După 20 de ani, CE pregătește reîntoarcerea la scara de etichetare energetică unică de la A la G. Este mai simplă și mai bine înțeleasă de către consumatori

Publicat pe Categorii Esential, Info Consumatori, Semnal, Stiri externe
Prima Pagina Actual Esential După 20 de ani, CE pregătește reîntoarcerea la scara de etichetare energetică unică de la A la G. Este mai simplă și mai bine înțeleasă de către consumatori

• Consumatorii vor fi în măsură să facă alegeri mai bine informate, care îi vor ajuta să economisească energie și bani
• Toate produsele noi introduse pe piața UE ar urma să fie înregistrate într-o bază de date online

performanta_energetica
“Eficiență energetică înainte de toate”, consumatori mai bine informați, economie de energie și bani sunt principii enunțate în strategia privind uniunea energetică. Comisia Europeană propune o revizuire a legislației de etichetare a eficienței energetice, ca parte a strategiei privind uniunea energetică lansată în februarie 2015.

Pentru a oferi consumatorilor informații mai clare cu privire la eficiența energetică a produselor, clasificate în prezent în diferite scări de etichetare (de la A la G, de la A+++ la D etc.) și a-i determina pe producători și comercianții cu amănuntul să respecte normele, Comisia Europeană propune un sistem de etichetare energetică revizuit, se menționează într-un comunicat al CE.

Scara inițială a etichetei energetice de la A la G este conisderată de către comisarii europeni “ mai simplă și bine înțeleasă de către consumatori”, iar consumatorii vor fi în măsură să facă alegeri mai bine informate, care îi vor ajuta să economisească energie și bani.

Potrivit noului sistem, produsele aflate deja pe piață vor continua să fie comercializate fără nicio schimbare, iar noile produse vor fi vândute conform noii scări. Etichetele vechi, precum cele cu scări de la A+ la A+++, vor fi eliminate de către comercianții cu amănuntul, producătoriurmând să-și înregistreze produsele. Consumatorii vor fi informați prin intermediul unor campanii de informare specifice, întreprinse de statele membre în colaborare cu comercianții cu amănuntul, în timp ce Comisia Europeană va sprijini „acțiunile comune de supraveghere a pieței”.

Propunerea CE urmează să fie transmisă Parlamentului European și Consiliului pentru analiză și acord comun. “Se preconizează că procedura va dura un an. După ce vor fi aprobate de colegiuitori, Comisia va aplica modificările pentru grupele de produse cu etichetă energetică, în termen de cinci ani pentru majoritatea produselor”, apreciază CE.

Principalele modificări propuse în noua legislație de etichetare a eficienței energetice constau în:
– o scară de etichetare energetică unică, de la A la G. Practic, Comisia propune reîntoarcerea la bine-cunoscuta și eficienta scară de etichetare de la A la G, precum și reclasificarea etichetelor existente pentru produsele eficiente din punct de vedere energetic;
– o bază de date digitală pentru noile produse eficiente din punct de vedere energetic. Potrivit propunerii CE, toate produsele noi introduse pe piața UE ar urma să fie înregistrate într-o bază de date online, permițând astfel creșterea transparenței și simplificând supravegherea pieței de către autoritățile naționale;

Cu o scară de etichetare energetică unică de la A la G, consumatorii vor compara produsele

Pentru a-i ajuta pe consumatori să înțeleagă și să compare produsele, Comisia Europeană propune o etichetă energetică unică „A-G”. Acest lucru îi va încuraja pe consumatori să cumpere produsele cele mai eficiente, reducând astfel consumul de energie și având un impact pozitiv asupra facturii de energie, se menționează în comunicatul CE.

De 20 de ani, eticheta energetică a UE este utilizată de 85 % dintre consumatorii europeni atunci când achiziționează un produs, dovedindu-se un succes, după cum apreciază experții CE. Aceștia admit însă că, din cauza acestui rezultat pozitiv, s-a ajuns în situația în care consumatorilor le este dificil să facă diferența între produsele cu cea mai bună performanță. Cumpărând un produs de clasa A+, consumatorii ar putea crede că achiziționează unul dintre cele mai eficiente produse de pe piață, în timp ce, în realitate, uneori este vorba de cele mai puțin eficiente produse.

Eticheta energetică ilustrează, prin culori, săgeți sau literele alfabetului, eficiența energetică a unui aparat electric de uz casnic. Literele de la A la G: o scală a aparatelor de la cel mai eficient (A) la cel mai puțin eficient (G); culorile: verde înseamnă “mai eficient”, iar rosu înseamnă “mai puțin eficient”; săgețile arată eficiența energetică pentru un nivel dat.

CE promovează o bază de date digitală pentru noile produse eficiente din punct de vedere energetic

Potrivit estimărilor specialiștilor, 10-25 % dintre produsele de pe piață nu respectă cerințele de etichetare a eficienței energetice și că aproximativ 10 % dintre economiile de energie preconizate nu se realizează din cauza nerespectării normelor. Situația este explicate, în parte, prin faptul că autoritățile naționale de supraveghere a pieței nu depun suficiente eforturi pentru asigurarea respectării legislației.

Pentru a remedia acest neajuns, Comisia Europeană propune o bază de date pentru înregistrarea produselor în care producătorii și importatorii își vor înregistra produsele, menționând informații care sunt deja obligatorii în temeiul legislației UE în vigoare. Autoritățile de aplicare a legii din statele membre vor avea acces, în mod centralizat, la informații esențiale privind conformitatea produselor, ele nemaifiind astfel obligate să-și consume timpul și energia în eforturile de a obține aceste informații de la operatorii economici.

De asemenea, baza de date va pune la dispoziția consumatorilor și a comercianților informații despre etichetă și informații de bază despre produs și va facilita procesul de digitalizare a etichetei energetice, se menționează în comunicatul CE.

Produse eficiente din punct de vedere energetic disponibile pe piață:

• 11 grupe de produse reglementate de normele de eficiență energetică și de etichetare: mașini de spălat vase, mașini de spălat rufe, mașini de uscat rufe, frigidere, aspiratoare, lămpi, corpuri de iluminat, televizoare, aparate de aer condiționat, aparate de gătit de uz casnic și unități de ventilație.
• 8 grupe de produse vizate de cerințele de eficiență energetică (dar nu și de etichetare): decodoare simple, surse de alimentare externe, motoare electrice, pompe de circulație, ventilatoare, pompe de apă calculatoare, transformatoare de putere.
• 3 măsuri orizontale care cuprind urmatoarele: consumul de energie electrică în modul standby sau oprit al produselor electrice și electronice, consumul de energie electrică în modul standby al dispozitivelor conectate în rețea și etichetarea energetică pe internet.

Cerințele privind etichetarea și eficienta energetică a cazanelor și boilerelor (precum cazanele cu combustibil gazos și pompele de caldură) vor intra în vigoare începând cu luna septembrie 2015 și se vor aplica doar noilor produse pe piață.

Beneficii pentru consumatori

Comisia Europeană aprecizază că revizuirea etichetei energetice va aduce consumatorilor economii suplimentare de 15 EUR pe an, motivând accesul consumatorilor la informații mai clare cu privire la eficiența energetică a produselor; posibilități de a compara produsele; precum și informații suplimentare despre produse, precum performanțele, utilizarea apei sau zgomotul.

Astfel, economiile actuale de 465 EUR pe an vor crește la 480 EUR pe an și pe gospodărie, susțin oficialii CE.

Beneficii și pentru producători și comercianții cu amănuntul

Potrivit CE, revizuirea etichetei energetice va aduce producătorilor și comercianților cu amănuntul o creștere globală a veniturilor de peste 10 miliarde EUR pe an, datorită:
consolidării unui instrument de marketing popular,de care țin cont peste 85 % dintre consumatori atunci când achiziționează un produs; reducerii riscului de confuzie,ceea va duce la o mai mare securitate juridică și la o mai bună respectare a normelor;
reducerii sarcinii administrative,prin înregistrarea produsului și descărcarea etichetei digitale.

Veniturile actuale de 55 de miliarde EUR pe an vor crește astfel la 65 de miliarde EUR pe an, estimează reprezentanții CE.

Propunerea Comisiei are, de asemenea, beneficii concrete pentru statele membre:
economie de timp, respectiv o reducere de 10-15 % a timpului pe care îl alocă supravegherii pieței, grație bazei de date pentru înregistrarea produselor;
reducerea sarcinii administrative, având în vedere că este vorba de o propunere de regulament, care se aplică în mod direct.

Avantaje pentru mediu

Actualele măsuri de etichetare a eficienței energetice produc în fiecare an economii de energie primară echivalente cu aproximativ 175 de milioane de tone de petrol. Această cifră reprezintă consumul anual de energie primară al Italiei sau consumul anual al aproximativ 60 de milioane de gospodării.

Potrivit CE, se așteaptă ca revizuirea etichetei energetice „A-G” să genereze economii suplimentare echivalente cu consumul anual de energie combinat al țărilor baltice (adică echivalentul în energie primară al aproximativ 17 milioane de tone de petrol pe an).

La 25 februarie 2015, Comisia a anunțat lansarea unei strategii-cadru pentru o uniune energetică rezilientă cu o politică prospectivă în domeniul schimbărilor climatice. Această propunere contribuie la principiul „eficienței energetice înainte de toate” al uniunii energetice.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *