Doina Vornicu, Director Operațiuni CEZ România: „Datorită variațiilor de preț la energie ne uităm mai atent la economisire și eficiență energetică”

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Esential, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Esential Doina Vornicu, Director Operațiuni CEZ România: „Datorită variațiilor de preț la energie ne uităm mai atent la economisire și eficiență energetică”

România are potențial mare în eficiență energetică, însă de la vorbe la fapte este drum lung. „Nu s-a făcut suficient. Faptul că ne-am atins target-ul, ca țară, nu înseamnă că suntem în punctul de progres unde ar trebui să fim azi. Autoritățile, operatorii, consumatorii nu sunt convinși de utilitatea eficienței energetice. Este un concept generos. În limbaj corporatist, potențial mare nu înseamnă că ai făcut ceva, dar se poate face”, a precizat Doina Vornicu, Director de Operațiuni al Grupului CEZ în România, la  Romanian Energy Efficiency Forum 2017, organizat de GOVNET.

“Oportunități de finanțare există, bani există, este mai puțină înțelegere de partea autorităților locale. Să nu mai alergăm doar să ne atingem țintele. Să facem lucrurile să funcționeze în interior”, a afirmat Dumitra Mereuță, Consilier ministrul Mediului, la același eveniment, insistând pentru necesitatea aprobării contractelor de performanță energetice, care sunt blocate de ceva vreme la Ministerul Finanțelor.

Eficiența energetică înseamnă în primul rând utilizarea inteligentă a energiei care este adeseori, dar nu în mod obligatoriu, corelată cu economii de consum energetic.  Directiva 2012/27/UE prevede o serie de măsuri pentru promovarea eficienței energetice cu scopul de a asigura atingerea obiectivului de 20% până în 2020 (actualizarea țintei privind eficiența energetică la 30% până în 2030).

Chiar dacă, în mod normal, un operator de distribuție nu ar trebui să se preocupe de reducerea consumului la clienți, Grupul CEZ este interesat să investească în eficiență energetică. „Datorită variațiilor de preț la energie ne uităm mai atent la economisire și eficiență energetică. Suntem printre primii care au crezut în eficiențã energeticã și am pilotat modernizarea iluminatului public de la Giurgița, județul Dolj. Vom continua sã investim în proiecte similare și sã oferim soluții complete clienților nostri, să venim în fața lor și să oferim inclusiv finanțare. Anticipăm proiecte de mică cogenerare, precum și proiecte de parteneriat cu mari consumatori. Șansa este la noi și este în sfera serviciilor energetice”, a  declarat Doina Vornicu.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *