Distribuitorii, obligați de ANRE să monteze contoare inteligente la 30% dintre consumatori până în 2020

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Flux energetic, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Flux energetic Distribuitorii, obligați de ANRE să monteze contoare inteligente la 30% dintre consumatori până în 2020
  • Costul investițiilor, recunoscut  în tarifele de distribuție

Până în 2020, 30% dintre consumatorii de energie electrică  vor avea instalate contoare inteligente, urmând ca până în anul 2026, toți utilizatorii să beneficieze de acestea. Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat calendarul de implementare a contorizării inteligente a energiei electrice la nivel naţional.

Planul național de implementare a Sistemului de Măsurare Inteligentă – SMI se derulează în două etape, până în 2026. Până în anul 2020, în fiecare zonă de concesiune a serviciului de distribuție a energiei electrice se vor instala contoare inteligente pentru cel puțin 30% din numărul total de consumatori, se menționează în ordinul ANRE.

Implementarea contorizării inteligente în sectorul energiei electrice are potențialul de a fi o investiție profitabilă datorită beneficiilor provenind din reducerea pierderilor din rețea și reducerea costurilor de exploatare, în anumite condiții și considerente, potrivit studiului de fezabilitate pentru acest proiect, realizat de firma de consultanță AT Kerney. Distribuitorii sunt obligați să informeze consumatorii despre beneficiile sistemelor inteligente de măsurare, precum și despre planul și calendarul de implementare a acestora.

ANRE va recunoaște costul investițiilor în tarifele pentru serviciul de distribuție a energiei electrice, dacă sunt respectate anumite prevederi.

 

 


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *