi performanță, iar obiectivul pentru perioada următoare, și preocuparea majoră este ca aceste performanțe să continue, ca procesul de modernizare să se deruleze în continuare”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Grigorescu, atrăgând atenția că “Cine se gândește că Hidroelectrica s-ar putea întoarce la «năravurile» de acum patru ani se înșală. Cel puțin nu sub mandatul acesta”.
Mandatul actualului directorat este unul interimar, de 4 luni, urmând ca până la expirarea perioadei să fie selectat un nou directorat, cu respectarea prevederilor Ordonanţei 109/2011. Competiția pentru un post în conducerea Hidroelectrica se anunță acerbă … Cine nu și-ar dori un post de director la o companie cu performanțe notabile?! Hidroelectrica a înregistrat, în 2015, o cifră de afaceri de 3,1 miliarde de lei și un profit brut de 1,1 miliarde lei, de 3,5 ori mai mare decât cel raportat în 2010, anul care până acum fusese cel mai profitabil pentru companie. Pentru acest an, fostul administrator judiciar Remus Borza a anunțat obținerea unui profit-record de 1,3 miliarde de lei.
Hidroelectrica are din data de 24 iunie și un Consiliu de Supraveghere pentru o perioada de 4 ani până la recrutarea unui Consiliu pe baza OUG 109. Potrivit prezentării realizate de ministrul Energiei, Victor Grigorescu, Consiliul de Supraveghere are sapte membri, majoritatea independenți, “trei dintre membri sunt din Ministerul Energiei, Crăița Bucheru, șefa Departamentului de Administrare Societăți Comerciale, Romeo Susanu și Elena Voicu. Cât privește membrii independenti, m-aș referi la trei nume: Mihai Anuți, CEO la Azomures, o persoană cu un CV mai mult decat respectabil; Robert Pană, vicepreședinte BVB, specialist în listări și Ionuț Purica, dr. ing. absolvent al Facultății de Energetică, o persoană care contribuie în special la procesul de realizare a Strategiei Energetice a României. Exista și un reprezentant al Fondului Proprietatea, în persoana Oanei Truță”.
Referitor la listarea Hidroelectrica, părerile sunt împărțite: dacă unii cred ca e posibilă în toamna acestui an, alții dau ca sigur primăvara anului viitor. Ministrul Grigorescu este rezervat: „Data efectivă a listării la bursă a Hidroelectrica nu e este stabilită și nu depinde nici măcar de analiza consorțiului, ci de analiza pe care Guvernul o va face. Obiectivul nostru este să obținem un maxim de beneficiu, nu o dată”. Ministerul Energiei, acţionarul majoritar al Hidroelectrica, are în vedere listarea la bursă a unui pachet de 15% din acţiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acţionar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participaţia sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie. Aceasta ar putea fi prima ofertă iniţială primară (IPO) a unei companii de stat din România, de la listarea Electrica, în 2014.
În februarie, Hidroelectrica a angajat compania de consultanţă Deloitte pentru servicii de audit financiar asupra situaţiilor financiare întocmite pentru perioada 31 decembrie 2015 – 31 decembrie 2017, inclusiv servicii aferente listării la bursă.