Decizia ANRE de reducere a ratei reglementate a rentabilității afectează planurile de investiții ale distribuitorilor de energie electrică.
La Electrica, se va reduce planul de investiții, urmare a reducerii ratei reglementate a rentabilității, a declarat Corina Popescu, Director General al companiei la o conferință organizată de publicația Focus Energetic. Planul ambițios de investiții pentru acest an va fi finalizat, a completat aceasta. Pentru 2018 a fost stabilit un plan de investiții de 900 milioane lei.
Prezentă la același eveniment, Mirela Dima, Director Reglementare CEZ România, a precizat: “Vom menține nivelul investițiilor la limita reglementată”. Nivelul investițiilor în rețeaua de distribuție energiei electrice din Oltenia va continua să fie unul ambițios, a declarat Adrian Borotea, Director Direcția Strategie de Grup, în cadrul unui eveniment organizat de energynomics.ro. Referindu-se la remunerarea capitalului investit, Adrian Borotea a apreciat că negocierile cu reglementatorul au condus la “valori care puteau fi mai mari, dar sunt corecte”.
Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a decis, printr-un ordin, că rata reglementată a rentabilității pentru distribuitorii de energie electrică să fie redusă la 5,66% începând cu 1 ianuarie 2019, de la 7,7% cât este acum. „Considerăm că valoarea RRR aprobată în vederea aplicării la calculul tarifelor pentru serviciul de distribuție a energiei electrice începând cu 1 ianuarie 2019 va conduce la atingerea unui optim între menținerea interesului realizării investițiilor necesare asigurării calității serviciului de distribuție a energiei electrice și asigurarea unui nivel rezonabil al profiturilor operatorilor de distribuție concesionari, conform prevederilor cadrului de reglementare stabilit de Legea energiei electrice și gazelor naturale nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare”, a precizat ANRE într-un comunicat. Totodată, ANRE susține că urmărește îndeplinirea mai multor obiective importante menite să asigure creşterea gradului de transparenţă în procesul de stabilire şi aprobare a tarifelor de distribuţie, precum și evitarea includerii în aceste tarife a unor costuri nejustificate.
Reteaua de distribuție a energiei electrice a României are nevoie de investiții de 10 miliarde de euro pentru a fi reînnoită și de 30 de miliarde de euro pentru extindere, a mai declarat Adrian Borotea. „Sunt niste sume colosale”, a admis acesta.
ANRE precizează că, pentru stimularea realizării de noi investiții, are în vedere remunerarea suplimentară, cu un punct procentual peste valoarea precizată anterior, a investițiilor realizate în capacităţile energetice în cea de a patra perioadă de reglementare (2019-2023).