După SUA, și Franța se implică în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, al doilea producător de uraniu din lume

Publicat pe Categorii Energie, Hidro si nucleara, Investitii / Tranzactii, Semnal
Prima Pagina Energie Hidro si nucleara După SUA, și Franța se implică în realizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica a semnat un acord cu Orano, al doilea producător de uraniu din lume

După acordul cu SUA, România a semnat un acord și cu Franța pentru extinderea și retehnologizarea Unităților 3 și 4 de la Cernavodă. Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, ieri, cu premierul francez Jean Castex.

“Cu acest prilej, s-a semnat o declarație de intenție privind cooperarea în domeniul nuclear civil, care vizează, printre altele, colaborarea cu partenerii strategici în realizarea proiectului de construcție a Reactorului 3 și 4 de la Cernavodă și în reparația capitală, în modernizarea, renovarea Reactorului 1, într-un cadru mai larg, cu parteneri strategici, un proiect extrem de important pentru politica energetică a României”, a declarat premierul Orban.

De asemenea, a mai fost semnat un acord între Nuclearelectrica și o companie franceză, Orano – fostă Areva, al doilea producător de uraniu din lume. Orano este o companie deținută de statul francez.

România și SUA au parafat, în urmă cu două săptămâni, un acord interguvernamental pentru construirea Unităților 3 și 4 ale Centralei de la Cernavodă, pentru retehnologizarea Unității 1 și pentru cooperare pe diverse paliere în domeniul nuclear civil din România.

În vizita oficială în Franța, premierul Ludovic Orban este însoțit de ministrul al agriculturii, Adrian Oros, ministrul Economiei, energiei și mediului de afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă și ministrul Afacerilor externe, Bogdan Aurescu.

Principalul punct l-a reprezentat întâlnirea cu premierul Franței, Jean Castex, iar discuția a avut ca principal punct semnarea Foii de parcurs a Parteneriatului strategic dintre Franța și România, se precizează într-un comunicat al Guvernului. Între Franța și România există un Parteneriat strategic care a fost semnat, în primă fază, în 2009. El a fost reînnoit prin declarația președinților în 2018, ultima actualizare a planului de acțiune, a foii de parcurs, a concretizării Parteneriatului strategic în obiective comune a fost în 2016. Am semnat împreună cu premierul Franței, Jean Castex, acest document important care privește evoluția relațiilor dintre România și Franța în cadrul Parteneriatului strategic pe următorii patru ani, a spus Orban.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *