Dumitru Chiriță, Președinte ANRE, în Parlament: Facturile la energie se pot reduce cu 10-15% dacă s-ar elimina certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare

Publicat pe Categorii Flux energetic, Info Consumatori, Opinii / Analize
Prima Pagina Actual Flux energetic Dumitru Chiriță, Președinte ANRE, în Parlament: Facturile la energie se pot reduce cu 10-15% dacă s-ar elimina certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare

Echipa de conducere a Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a fost prezentă astăzi la audieri în cadrul Comisiei parlamentare de anchetă privind preţurile energiei. Președintele ANRE, Dumitru Chiriță, a venit cu o soluție de reducere a facturilor la energie electrică, în medie, cu 10-15% dacă certificatele verzi şi contribuţia de cogenerare vor fi scoase din facturi, urmând să fie plătite din bugetul de stat, nu de către consumatori.

„Am analizat eliminarea temporară din facturi a certificatelor verzi şi a contribuţiei de cogenerare. Am putea face acest lucru pentru o perioadă de şase luni, spre exemplu, pentru a vedea cum funcţionează piaţa”, a spus Chiriţă, citat de Agerpres.

Impactul bugetar pe 6 luni ar fi de 4,2 miliarde lei, conform calculelor ANRE.

„La un consum mediu anual de 50 de TWh, la nivel naţional, efortul bugetar pentru a susţine certificatele verzi ar fi de 3,2 miliarde de lei pe an, iar, pentru contribuţia de cogenerare, un miliard de lei. Deci în total 4,2 miliarde de lei pentru un an. Dacă vom face acest lucru pentru o jumătate de an, este vorba de 2,1 miliarde de lei”, a explicat Chiriţă.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.