După avariile din rețelele electrice din luna aprilie, ANRE umblă la Standardul de performanță al distribuitorilor de energie

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După avariile din rețelele electrice din luna aprilie, ANRE umblă la Standardul de performanță al distribuitorilor de energie
  • Se mențin în Standard prevederi speciale numai în cazul condiţiilor meteorologice deosebite
  • Distribuitorii vor avea la dipoziție 72 de ore, și nu 48 ca până acum, pentru restabilirea căii de alimentare/evacuare a energiei electrice la un loc de consum și/sau de producere în condiții meteorologice deosebite care au generat avarii în RED aflată în zona extravilană

Situaţiile înregistrate în luna aprilie 2017, ca urmare a unor condiţii meteorologice deosebite (căderi masive de zăpadă apoasă, coroborată cu vânt puternic) care au condus la apariţia unor avarii de mare amploare în unele dintre reţelele electrice ale operatorilor de distribuţie concesionari – Electrica și E.ON(Delgaz Grid) – au determinat Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE să  modifice Standardul de performanță pentru serviciul de distribuție a energiei electrice.

Sursă foto: Compania Electrica

Reprezentanții ANRE au decis că este necesar să se mențină în Standard prevederi speciale numai în cazul condiţiilor meteorologice deosebite. Forţa majoră suspendă în fapt obligaţiile contractuale, astfel că nu se impune includerea în Standard a unor prevederi referitoare la aceasta, se menționează într-un document al ANRE. Standardul impune indicatori de performanţă pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice prestat de către operatorii de distribuţie în situaţia funcţionării normale a reţelelor electrice de distribuţie.

Vremea rea a făcut ravagii în sistemul energetic în luna aprilie, mai ales în curtea distribuitorilor de energie. Numai din zona Electrica, au căzut câteva sute de stâlpi de medie tensiune (425 – n.r.) din cauza unor fenomene meteo extreme. Zecii de mii de români au rămas fără alimentarea cu energie electrică, pagubele provocate de condiţiile meteo de săptămâna trecută din Moldova cifrându-se, potrivit reprezentanților companiei, la câteva milioane de lei. 370 de posturi de transformare şi o linie electrică aeriană au fost afectate, alte 12 linii electrice aeriene au fost afectate partial. Sunt suficiente motive să se declare situație de forță majoră pentru Galați și Focșani, au precizat la acea data reprezentanții Electrica.

Pentru a veni în sprijinul distribuitorilor, ANRE introduce termenul de 72 de ore pentru restabilirea căii de alimentare/evacuare a energiei electrice la un loc de consum și/sau de producere în condiții meteorologice deosebite care au generat avarii în RED aflată în zona extravilană. După situația din aprilie, s-a constatat că restabilirea căii de alimentare/evacuare a energiei electrice după o întrerupere accidentală cauzată de condiţii meteorologice deosebite nu se poate realiza fizic în termen de 48 de ore. Accesul operatorului este îngreunat în zone extravilane pe care sunt construite reţelele electrice de distribuţie, iar autorităţile publice locale nu intervin pentru eliberarea căilor de acces pe timp de iarnă, se precizează într-un document al Autorității.

În noul Standard modificat și completat, se elimină întreruperile accidentale provocate de utilizatorii reţelei electrice de distribuţie din numărul întreruperilor lungi neplanificate, care reprezintă unul dintre indicatorii de performanţă ai serviciului de distribuţie prestat de către operatorul de distribuţie.

Potrivit Standardului de performanță, operatorii de distribuție vor avea obligația de a răspunde tuturor cererilor/sesizărilor/reclamaţiilor/solicitărilor primite cu privire la serviciul de distribuţie prestat. Totodată, vor plăti compensaţia referitoare la nerespectarea calităţii curbei de tensiune în situaţia în care reclamaţia utilizatorului reţelei electrice de distribuţie este întemeiată.

În schimb, se acordă o derogare de la plata compensaţiei corespunzătoare nerespectării termenului maxim, prevăzut în regulamentul de racordare, pentru proiectarea unui branşament, obținerea autorizației de construire pentru branșament, execuția și recepția punerii în funcțiune a branșamentului, în cazul unei cereri exprese din partea utilizatorului de amânare a realizării branşamentului. Având în vedere că practica a evidenţiat situaţii excepţionale în care termenul de 90 de zile, prevăzut în regulamentul de racordare pentru realizarea lucrărilor de racordare pentru un loc de consum, nu poate fi respectat de către operatorul de distribuţie din motive ce ţin strict de utilizator (prezentarea cu întârziere a anumitor documente, solicitarea de amânare a realizării branşamentului), considerăm că modificarea propusă este îndreptăţită, susțin reprezentanții ANRE.

Din Standard se mai elimină obligaţia operatorului de distribuţie de a înlocui/reprograma contorul la schimbarea titularului contractului de furnizare. Potrivit ANRE, această modificare se impune deoarece există situaţii în care la schimbarea titularului contractului de furnizare, dacă nu s-a solicitat modificarea tipului de tarif, nu se justifică înlocuirea contorului existent la locul de consum.

Reprezentanții ANRE aprecaiză că modificările şi completările aduse prevederilor Standardului în vigoare vor avea un impact pozitiv asupra operatorilor de distribuție prin reducerea unor costuri de operare. În același timp,precizările referitoare la valoarea compensaţiei corespunzătoare nerespectării indicatorilor de performanţă aferenţi calităţii tehnice a curbei de tensiune elimină riscul ca aceasta să nu fie acordată utilizatorilor care au înaintat reclamaţii întemeiate în acest sens. Este de așteptat ca modificările propuse să determine responsabilizarea operatorilor de distribuție în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciului de distribuţie și să contribuie la o mai bună gestionare a costurilor aferente desfășurării activității de distribuție, se afirmă în documentul  Autorității.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *