Distribuitorii de energie și gaze, obligați să publice lunar costurile cu rețelele

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Semnal
Prima Pagina Actual Flux energetic Distribuitorii de energie și gaze, obligați să publice lunar costurile cu rețelele
  • Aceleași obligații și pentru operatorul de transport și de sistem

Ce costuri au și cât de mult investesc companiile în rețelele de distribuție de energie și de gaze?  Vom avea răspuns la această întrebare, cu un simplu click, accesând site-urile distribuitorilor de energie și de gaze, care vor fi obligați să facă publice costurile de operare, menținere și dezvoltare a rețelelor.

distributie

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a pregătit un proiect de decizie privind obligația operatorilor de rețea de a publica, lunar, pe site-urile proprii, toate costurile conform machetelor aprobate de Autoritate. Vom avea astfel, lună de lună, imaginea completă a cheltuielilor operatorilor cu rețelele, și anume: chetulieli aferente CPT, de operare și mentenanță, cu piese de schimb,de reparații și întreținere, precum și cheltuielile cu salariile și retribuțiile, dar și cele rezultate din plata impozitelor, redevențelor, taxelor.

Decizia ANRE este determinată de necesitatea adaptării raportărilor operatorilor de rețea la noile modificări legislative prevăzute de Legea energiei și a gazelor nr.123/2012, aduse prin Legea 127/2014. Potrivit prevederilor legale, operatorii de distribuție și operatorul de transport și de sistem sunt obligați să publice toate costurile privind operarea, menținerea și dezvoltarea rețelelor, în conformitate cu reglementările ANRE.

Un exercițiu de transparență a făcut ANRE la finele anului trecut, când a făcut publice investițiile planificate și realizate de către companiile Enel, Electrica, CEZ Distribuție și E.ON Distribuție, după ce a tăiat semnificativ tarifele de distribuție pe 2016. Potrivit informațiilor furnizate de Autoritate, distribuitorii de energie sunt deficitari la capitolul Investiții realizate în 2015 comparativ cu anul 2014, procentele variind între 24% și 50% din valoarea totală prognozată.

Invocând respectarea principiului transparenței în activitatea de reglementare, ANRE a pus la dispoziția părților interesate o sinteză a modului de realizare, din punct de vedere valoric, de către operatorii concesionari de distribuţie a energiei electrice, a programelor de investiții în anul 2014 si în primele 8 luni ale anului 2015. Totodată, Autoritatea a anunțat că va întocmi, anual, sinteza investițiilor valorice planificate si realizate de operatorii concesionari de distributie a energiei electrice, pe care o va face publică prin afișare pe site-ul propriu.

Iată că a venit și rândul distribuitorilor să facă publice, pe site-urile proprii, toate costurile legate de rețele.

 

 

 

 

 

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *