Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Rețele, amendat de Consiliul Concurenței cu 3,7 milioane euro pentru abuz de poziție dominantă

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Rețele, amendat de Consiliul Concurenței cu 3,7 milioane euro pentru abuz de poziție dominantă

Consiliul Concurenței anunță că a sancționat distribuitorul de gaze naturale Distrigaz Sud Rețele SRL cu amendă în valoare de 17.650.326 lei, adică aprox. 3,7 milioane euro, pentru abuz de poziție dominantă în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie.

Poziţia de monopol a DGSR pe piața distribuţiei gazelor naturale, în zonele pentru care a deţinut licenţă de distribuţie (București și localități din19 județe ( Braşov, Covasna, Ilfov, Dâmboviţa, Ialomiţa, Giurgiu, Buzău, Călăraşi, Olt, Dolj, Brăila, Galaţi, Tulcea, Vrancea, Teleorman, Argeş, Prahova, Vâlcea și Constanţa) a oferit companiei, conform legislației, dreptul exclusiv de a aviza proiectele tehnice, de a recepţiona lucrările de execuție şi de a pune în funcţiune instalaţiile de utilizare a gazelor naturale (IUGN). De asemenea, distribuitorul stabilea și încasa tarife aferente acestor servicii, se precizează într-un comunicat al Consiliului Concurenței.

În cadrul investigaţiei declanşate în anul 2017, autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2011-2012, Distrigaz Sud Rețele SRL (DGSR) a stabilit şi a practicat tarife excesive, nejustificate economic, pentru avizarea tehnică a proiectelor de execuție a IUGN şi pentru recepţia lucrărilor și pentru punerea în funcţiune a acestora în perioada 2013-2019. În consecință, pentru avizarea tehnică și pentru recepția instalațiilor de utilizare și punerea în funcțiune a acestora, DGSR a practicat tarife mai mari decât media pieței.

Comportamentul Distrigaz Sud Rețele s-a manifestat în perioada în care a fost singurul prestator al acestor servicii, consumatorii neavând posibilitatea de a alege alt operator, susțin reprezentanții Consiliului Concurenței.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.