După renunțarea la Tinmar Energy, CE Oltenia trebuie să acelereze procedura pentru selectarea investitorului pentru implementarea a patru parcuri fotovoltaice și un bloc pe gaz natural. Se cerea aprobarea acționarilor

Publicat pe Categorii Business, Semnal
Prima Pagina Actual Semnal După renunțarea la Tinmar Energy, CE Oltenia trebuie să acelereze procedura pentru selectarea investitorului pentru implementarea a patru parcuri fotovoltaice și un bloc pe gaz natural. Se cerea aprobarea acționarilor

Diectoratul CE Oltenia cere aprobarea acționarilor pentru reluarea procedurii, într-un mod accelerat, pentru selectarea investitorului în vederea constituirii societăților pe acțiuni pentru implementarea proiectelor fotovoltaice și a unui bloc pe gaz natural, cuprinse în Planul de restructurare al societății, aprobat de Comisia Europeană. Este vorba despre următoarele proiecte:

  • Parc fotovoltaic – 83 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Rovinari;
  • Parc fotovoltaic – 112 MW pe depozitele de zgură și cenușă închise ale SE Turceni;
  • Parc fotovoltaic – 66 MW pe halda exterioară Pinoasa a SE Rovinari;
  • Parc fotovoltaic – 19 MW pe halda exterioară Bohorelu a SE Rovinari;
  • Un bloc de 475 MW pe gaz natural la SE Turceni care va înlocui o capacitate existentă de 330 MW pe lignit.

Acționarii sunt solicitați, totodată, să aprobe anularea procedurii de selecție pentru aceste proiecte, la care a fost desemnat Tinmar Energy ofertant selectat, respectiv restituirea garanției de participare.

CE Oltenia are nevoie să achiziționeze servicii specializate de consultanță și asistență juridică, financiară și fiscală la tranzacție în vederea organizării procesului de selecție a investitorului/investitorilor pentru încheierea de parteneriate și înființarea de societăți mixte. În acest sens, este nevoie de aprobarea acționarilor.

ALRO și CE Oltenia vor construi o centrală electrică pe gaze naturale de 850 MW, la Ișalnița, care va furniza energie electrică SEN din 2026. ALRO a fost declarată ca fiind „investitorul selectat” în urma unei licitații publice organizate de CEO.

Urmează să demareze procedura de constituire de societăți cu capital mixt în vederea construcției centralei, care va înlocui blocul 7 și blocul 8, ambele de câte 315 MW pe lignit, potrivit unui document al CE Oltenia.

Investițiile noi la CE Oltenia se vor face în parteneriat cu OMV Petrom și Alro. S-a renunțat la Tinmar Energy. CE Oltenia a comunicat că documentele tranzacției privind asocierea CE Oltenia cu Tinmar Energy nu au fost aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor. În cadrul procesului desfășurat pentru selectarea investitorilor în vederea implementării celor opt parcuri fotovoltaice și a celor două centrale pe gaze naturale (CCGT) prevăzute în Planul de Restructurare a CE Oltenia, Tinmar Energy SA fusese desemnat investitor selectat pentru patru parcuri fotovoltaice de putere instalată maximă totală de 280 MW și pentru CCGT Turceni, grup pe gaze naturale de 475 MW.

Într-un interviu acordat InvesTenergy, Lăcrămioara Diaconu Pințea, membru în Directoratul CE Oltenia, a precizat: “Suntem într-un impas, deocamdată, cu privire la centrala de la Turceni și cele patru parcuri fotovoltaice, după ce documentele tranzacției privind asocierea CE Oltenia cu Tinmar Energy nu au fost aprobate de Adunarea Generală a Acționarilor CE Oltenia. Dacă aceasta va fi în continuare poziția actionarilor, nu ne rămâne decât să reluăm procesul de selecție și sper că vom primi noi oferte pentru acest proiect. Trebuie spus că, fără aceste proiecte – cele două centrale pe bază de gaze naturale, nici planul CEO nu se mai îndeplinește, nici România nu va avea capacitățile necesare pentru a-și asigura securitatea energetică. Chiar dacă ținem cărbunele, cum am spus anterior, avem o limitare fizică în a produce o anumită cantitate de cărbune. Nevoia de energie, vedem, este constantă sau chiar în creștere, capacitățile de producție sunt vechi – cele pe lignit cu atât mai mult, există o limitare fizică a centralelor dar și a producției de cărbune”.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *