Parlamentarii își reiau activitatea astăzi, 3 septembrie. La Senat și Camera Deputaților, sunt convocate Birouruile Permanente, urmând ca la ora 16.00 să aibă loc deschiderea celei de-a doua sesiuni parlamentare din acest an. La propunerea grupurilor parlamentare, se vor alege noi conduceri ale celor două camere.
Modificarea legii offshore este o una dintre priorităţile celei de-a doua sesiuni parlamentare din acest an. Adoptată de Parlament în sesiunea extraordinară din luna iulie, legea a fost reîntoarsă în Parlament de către preşedintele Klaus Iohannis, pe motiv că trebuie reanalizată din perspectiva stabilităţii şi predictibilităţii pe termen lung a cadrului legal aplicabil acestui sector şi pentru evitarea potenţialelor efecte negative. În cererea de reexaminare trimisă preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se precizează că prevederile legii ar trebui să cuprindă dispoziţii clare, lipsite de echivoc şi cu perspectivă durabilă, astfel încât să fie asigurat cadrul necesar dezvoltării parteneriatului stat-investitori, iar economia românească să beneficieze pe termen lung de pe urma exploatării resurselor naturale din perimetrul Mării Negre. Totodată, se afirmă că exploatarea zăcămintelor de petrol şi gaze naturale din perimetrele offshore, situate în zona economică exclusivă din bazinul Mării Negre, are o importanţă deosebită pentru România, din perspectiva dezvoltării pieţei interne, a contribuţiei benefice la prosperitatea economiei şi a cetăţenilor români, dar şi prin prisma consolidării securităţii energetice regionale. În acest sens, la nivel de principiu, este necesar un cadru normativ eficient şi durabil, capabil să asigure o distribuţie echitabilă a beneficiilor între stat şi investitori, care să contribuie la stabilirea unui parteneriat pe termen lung între cele două părţi, precum şi la consolidarea încrederii în perspectivele economiei naţionale, se subliniază în documentul ce poartă semnătura președintelui țării.
Înainte ca parlamentarii să purceadă la o reexaminare a actului normativ, după cum solicită șeful statului, Liviu Dragnea, Președinte PSD, a făcut o serie de declarații cu privire la clarificările/modificările ce ar urma să se aducă legii. “Chestiunile importante, legate de impozitul pe venituri suplimentare şi de faptul ca 50 la sută din gazul din Marea Neagră să se comercializeze pe piaţa din România, vor rămâne neschimbate. Legea offshore nu va fi modificată decât în sensul unor clarificări care vor fi transmise către guvern”, a afirmat Liviu Dragnea, sâmbătă seara, într-o conferință susținută la Neptun, potrivit News.ro
“Indiferent ce se va întâmpla cu mine, eu nu am de gând să cedez şi nu am de gând să pun umărul la pierderea resurselor României…….Am văzut că un ambasador dintr-o ţară vecină era foarte supărat că nu se comercializează şi nu devine Budapesta – hub sau Ungaria – hub de gaz”, a mai precizat Dragnea, citat de News.ro
Reamintim că la începutul lunii iulie, șeful PSD a prezentat, în fața presei, pe planșe, o variantă nouă a legii, chiar înainte ca aceasta să fie avizată în comisiile de specialiate, susținând că este mai avantajoasă pentru stat decât cea care a fost promovată de Senat.