Dorințele lui Virgil Popescu, ministrul propus pentru Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, audiat în Parlament: Consens politic pentru modificarea Legii offshore, calendar de liberalizare în 2 etape, fără schemă de sprijin la CE Oltenia, un nou reactor nuclear până în 2030

Publicat pe Categorii Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal Dorințele lui Virgil Popescu, ministrul propus pentru Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, audiat în Parlament: Consens politic pentru modificarea Legii offshore, calendar de liberalizare în 2 etape, fără schemă de sprijin la CE Oltenia, un nou reactor nuclear până în 2030

Virgil Popescu a primit votul parlamentarilor comisiilor de specialitate să preia portofoliul Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, după audierea de ieri: 31 voturi pentru, 7 voturi împotrivă şi 9 abţineri.

Ministrul propus Virgil Popescu le-a spus parlamentarilor, la audierea de ieri din Parlament, că doreşte să existe consens politic în ceea ce priveşte o modificare a Legii offshore.„Vă promit că voi avea discuţii cu operatorii şi împreună cu Parlamentul vom analiza şi vom face, dacă este cazul, modificări la Legea offshore. Îmi doresc unanimitate în Parlament pe această lege. Inclusiv modul în care s-a lucrat în Parlament la această lege a scăzut încrederea investitorilor”, a spus Popescu, citat de Agerpres.

El a mai spus că va propune ca în Parlament să existe o comisie care, împreună cu Ministerul Economiei şi Energiei, să se ocupe de un eventual proiect al Legii offshore, care să fie însuşit de toate partidele politice.„Nu vom da o ordonanţă de urgenţă, nu vom iniţia noi un proiect de lege la nivelul Guvernului, vrem să existe consens politic”, a subliniat Popescu.

În ceea ce priveşte OUG 114/2018, el a propus abrogarea actului normativ printr-un calendar de liberalizare în două etape, agreat cu Comisia Europeană, care prevede dereglementarea completă până în 2021, inclusiv la consumatorii casnici.

Popescu s-a declarat împotriva schemei de ajutor de stat către Complexul Energetic Oltenia. În opinia lui, până în 2030, ar trebui să fie construit un nou reactor nuclear le Cernavodă, inclusiv prin forţe proprii ale Nuclearelectrica, dacă nu va exista un investitor privat.

Fostul ministru Bădălău a surprins audiența: Hidroelectrica produce acum energie curate și ieftină, dvs nu mai vreți să o căpușați, vreți să o vindeți cu totul. Pentru ce?

Prezent la audiere, fostul ministru al Economiei, Niculae Bădălău (PSD), a surpins pe toată lumea când l-a întrebat pe ministrul propus de PNL de ce guvernul Ludovic Orban vrea să vândă Hidroelectrica, „perla” statului român”, precizând că mai bine să „căpușeze în continuare” compania decât să o vândă!

„Hidroelectrica produce acum energie curate și ieftină, dvs nu mai vreți să o căpușați, vreți să o vindeți cu totul. Pentru ce? Acționariatul la Hidroelectrica e 20% Fondul Proprietatea și 80% statul roman. Trebuie să rămână la statul român. De ce țineți să o listați, să o vindeți? Căpușați-o în continuare, daca aveți clienți”, a spus Niculae Bădălău.

La finalul audierilor, ministrul desemnat pentru acest portofoliu, Virgil Popescu, a declarat jurnaliştilor că Bădălău a confundat listarea la bursă a unui pachet minoritar de acţiuni, aşa cum se doreşte la Hidroelectrica, cu vânzarea companiei. “Hidroelectrica se va regăsi în portofoliul Ministerului Economiei. Nu vrea nimeni să o vândă. Din păcate, domnul ministru Bădălău confundă listarea la bursă cu vânzarea. Va fi listat un pachet de 5-10%, dar acest lucru nu înseamnă vânzarea companiei Hidroelectrica. Înseamnă că Hidroelectrica va avea capitalizare să facă achiziţii, vedeţi că sunt oportunităţi în piaţă, se vinde CEZ, se vinde Enel, de ce să nu facem acest lucru”, a spus Popescu, citat de Agerpres.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.