După patru zile de vreme extremă, distribuitorii vor face bilanțul pagubelor. ANRE va decide dacă acestea vor fi suportate de consumatori. Apel la autorități: Nu mai luați banii de investiții de la companiile din energie!

Publicat pe Categorii Esential, Investitii / Tranzactii, Opinii / Analize, Semnal
Prima Pagina Actual Esential După patru zile de vreme extremă, distribuitorii vor face bilanțul pagubelor. ANRE va decide dacă acestea vor fi suportate de consumatori. Apel la autorități: Nu mai luați banii de investiții de la companiile din energie!

Începutul de săptămână vine cu o veste bună: după 4 zile de ploaie înghețată cu vânt puternic, vremea se încălzește ușor. În rețelele de furnizare și distribuție a energiei electrice s-au produs avarii grave, se lucrează în continuare la realimentarea cu energie a zeci de mii de gospodării. După care urmează ca operatorii să facă bilanțul pagubelor, să-şi facă reparaţiile şi să meargă la ANRE pentru recunoaşterea acestor cheltuieli în tarife. Ceea ce înseamnă că, în final, pagubele operatorilor vor fi suportate de consumatori, în funcție de decizia reglementatorului.

Foto Enel: Avarie în rețeaua de medie tenziune zona Urziceni

Enel a explicat, în comunicările sale, că “vântul puternic a dus la formarea fenomenului de galopaj a reţelelor electrice aeriene. Depunerile semnificative de chiciură pe copacii din apropierea liniilor electrice au provocat  căderi de crengi asupra liniilor electrice din apropiere, ceea ce a determinat nenumărate întreruperi ale alimentării cu energie electrică”.

Și anul trecut, în luna aprilie, fenomene meteo severe şi neobişnuite – căderi masive de zăpadă apoasă și vânt puternic – au afectat sistemul energetic mai ceva ca în plină iarnă. Aproape 500 de localităţi au rămas atunci fără alimentare cu energie electrică.

În astfel de situații extreme cauzate de condițiile meteo dificile – cod galben, cod portocaliu de vreme rea cu depuneri masive de polei şi cu vânt puternic – este necesară mobilizarea în forță a distribuitorilor: s-a lucrat zi și noapte, echipele de lucru în teren au fost suplimentate și sunt în continuare la datorie. În multe cazuri, nu s-a putut acționa rapid astfel încât să nu mai fie consumatori afectați la ora aceasta – este vorba despre intervenții complexe și de durată – însă operatorii dau asigurări că fac tot ce e posibil să remedieze situația. Au fost luate măsuri extreme în Capitală şi în județele afectate, distribuitorii acționând cu sprijinul militarilor și medicilor.

Sursă foto: Electrica

De la Enel mai aflăm că efectuarea manevrelor necesare realimentării a dus la unele întreruperi și în zonele în care alimentarea a fost restabilită. În zonele vulnerabile au fost montate grupuri electrogene pentru a alimenta zona localităților afectate.

Potrivit ultimelor informații transmise de Ministerul Energiei, ieri, la ora 18.00, numărul gospodăriilor nealimentate cu curent electric era de 43.000 la nivel național. Cu siguranță, la ora actuală s-au mai rezolvat din probleme, echipele de intervenție acționând și pe parcursul nopții.

În astfel de situații critice cauzate de vreme extremă, care pot fi recunoscute de autorități ca situații de calamitate, pagubele distribuitorilor sunt recunoscute în tarifele consumatorilor, conform metodologiei ANRE. Rămâne de văzut ce va decide reglementatorul în acest sens. Un lucru este clar: după astfel se evenimente, operatorii vor trebui să facă reparații, să înlocuiască stâlpi, echipamente, dar mai ales să crească substanțial investițiile în rețelele de distribuție. Lucru dificil de realizat cât timp companiile sunt suprataxate și statul alimentează bugetul pe spinarea acestora.

Apel la Guvern! Evenimentele din aceste zile ar trebui să fie un semnal de alarmă pentru autorități, care să nu mai atenteze la banii de investiții de la companiile din energie!


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *