• „Am optat pentru un management prin obiective. Lucrăm la o reorganizare internă. Trebuie să facem astfel încât să nu rămânem agățați într-un singur produs și un singur beneficiar”
• Investițiile prognozate pentru anul 2015 sunt de 21,7 milioane de lei, destinate eliminării problemelor de mediu și reducerii costurilor de producție
• INTERVIU cu Nicolae TURDEAN, director general CupruMin
Peste tot în lume, afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. Un motiv în plus ca societatea Cupru Min, care deține 60% din rezervele de cupru ale României, să fie repusă pe propriile picioare, consolidată și,ulterior, gândită o listare, dar nu mai devreme de 2017, care să aducă un aport de investiții atât de necesar companiei, consideră Nicolae Turdean, directorul general al Cupru Min. Care sunt primele măsuri pe care le-a luat de când a preluat conducerea companiei, ce planuri de investiții are pentru Cupru Min și care sunt direcțiile de business vizate, puteți citi în interviul acordat InvesTenergy de Nicolae Turdean, care a ocupat anterior diverse poziții în cadrul ANRM, Ministerul Economiei și Ministerul Finanțelor Publice, fiind totodată consultant pentru Banca Mondială.
– Ați fost numit director general la Cupru Min în luna iunie. Care sunt concluziile, preocupările, respectiv prioritățile după o primă analiză a activității companiei?
– Am găsit la Cupru Min o echipă închegată ce își dorește să facă totul pentru relansarea companiei, care, de altfel, începe să meargă pe profit. Vă spun, la modul cel mai sincer, dacă Cupru Min a rezistat până acum, este datorită oamenilor, profesioniști desăvârșiți, pe care te poți baza 100 la sută. În aparatul central, lucrez cu 15 oameni, care și-au început activitatea în Cupru Min, au parcurs drumul până la funcții de conducere, știu exact ce se întîmplă în zonă, ce este de făcut. Sunt oameni care se asociază cu Cupru Min.
O analiză reală a activității companiei trebuie sa țină seama, inclusiv de poziționarea societății în contextul global și pot spune că ne confruntăm cu o vulnerabilitate dată de două condiții externe: raportul leu-dolar și prețul cuprului la London Metal Exchange(LME), pentru că, să nu uităm, prețul acestui metal este dat de cotația internațională de la Londra.
O altă provocare este dată de faptul că, prin specificul activității noastre, noi vindem materia primă, concentratul de cupru. Consider, și am susținut mereu asta, că dacă am avea posibilitatea să valorificăm acest concentrat în țară, dacă i-am adauga plus valoare și am vinde materia finită am dezvolta atât CupruMin, cât și alte companii pe orizontală, am crește numărul de locuri de muncă, am aduce fonduri mai mari atât la bugetele locale cât și la bugetul statului.
Cu ani în urmă, existau aceste oportunități de a valorifica în țară produsul nostru: Uzina metalurgică Aperum Zlatna, care prelua concentratul de cupru de la Roșia Poieni, minereurile de la Minvest Deva și producea neferoase – cupru, plumb, zinc. Încă mai există utilitățile la uzină și cu o anumită investiție, s-ar putea reporni activitatea de metalurgie, dar, este necesar ca toate aceste lucruri să fie integrate într-un tot: de exemplu, de unde vine sursa de concentrat de cupru, de la Roșia Poieni, din exploatări repornite care să aducă noi zăcăminte? Apoi este important unde și cum va fi prelucrat, cum, unde va fi valorificat produsul finit. Cred că important este și răspunsul la întrebarea: își permite România să vândă în permanență concentrat de cupru, în condițiile în care suntem dependenți de vulnerabilitățile piețelor de desfacere? În acest moment, deși s-a încercat diversificarea beneficiarilor concentratului de cupru, avem contract cu un singur trader și este firesc sa ne punem întrebarea ce se va întâmpla dacă acesta din varii motive nu mai reușește să vândă marfa noastră?
Am analizat cu multă atenție costurile companiei și, ca să reziști în piață, se impune reducerea cât mai mult a cheltuielilor. Avem cel mai mare consum de energie din județ, la motoarele de la morile autogene sunt de 4 MW. Din fericire, există soluții pentru reducerea consumurilor, de exemplu variatoare de turații, care înlocuiesc comanda clasică a motoarelor, asigurând reduceri de cel puțin 20% a consumului de energie propriu zis. Și, deși aceste variatoare nu sunt ieftine, unul costă 3,4 milioane lei, dar merită investiția, motiv pentru care fost deja inclusă în planul de investiții al companiei.
Apoi, la consumul de combustibili, am demarat un program de testare, cu dispozitive de măsurare în timp real a consumului de carburanți. Este foarte greu să normezi un consum într-o carieră, sunt drumuri în pantă în care motoarele sunt turate. Am solicitat oferte, vom instala dispozitive pe utilaje și vom urmări evoluția consumului.
– Problemele de mediu, cum le puteți rezolva?
– Cupru Min este, pentru noi, un mic orășel –zona carierei, a uzinei, sunt blocuri, ateliere de reparații, drumuri de acces, care se autogospodăresc și funcționează ca un întreg, iar uneori, problemele de mediu nu au făcut o imagine plăcută acestui orășel. Reconsiderarea atitudinii față de mediu este foarte importantă pentru noi și vom continua, în primul rând, un program cu privire la tratarea iazului de decantare de la Valea Șesii. Pot să vă spun că acum, pe valea iazului, apa e limpede, albastră, de o calitate superioară. Am început programul de ecologizare si refacere parțială a mediului.
– Aveți o rețetă de afaceri pentru Cupru Min?
– Nu există o rețetă pe care să o urmezi într-o astfel de afacere pentru că variabilele induse sunt multe, iar evoluția este imprevizibilă. Trebuie să te axezi pe niște piloni general valabili în orice condiții. În cazul nostru, pilonii sunt: reducerea costurilor la energie, combustibili, consumuri specifice de reactiv, de subansamble, respectiv maximizarea veniturilor. Trebuie să facem astfel încât să nu rămânem agățați într-un singur produs și un singur beneficiar. Știu că sună ca niște lozinci, dar când mergi la esență, acestea devin concrete. Trebuie sa testăm piața de asemenea manieră încât să putem aduce un plus în veniturile realizate.
– Ce ați realizat de când ați preluat conducerea Cupru Min?
– Așa cum vă spuneam, am găsit la Cupru Min o echipă de excepție cu care am reconsiderat planul de achiziții și procedurile de achiziție interne, lucruri care, de exemplu ne-au permis, luna trecută să facem achiziție de motorină prin Bursa Română de Mărfuri. Vrem, de altfel, ca tot ce putem tranzacționa prin intermediul bursei, să o facem în modul ăsta, pentru că așa vom putea obține economii. În plus, ne-am stabilit target-ul, lucrăm la o reorganizare internă, unde am întărit partea comercială și sectorul de investiții ca să punem sub control și să personalizăm toate acțiunile. Am reașezat componentele organigramei – servicii, direcții –astfel încât să răspundem eficient la ceea ce avem de făcut. Optăm pentru un management prin obiective.
– Puteți să vă duceți planul la îndeplinire în lipsa unei strategii energetice a României, respectiv a industriei miniere?
– Fiind o companie cu specific minier, Cupru Min este dependentă de existența strategiei miniere, de definirea condițiilor de valorificare a produsului, de integrare a lui în contextul întregului ansamblu economic. Este firească, de aceea, stabilirea unei linii strategice a României prin care să își valorifice eficient și avantajos resursele naturale, iar noi ne dorim o integrare în circuitul economic, astfel încât să ajungem să vindem produsul finit, cu valoare adăugată.
De aceea, trebuie să privim în ansamblu, ca să judecăm importanța CupruMin, să ne gândim la tot ce am generat în jurul companiei. Interesul nostru major este să valorificăm resursa la un potențial cât mai mare, în condiții de siguranță și pentru zăcământ și pentru activitatea desfășurată și, astfel, să ajungem în situația în care să creștem profitul. Misiunea este cu atât mai provocatoare cu cât, așa cum vă mai spuneam, avem variabile din diverse zone: de la cadrul legislativ, și aici mă refer la legea minelor, în baza căreia funcționăm și care datează din anul 2003, care are norme de aplicare vechi, ordine și reglementări cârpite și modificate pe parcurs, în comparație cu legea mediului și a apelor și cea a energiei, care au fost aliniate legislației europene, până la modalitatea de calcul a prețului concentratului de cupru, de la formarea noii generații de specialiști și până la protejarea mediului. Este motivul pentru care ne-am adus contribuția la elaborarea, inclusiv a ultimului proiect de Lege a minelor, care se află în formă finală la minister, urmând să fie promovat împreună cu ANRM.
– În ultimii trei ani, compania a ieșit pe profit, iar la sfârșitul anului 2014 a fost considerată cel mai mare contribuabil la bugetul local. Se confirmă astfel zicerea dvs – „Afacerile miniere și cele petroliere sunt cele mai bune afaceri. De ce mișcă atâția bani în întreaga lume aceste afaceri?” Considerați că aveți o misiune ușoară la CupruMin, o societate pe profit, spre deosebire de alte companii miniere?
– Vă dau câteva cifre: 6 milioane lei – profitul net în 2014, 149 milioane lei – cifra de afaceri. cca. 40 de milioane lei taxe, impozite la stat, CAS, șomaj, 348.000 lei la bugetele locale. Poate pentru majoritatea acestea nu sunt cifre foarte mari, dar, vreau să vă spun că avem relații comerciale pe orizontală cu peste 90 de IMM-uri, multe din acestea din zonă. Iată, cum, prin activittaea noastră susținem dezvoltarea multor afaceri din imediata noastră vecinătate.
– Referitor la business: CupruMin vinde concentratul de cupru, însă câștigul e la metale. Ce se poate face?
– În acest moment, vindem concentratul de cupru în țară, unei singure firme, care a câștigat contractul printr-o licitație deschisă înternațională și care este de mai mulți ani partenerul Cupru Min. Cele 3.000 tone pe lună, pe care le producem, pot părea pentru mulți traderi o cantitate neatractivă, dar, atuul nostru este puritatea concentratulului pe care îl scoatem.
Am început, însă, încă de anul trecut să căutăm parteneri în țările vecine, cum ar fi, de exemplu Bulgaria și Serbia, și pentru că, deocamdată, rezultatele se lasă așteptate, am extins demersurile și în Polonia, care este al patrulea producător de cupru din lume.
– Cum colaborați cu autoritățile locale?
– Foarte bine. Angajații noștri provin din comunitățile din raza în care Cupru Min își desfășoară activitatea. Avem înțelegeri pentru utilizarea drumurilor, terenurilor, a infrastructurii. Cupru Min se implică în activități de CSR în beneficiul comunității locale.
– Ați declarat că prioritatea dvs. este consolidarea societății. Ce faceți în acest sens?
– Îmi place să privesc misiunea mea la Cupru Min ca pe o provocare, în urma căreia să rămână o companie stabilă, pe picioarele ei, care să nu mai depindă de un singur trader, de exemplu. Însă, pentru asta, așa cum am mai spus trebuie să pornim cu reconstrucția de la cele mai invizibile niveluri, și chiar dacă mă voi repeta, voi aminti rescrierea și așezarea pe principii de funcționalitate a organigramei, a structurilor companiei, de la recrearea site-ului transparent al companiei până la căutarea de noi parteneri și chiar o posibilă, într-un viitor nu foarte îndepărtat, listare la Bursă.
Dacă tot vorbim de consolidarea companiei vreau să menționez aici, acceptarea la finanțare din fonduri europene a trei proiecte de investiții importante. Unul dintre acestea vizează construcția stației de neutralizare a apelor acide și de recuperare a metalelor. Vorbim de o investiție de 18 milioane euro, pentru care avem propus un proiect pe fonduri europene de 15 milioane de euro.
– Pentru valorificarea superioară a zăcământului de cupru am solicitat o finanțare din fonduri europene de 4,8 milioane euro pentru o linie de celule de flotație cu o tehnologie avansată.
Investițiile prognozate pentru anul 2015 sunt de 21,7 milioane de lei, cele mai importante fiind pentru eliminarea problemelor de mediu, dar și pentru reducerea costurilor de producție.
Vrem să producem noi varul, să achiziționăm o instalație de producție, ce ne-ar permite o economie substanțială. Consumăm 70 de tone de var pe zi. Toate aceste proiecte sunt incluse în planul de investiții al companiei.
– Sunteți pentru privatizarea CupruMin?
– Sunt adeptul privatizării la companiile care stau foarte ferm pe picioarele lor, sunt fezabile și pot controla regulile privatizării. La Cupru Min, nu se poate pune problema vânzării resursei. Putem vorbi însă de o listare la bursă, să facem o majorare de capital, după consolidarea companiei. Consider, însă, că mai devreame de 2017 nu poate fi vorba de o listare. Abia atunci sperăm să putem avea o companie solidă și stabilă, abia atunci poate vom avea o facilitate în țară de valorificare a mărfii, care să aducă un adaos la venit. În acest moment, nu are sens să vorbim de privatizarea Cupru Min.
– Prețul cuprului este în scădere. Vă îngrijorează prognozele?
– Într-adevăr, prețul cuprului este în scadere, îngrijorătoare este și prognoza. Se înregistrează scăderi la cupru, dar și la aur și la fier. Este o problemă generală a resurselor. de aceea este cu atât mai important să consolidăm Cupru Min, să flexibilizăm activitatea, să putem absorbi capital, care în momente de criză să ne ajute să supraviețuim. Soluția este să diversificăm gama de ofertare.
Nu excludem repornirea producției de andezit, pe care acum în utilizăm doar pentru uzul intern, ca să avem o plasă de siguranță. Apoi, avem o carieră de calcar și vrem să valorificăm calcarul,care se folosește si la rafinarea zahărului.
Totodată, vom face demersuri să acredităm laboratorul de analize, care este ultraspecializat.
– Ați ridicat recent un aspect delicat: sunt probleme cu forța de muncă bine calificată. Nu sunt școli profesionale, iar tinerii au plecat din zona aceasta. V-ați exprimat îngrijorarea lipsei de ingineri în cazul în care ar reporni în forță activitatea minieră. Ce veți face totuți în acest sens?
Cupru Min are 537 angajați, cu media de vârstă de peste 50 de ani, în condițiile în care pe grupa specială se iese la pensie la 55 de ani. În câțiva ani se va pune problema înlocuirii unui număr mare de angajați și atunci vom avea o problemă cu forța de muncă. Nu exista școli profesionale, tinerii au plecat din zonă. Cu toate acestea, începem să atragem tineri la Cupru Min am angajat studenți de la Cluj, de la Alba Iulia, care vin să facă practică în carieră, în uzină și în laborator, pe perioada verii.
– Vă mulțumesc.