După 4 ani, Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, devenind cea mai profitabilă companie din România, după ce au fost tăiate costuri pe toate palierele, potrivit declaraţiilor lui Remus Borza, reprezentantul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, cu ocazia unei conferințe de presă.
„În 2012, Hidroelectrica era cea mai îndatorată companie. În tabelul creanțelor au fost recunoscute datorii de 4,3 miliarde de lei, valoare-record pentru un pasiv al unei companii. Hidroelectrica acumulase pierderi de 170 de milioane de euro în anii 2011 — 2012 și avea un minus în trezorerie de 763 de milioane de lei. Am preluat o companie îngenuncheată, cu circa 500 de contracte împovărătoare, iar, în primele cinci luni, am denunțat sau renegociat 487 dintre contracte”, a declarat Borza, citat de Agerpres
„În 2016, predăm celor doi acționari — Ministerul Energiei și Fondul Proprietatea — această societate cu indicatori care ar face invidioasă orice companie din România. Am tăiat în carne vie pe toate palierele de costuri. Am ajuns la un EBITDA de 68% din cifra de afaceri. În 2014 — 2015, EBITDA a fost de 63% din cifra de afaceri. Nicio altă companie înregistrată la Registrul Comerțului nu a obținut astfel de indicatori. Acest lucru înseamnă că am avut un profit din exploatare de 500 de milioane de euro din 800 de milioane de euro cifră de afaceri”, a evidenţiat Remus Borza.
Potrivit acestuia, compania nu mai are niciun leu datorie și a achitat toate datoriile de 4,3 miliarde de lei din surse proprii. În plus, societatea a realizat o cifră de afaceri de 2,4 miliarde de lei în 2012, de trei miliarde de lei în 2013, de 3,157 milioane de lei în 2014 și de 3,110 miliarde de lei în 2015.În ceea ce privește profitul companiei, de la pierderi de 700 de milioane de lei, în 2011 — 2012, compania a ajuns la un profit de 901 milioane de lei în 2013, de 1,157 miliarde de lei în 2014 și de 1,110 miliarde de lei în 2015.
Tribunalul Bucureşti a decis ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă. Decizia nu este definitivă, dar este executorie, a spus Borza.
Ce se întâmplă după ieşirea din insolvenţă?
Ministerul Energiei, acționarul majoritar al Hidroelectrica, intenţionează listarea la bursă a unui pachet de 15% din acțiunile companiei. Fondul Proprietatea, care este singurul acționar minoritar al Hidroelectrica, evaluează participația sa de 20% la 594 milioane de euro (676 milioane de dolari), ceea ce indică o valoare de 2,97 miliarde de euro pentru întreaga companie.
Următoarea etapă în ceea ce privește Hidroelectrica este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru, care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice, a declarat ministrul Energiei, Vlad Grigorescu, în urma anunțului privind ieșirea din insolvență a companiei.
„Salutăm decizia instanței privind îndeplinirea condițiilor de ieșire din insolvență a companiei Hidroelectrica, una dintre cele mai importante societăți din energie. A fost parcurs un proces complex de restructurare, care a făcut din Hidroelectrica, astăzi, un pilon al Sistemului Energetic Național, o companie profitabilă, cu aspirații reale de a deveni inclusiv un lider regional în acest sector. Următoarea etapă este selecția unui Consiliu de Supraveghere profesionist și integru, care să dea companiei o viziune strategică și care să sprijine dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și creșterea eficienței economice”, a afirmat ministrul, într-un comunicat.
Temerile Fondului Proprietatea
Hidroelectrica nu are în prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat, iar acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie în viitorul apropiat, a declarat Greg Konieczny, manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
‘Suntem îngrijorați să vedem că, deși închiderea procedurii de insolvență era anticipată încă de anul trecut, Hidroelectrica nu are în prezent un Consiliu de Supraveghere independent selectat și numit în conformitate cu Ordonanța 109/2011. Acest lucru ar putea genera riscuri semnificative pentru companie în viitorul apropiat. Îndemnăm Ministerul Energiei să accelereze procesul de numire a unui nou Consiliu de Supraveghere, care ar trebui urmat de numirea unei echipe profesioniste de management executiv. În special acum, după ieșirea din insolvență, Hidroelectrica are nevoie de un management puternic și hotărât, pentru a proteja valoarea creată pe parcursul acestui proces și pentru a genera în continuare valoare pentru acționarii actuali și viitori, în condițiile în care următoarea provocare importantă este listarea cu succes a companiei pe bursele de la București și Londra’, a afirmat Konieczny, într-un comunicat.