Directorul general al Transgaz, despre proiectul unui hub gazier regional în România. După un an de la aprobarea acționarilor, Romanian Gas Hub Services SA se află tot în proces de înființare. Este la analiză și notificare la Consiliul Concurenței

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Directorul general al Transgaz, despre proiectul unui hub gazier regional în România. După un an de la aprobarea acționarilor, Romanian Gas Hub Services SA se află tot în proces de înființare. Este la analiză și notificare la Consiliul Concurenței

Transgaz și Central European Gas Hub (CEGH) Austria, operatorul hub-ului de gaze de la Baumgarden, vor înființa Romanian Gas Hub Services SA, prin intermediul căreia se intenționează extinderea și consolidarea poziției strategice în domeniul gazelor naturale în regiune a Transgaz, care va fi acționarul majoritar al companiei.

În raportul de activitate a Directorului general Ion Sterian se precizează că Romanian Gas Hub Services se află în proces de înființare, actualmente fiind în etapa de notificare și analiză la Consiliul Concurenței.

Transgaz urmează să deţină 51% din acţiunile ce vor forma capitalul noii societăţi, în timp ce Austrian Central European Gas Hub va avea o participaţie de 49%. Acţionarii Transgaz au aprobat în urmă cu un an înfiinţarea acestei noi companii, ce va avea ca obiectiv operarea unui punct virtual de tranzacţionare a gazelor în România.

Proiectul unui hub regional pe teritoriul României conferă țării noastre o poziție importantă în funcționarea piețelor regionale și a proiectelor de securitate energetică, predictibilitate și siguranță în aprovizionare pentru consumatori, prin dezvoltarea unei piețe autohtone de tranzacționare, responsabile, transparente și lichide, unic dipecerizate pentru prevenirea crizelor în situații excepționale, scrie Ion Sterian în raportul său de activitate.

Inițiativa unui hub gazier regional în România înseamnă un pionierat în domeniul energetic pentru regiunea sud-est europeană. Prin înfiinţarea companiei se doreşte crearea unei noi infrastructuri de tranzacţionare a gazelor naturale din România, iar Transgaz a invitat producătorii de gaze Petrom şi Romgaz în acţionariatul noii societăţi, precum şi alte instituţii sau firme precum CEC, Eximbank, Bursa Română de Mărfuri, Bursa de Valori Bucureşti sau OPCOM, administratorul pieţei de energie electrică.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *