După doi ani de reduceri, ANRE crește tarifele pentru transportul energiei, practicate de Transelectrica: cu 7,5%, de la 1 iulie. Tarifele pentru serviciul de sistem scad cu 12%

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După doi ani de reduceri, ANRE crește tarifele pentru transportul energiei, practicate de Transelectrica: cu 7,5%, de la 1 iulie. Tarifele pentru serviciul de sistem scad cu 12%
  • Autoritatea apreciază că noile tarife propuse spre aprobare nu au impact asupra prețurilor energiei electrice la clienții finali

Tarifele pentru transportul energiei practicate de Transelectrica vor crește cu 7,5%, în timp ce tarifele pentru serviciul de sistem vor scădea cu 12%. Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a modificat tarifele și prețurile reglementate pentru serviciile de transport a energiei electrice și sistem pentru anul tarifar iulie 2018 – iunie 2019. Un Ordin al Autorității privind aprobarea tarifului mediu pentru serviciul de transport, a componentelor tarifului de transport de introducere a energiei electrice în rețea (TG) și de extragere a energiei electrice din rețea (TL), a tarifului pentru serviciul de sistem şi a preţului reglementat pentru energia electrică reactivă, practicate de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice “Transelectrica” – S.A., este supus consultării publice.

Transelectrica

Reamintim că pentru anul tarifar care se încheie, ANRE a redus tarifele Transelectrica: cu 9,8% pentru transportul energiei și 18,3% pentru serviciul de sistem. Potrivit proiectului de ordin ANRE, supus consultării publice, de la 1 iulie 2018, tariful mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice  va fi de 18,13 lei/MWh, o creștere cu 7,5% față de cel practicat până în prezent, respectiv16,86 lei/MWh. Tariful calculat de ANRE are următoarele componente: de introducere a energiei electrice în rețea, de 1,18 lei/MWh și de extragere a energiei electrice din rețea, de 16,89 lei/MWh. Tariful pentru serviciul de sistem, pentru anul ce urmează, va fi de 11,57 lei/MWh.

ANRE apreciază că noile tarife propuse spre aprobare nu au impact asupra prețurilor energiei electrice la clienții finali.

Operatorul de transport și sistem – Transelectrica a solicitat ANRE aplicarea unui tarif mediu pentru serviciul de transport al energiei electrice de 18,47 lei/MWh  și a unui tarif pentru serviciul de sistem de 13,50 lei/MWh, începând cu data de 1 iulie 2018.

ANRE susține că “valorile tarifelor calculate au urmărit evoluțiile consumului de energie electrică în anii 2016 și 2017, a prețului de achiziție și a cantității de energie electrică necesare pentru acoperirea CPT în RET față de prețul prognozat, respectiv de cantitatea prognozată pentru anul 2017-2018, a prețurilor de furnizare a STS achiziționate în sistem concurențial, precum și a inflației realizate în anul 2017 și 2018 față de prognozele anterioare ale Comisiei Naționale de Prognoză, utilizate la proiectarea tarifelor”. Nivelul scăzut al investițiilor realizate de OTS în anul tarifar 2016-2017, atât pentru serviciul de transport al energieielectrice cât și pentru serviciul de sistem, a condus la corecții semnificative ale veniturilor reglementate, prin reducerea costurilor aferente investițiilor nerealizate, acordate ex-ante, se explică în nota de fundamentare a proiectului de ordin al ANRE.

La solicitarea Transelectrica, la determinarea tarifului pentru STS, ANRE a aplicat și corecția rămasă din eșalonarea pe doi ani a corecției anuale totale din estimarea anului tarifar 2016-2017, actualizată în termenii anului 2018-2019. Compania a cerut eșalonarea pe doi ani a corecției anuale totale (în valoare de 103.811.106 lei) pentru a evita riscul de neasigurare a necesarului de fonduri pentru achiziția STS, mai ales în perioada de iarnă, când se suplimentează cantitățile de rezerve necesare pentru siguranța sistemului.

La fundamentarea tarifului pentru serviciile funcționale de sistem, OTS a solicitat inițial includerea în costurile de operare și mentenanță aferente anului tarifar 2018-2019 a sumei de 4 milioane lei, reprezentând costuri determinate de participarea OTS în proiectele platformelor de tranzacționare de energie de echilibrare prevăzute de Regulamentul (UE) 2195/2017 al Comisiei din 23 noiembrie 2017 de stabilire a unei linii directoare privind echilibrarea sistemului de energie electrică, reiese din documentul ANRE. Transelectrica a transmis, ulterior, că suma actualizată a acestor costuri, ca urmare a rezultatelor obținute în prima etapă de achiziție prin licitație a unor loturi de lucrări pentru software-ul necear pentru dezvoltarea platformei TERRE, este de 1,42 milioane lei. ANRE a acceptat solicitarea OTS.

În plus, Transelectrica a cerut recunoașterea cheltuielilor aferente investiției Noua Platformă de tranzacționare pentru piața de energie electrică din România – Bursa comercială de energie OPCOM, în sumă de 7.260.699 lei. Autoritatea a respins această cerere pe motiv că “acest mijloc fix a fost înregistrat în contabilitatea operatorului ca fiind dat în folosinţă în anul 2011 şi a fost amortizat complet în anul 2014”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *