Dumitru Costin, BNS, acuzații grave la Comisia de anchetă a ANRE: OMV Petrom, prejudiciu de 7 miliarde de lei; banii nu au fost recuperați!  Răspunsul companiei: Obligațiile către bugetul de stat s-au plătit corect și la timp

Publicat pe Categorii Esential, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Dumitru Costin, BNS, acuzații grave la Comisia de anchetă a ANRE: OMV Petrom, prejudiciu de 7 miliarde de lei; banii nu au fost recuperați!  Răspunsul companiei: Obligațiile către bugetul de stat s-au plătit corect și la timp
  • Urmează la audieri reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom – Sevil Shhaideh şi Radu-Spiridon Cojocaru, fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu şi actualul preşedinte, Mihai Busuioc, precum şi doi foşti miniştri ai Energiei, respectiv Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu

Audierile din Comisia parlamentară de anchetă privind activitatea ANRE au continuat, joi, cu noi dezvăluiri, care au venit- de data aceasta – din partea sindicaliștilor și au  vizat compania OMV Petrom. Preşedintele Blocului Naţional Sindical a acuzat OMV Petrom că a prejudiciat statul român cu 7 miliarde de lei, potrivit unor controale făcute de Curtea de Conturi, însă aceşti bani nu au fost recuperaţi din 2015 până în prezent. El a precizat jurnaliştilor că este vorba despre nereguli depistate de Curtea de Conturi, că a sesizat Corpul de Control al premierului pe această temă şi că a prezentat Comisiei de anchetă un document în acest sens.

“Aş prefera să nu dezvoltăm acest subiect. Am fost audiat în Comisie şi am prezentat acel document. Sunt în măsură să mai aduc şi alte documente Comisiei, dar înainte de toate este un subiect care trebuie tratat de această comisie de investigaţie. Din acest motiv am insistat să fie prezente şi alte persoane demne de tot respectul, care pot completa cu documente, cu informaţii şi cifre lucrurile pe care eu le-am spus acum. În plus, pot să vă informez că am primit o confirmare scrisă de la şeful Corpului de Control al primului-ministru. Înainte de a ajunge în comisie, am sesizat cu ceva vreme în urmă primului-ministru şi şeful Corpului de Control al primului-ministru şi am cerut o intervenţie în vederea clarificării acestei speţe. Discutăm de o sumă foarte mare. Este vorba despre nişte investigaţii făcute de Curtea de Conturi pe activitatea economică a unui agent economic care are şi o participaţie a statului român şi a identificat nişte cifre care sunt în neregulă pe baza evaluărilor”, a susţinut Costin.

El a adăugat că, din informaţiile sale, din 2015 până în prezent, aceste sume de bani, care ar fi trebuit să fie venituri la bugetul de stat, nu au fost recuperate.

Iancu: Un miliard de euro, prejudiciul din neplata redevenţelor

La finalul audierilor, Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de anchetă, a declarat jurnaliştilor, că este vorba despre prejudicii ca urmare a neplăţii TVA, a unor impozite pe salarii, pe clădiri, pe terenuri, neplata unor redevenţe, precum şi umflarea facturilor privind decontaminarea solului, prezentate Ministerului Mediului. “Este un document în care domnul Dumitru Costin ne spune aşa: că la adresa OMV a primit documente de la autorităţile statului român care sunt sau au fost în diverse etape într-o procedură de investigaţie a unui comportament evazionist, în cazul plăţii salariilor, al plăţii TVA, de modificare a formulelor şi neplată corectă a redevenţei – care, din datele prezentate, se ridica undeva la peste un miliard de euro, date susţinute ca urmare a raportului făcut de Curtea de Conturi, unde se spune că a ajuns cazul în faţa instanţei – în ceea ce priveşte creşterea preţurilor în devizele privind decontaminarea solului în relaţia cu Ministerul Mediului, precum şi neînregistrarea unor active, clădiri, terenuri şi, implicit, în dauna statului. Din datele prezentate de domnia sa, s-a ajuns la 7 miliarde de lei. Sumele sunt ameţitoare”, a precizat Iancu.  Comisia de anchetă va cere toate datele de la instituţiile de control.

După ce conducerea executivă a companie OMV Petrom, invitată în urmă cu două săptămâni, a anunţat că va răspunde în scris întrebărilor comisiei, refuzând să se prezinte, s-a decis ca săptămâna viitoare  la audieri să fie invitați reprezentanţii statului în Consiliul de Supraveghere al OMV Petrom. Este vorba despre Sevil Shhaideh şi Radu-Spiridon Cojocaru.Vor mai fi chemați la audieri fostul preşedinte al Curţii de Conturi, Nicolae Văcăroiu şi actualul preşedinte, Mihai Busuioc, precum şi doi foşti miniştri ai Energiei, respectiv Răzvan Nicolescu şi Victor Grigorescu.  Reprezentanții ANRE, prezența obligatorie.

OMV Petrom respinge vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat

OMV Petrom respinge vehement acuzațiile de neplată a obligațiilor către stat, vehiculate în ședința de joi a Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE, potrivit unui comunicat al companiei, transmis Agerpres.”Ultimul control fiscal, care a avut ca scop redevențele la petrol și gaze pentru perioada 2011-2015, s-a finalizat fără constatări în trimestrul al doilea al acestui an. OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României. Întotdeauna a plătit corect și la timp obligațiile către bugetul de stat, fapt atestat de certificatele fiscale emise de autoritățile competente”, se precizează în comunicat.

Reprezentanții companiei prezintă în continuare câteva cifre privind impactul asupra veniturilor la bugetul de stat și asupra economiei în ansamblu, din 2005 până în prezent. Este vorba despre 24,5 miliarde de euro plătiți la stat sub formă de taxe, impozite, contribuții sociale și dividende cuvenite acționarului statul român, precum și 13,5 miliarde de euro investiții.”Marea majoritate a investițiilor au vizat producția în România de țiței, gaze, carburanți și electricitate, contribuind astfel la menținerea unui grad redus al dependenței României față de importurile energetice”, se mai arată în comunicat.

“Nu putem să nu remarcăm faptul că, din ce în ce mai mult, activitatea Comisiei parlamentare de anchetă a activității ANRE creează spațiu pentru denigrarea și acuzarea companiei OMV Petrom, îndepărtându-se de obiectivele stabilite de Parlament. Compania este listată la bursa din București și la cea din Londra, cu investitori locali și internaționali, iar astfel de acuzații nefondate pot aduce prejudicii atât companiei, cât și acționarilor săi, inclusiv statului român”, au subliniat oficialii companiei.

Prelungire cu 30 de zile a activității Comisiei de anchetă a ANRE

La începutul ședinței de joi, membrii comisiei au aprobat prin vot, la cererea lui Iancu, prelungirea cu 30 de zile a activității comisiei de anchetă, pentru a beneficia de toate informațiile și pentru a le procesa corect.  S-a precizat, totodată, că răspunsurile  Consiliului Concurenței la solicităriile comisiei va fi transmis nu mai devreme de 10 decembrie.

În aceeași ședință, deputatul PSD Iulian Iancu a anunțat că va cere organelor de anchetă să monitorizeze publicațiile media care atacă activitatea sa și a comisiei, precum și relația comercială dintre aceste publicații și companiile anchetate. Totodată, deputatul a susținut că îl va da în judecată pe liderul PNL, Ludovic Orban, dacă acesta nu aduce, în decurs de o săptămână, dovezi care să probeze acuzațiile potrivit cărora Iancu ar fi un apropiat al Gazprom.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *