După un control de 3 luni, Curtea de Conturi cere conduită etică și integritate de la supraveghetorii și membrii Directoratului societății CE Oltenia

Publicat pe Categorii Esential, Minerit, Petrol si gaze, Semnal
Prima Pagina Actual Esential După un control de 3 luni, Curtea de Conturi cere conduită etică și integritate de la supraveghetorii și membrii Directoratului societății CE Oltenia

Codul  de etică trebuie aplicat și respectat de către șefii societății Complexul Energetic Oltenia. La solicitarea expresă a Curții de Conturi – Camera de Conturi Gorj, Directoratul propune spre aprobare Adunării Generale a Acționarilor criterii de etică și integritate aplicabile membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului, care să fie incluse în contractele de mandat ale acestora.

Potrivit unei note semnate de Directorat, în primele 3 luni ale anului în curs, auditori ai Camerei de Conturi Gorj au desfășurat o acțiuni de control la CE Oltenia privind situația, evoluția și modul de administrare a patrimoniului public și privat al statului, precum și a legalității realizării veniturilor și a efectuării cheltuielilor.

Urmare a controlului efectuat, auditorii publici externi au constatat deficiențe și au dispus stabilirea criteriilor de etică și integritate și cuprinderea acestora în contractele de mandat încheiate cu Consiliul de Supraveghere și cu membrii Directoratului.

Compania are un Cod de etică aprobat de Consiliul de Supraveghere din decembrie 2016. De notat că, potrivit legislației, criteriile de integritate și etică, solicitate de auditorii Curții de Conturi, sunt elemente obligatorii ale contractului de mandat.

Supraveghetorii și membrii Directoratului au următoarele obligații:

  • să respecte Codul de etică al societății;
  • să denunțe conflictele de interese;
  • să exercite votul de abținere în cadrul Consiliului/Directoratului în situații de conflict de interese;
  • să trateze informația confidențială și sensibilă cu discreția cuvenită și în conformitate cu mențiunile din contractul de mandat;
  • să dețină și mențină o reputație profesională excelentă.

Din Consiliul de Supraveghere al CE Oltenia fac parte: Bobâlcă Cornel – Președinte, Codescu Dan, Cudric Valentin, Ghelasi Robert, Marin Florin, Micu Mirela Cristina și Fătu Simona – membri. Președintele Directoratului este Boza Sorinel Gheorghe. Din Directorat mai fac parte: Bălacescu Ovidiu, Bălășoiu Constantin și Vasile Dan.

Referitor la postul rămas liber în Directorat, după revocarea lui Daniel Antonie, Secretarul de stat, Doru Vişan, a declarat, la Tele 3 din Târgu Jiu, că fie va fi numit un membru interimar, fie se va continua în formulă de 4 membri până la organizarea unei selecţii în baza OUG 109 din 2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Companiile energetice au obligația să adopte Codul de etică și conduită în afaceri, conform prevederilor OUG 109, aplicabil conducerii și angajaților.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.