E.ON în România, raport de sustenabilitate 2022: Contribuții la buget de circa 370 milioane euro. Investiții în rețele de 654 de milioane de lei

Publicat pe Categorii Business, Flux energetic, Investitii / Tranzactii
Prima Pagina Actual Flux energetic E.ON în România, raport de sustenabilitate 2022: Contribuții la buget de circa 370 milioane euro. Investiții în rețele de 654 de milioane de lei

E.ON este unul dintre marii contribuabili din România la bugetul de stat și bugetele locale, valoarea totală a contribuțiilor depășind anul trecut 1,8 miliarde de lei (circa 370 milioane euro), cu 80% mai mult decât în anul precedent, potrivit Raportului de sustenabilitate al companiei, lansat în această săptămână. În cei 17 ani de prezență în România, sumele virate de E.ON sub formă de taxe și impozite se situează la circa 14 miliarde lei (peste 3 miliarde euro). 

Totodată, E.ON este un partener important pentru circa 2.000 de furnizori de pe întreg lanțul de aprovizionare, dintre care 95% sunt cu capital autohton. Anul trecut, valoarea achizițiilor companiilor din grup a depășit 1,14 miliarde lei (peste 231 milioane euro). Suma nu include valoarea achizițiilor de electricitate și gaze naturale destinate celor circa 3,4 milioane de clienți din România. În anul 2022, toți furnizorii noi au fost selectați având în vedere și criterii de mediu.

Investiții în rețele de 133 milioane euro în 2022

Investițiile realizate de Grupul E.ON din România pe parcursul anului 2022, în valoare de 654 milioane de lei (circa 133 milioane euro), s-au concentrat pe extinderea și modernizarea rețelelor de gaze naturale și energie electrică, pentru a răspunde nevoilor tranziției energetice, a crește capacitatea rețelelor de a conecta noi surse de energie regenerabilă, precum și a impulsiona digitalizarea serviciilor. Toate acestea contribuie la un viitor mai verde prin reducerea impactului asupra mediului, dar și la servicii mai bune pentru clienți.

De exemplu, numărul prosumatorilor conectați la rețeaua Delgaz Grid a crescut exponențial în ultimii ani, de la doar 67 în 2020 la circa 6.500 la finele anului trecut, pentru ca la începutul lunii iunie a acestui an să ajungă la aproape 9.500, estimările pentru sfârșitul anului fiind că această cifră va ajunge la circa 12.000.

De asemenea, Delgaz Grid a înregistrat anul trecut cea mai mică durată medie a întreruperilor neplanificate în rețea, aceasta scăzând la 76,44 de minute pe an, mult sub media pe țară de 108,25 de minute, ceea ce plasează compania pe prima poziție în rândul distribuitorilor din România. Față de momentul privatizării, când durata întreruperilor era de 1.800 de minute/an, situația s-a îmbunătățit de peste 20 de ori.

Investiții planificate de 1,4 miliarde euro până în 2027

E.ON şi-a propus să crească investiţiile în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei electrice cu 1,4 miliarde de euro până în 2027, pe lângă cele 2,1 miliarde de euro investite deja de la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005.„Cu toate că preţurile din piaţa energiei s-au redus şi s-au stabilizat, ameninţările crizei energetice încă nu au trecut, datoria companiilor şi a guvernelor fiind de a-şi concentra acţiunile pe diversificarea surselor de energie şi reducerea dependenţei de gazele naturale din Rusia, concomitent cu reducerea impactului asupra mediului al energiei utilizate. Deşi, în mod normal, acest proces este unul de durată, E.ON şi-a propus să majoreze investiţiile în reţelele de distribuţie a gazelor şi energiei electrice investind încă 1,4 miliarde de euro până în 2027 pe lângă cele 2,1 miliarde de euro investite deja de la intrarea pe piaţa din România, în anul 2005. Pentru a spori acest efort investiţional am realizat o serie de proiecte de modernizare a infrastructurii energetice cu finanţare europeană în valoare de 500 de milioane de euro la care se vor adăuga aproximativ 900 de milioane de euro din surse proprii”, este mesajul lui Volker Raffel, CEO E.ON România, prezentat în Raportul de sustenabilitate al companiei.

Investițiile realizate de Grupul E.ON din Români

Tehnologii inovative

Un pas important în tranziția energetică îl reprezintă implementarea tehnologiilor cu hidrogen în sistemul de distribuție a gazelor naturale. Astfel, proiectul 20HyGrid demarat în anul 2022, o premieră pentru România, își propune să demonstreze că, din punct de vedere tehnic, este posibilă și sigură adăugarea de hidrogen, în proporție de 20% din volum, în rețelele de distribuție și instalațiile de utilizare a gazelor naturale existente în România – fără a fi nevoie de modificări ale acestora.

Cel de-al patrulea Raport anual de Sustenabilitate lansat de E.ON demonstrează angajamentul continuu al companiei de a monitoriza și evalua performanțele sale de sustenabilitate și de a le îmbunătăți în mod constant. În mod transparent și consecvent, prin acest raport sunt comunicate realizările, obiectivele și angajamentele în domeniul economic, de mediu și social, demonstrând transparență și responsabilitate față de comunități, acționari, angajați și alte părți interesate. Un total de 41 aspecte de sustenabilitate, relevante pentru activitățile desfășurate, au fost identificate în urma proceselor de analiză a contextului pentru dezvoltarea durabilă a afacerii companiei.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *