Directoratul Hidroelectrica, în misiune de audit la Hidroserv timp de 4 luni și control din luna iulie. Ministerul Energiei vrea să știe de ce compania mama nu și-a ajutat filiala

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Directoratul Hidroelectrica, în misiune de audit la Hidroserv timp de 4 luni și control din luna iulie. Ministerul Energiei vrea să știe de ce compania mama nu și-a ajutat filiala

Ministerul Energiei: Având în vedere că cea mai mare parte din masa credală este reprezentată de creditori privați chirografari, este extrem de important modul în care va fi aprobat de creditori planul de reorganizare

La solicitarea Consiliului de Supraveghere, Directoratul Hidroelectrica desfășoară un audit intern la Hidroserv privind activitatea de mentenanță, în perioada 6 octombrie 2016 – 31 ianuarie 2017.  Totodată,  conducerea Hidroelectrica a dispus, în luna iulie, un control care să stabilească situația economică reală a Hidroserv, companie aflată în insolvență. Șefii Hidroserv sunt acuzați că nu au implementat la nivelul subsiadiarelor sale măsuri de restructurare și reorganizare necesare reducerii costurilor și eficientizării activității. Urmare a verificărilor efectuate, reiese că – în continuare – schema de personal este supradimensionată, din cei 1.600 de angajaţi ai Hidroserv, numai 500 – 550 lucrând efectiv, potrivit declarațiilor recente ale președintelui Directoratului, Ovidiu Agliceru.

hidroserv

Hidroserv se află în insolvență din cauza nivelului ridicat al datoriilor, numărului mare al creditorilor nemulțumiți, executărilor silite demarcate împotriva societății soldate cu poprirea conturilor. Ministerul Energiei susține că, având în vedere că cea mai mare parte din masa credală este reprezentată de creditori privați chirografari, este extrem de important modul în care va fi aprobat de creditori planul de reorganizare.

Reprezentanții ministerului au cerut Hidroelectrica să transmită cu celeritate precizări suplimentare cu privire la intențiile acesteia referitoare la filiala de servicii în ceea ce privește atribuirea de contracte de mentenanță. Totodată, șefii de la Hidroelectrica sunt întrebați dacă au analizat ipoteza acordării unui sprijin/ajutor către filială sub forma unor împrumuturi/majorări de capital social și dacă nu au făcut-o, să motiveze nepromovarea acestora.

În februarie 2016, a fost semnat între Hidroelectrica și Hidroserv un acord cadru pentru executarea lucrărilor prin programul de mentenanță în perioada 2016 – 2019, cu o valoare de 670 milioane lei. Cu toate acestea, au existat o serie de probleme precum diferențele mari între valorile programate și cele realizate, defecțiuni neremediate, scăderea calității serviciilor prestate și creșterea numărului de lucrări de remediat în perioada de garanție, depășirea valorii cheltuielilor, se precizează într-un document al Ministerului Energiei. Neasigurarea unei mentenanțe necorespunzătoare a centralelor hidroelectrice poate genera avarii ale hidrogeneratoarelor cu riscul major al producerii de defecțiuni grave în Sistemul Energetic Național, generând pagube de miliarde de euro, atrag atenția specialiștii din energie.

La Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, s-a instalat insolvența începând cu data de 10 octombrie. Instanţa a numit ca administrator judiciar provizoriu Casa de Insolvență Transilvania (CITR).

Mai mulți creditori ai Hidroserv au solicitat intrarea în insolvență a filialei Hidroelectrica, instanța hotărând conexarea dosarelor și înregistrarea acestor solicitări drept declarații de creanță asupra Hidroserv. „Califică cererile următorilor creditori drept declarații de creanță: HIDROTEKNIKA SRL, SC IAICA SA, SC SFERA SRL, SC CONTRAX SRL, ELECTRICAL BUSINESS CENTER SRL, MARCONF SRL, SC ICCO ELECTRIC SRL, SC BRIO ELECTRIC SRL, SC MD MECANIC BENZ 2003 SRL, SC NURVIL TUNING SRL, SC NURVIL SRL, ENERGOMONTAJ SA, SC ROMBET SA”, se menționează în decizia Tribunalului București.

Hidroserv are în prezent circa 1.600 de angajați. Ovidiu Agliceru , preşedintele Directoratului producătorului de energie, a precizat recent că din cei 1.600 de angajaţi ai Hidroserv, numai 500 – 550 lucrează efectiv, lăsând să se înţeleagă că, în cadrul procedurii de insolvenţă, ar trebui continuată restructurarea personalului companiei. În 2015, Hidroserv a înregistrat pierderi de 10,1 milioane lei, iar în 2014, pierderile au totalizat  17 milioane lei. Hidroserv SA a fost înfiinţată în 5 august 2013, ca urmare a fuziunii prin contopire a celor opt filiale Hidroserv: Bistriţa, Cluj, Curtea de Argeş, Haţeg, Porţile de Fier, Râmnicu Vâlcea, Sebeş, Slatina. La înfiinţare, noua companie a preluat atât activul, cât şi pasivul celor opt sucursale, inclusiv datorii de circa 100 de milioane de lei.

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *