E.ON România susține Asociația Zi de Bine să amenajeze un cabinet şcolar în Cătina, Cluj

Publicat pe Categorii CSR, Flux energetic
Prima Pagina Actual Flux energetic E.ON România susține Asociația Zi de Bine să amenajeze un cabinet şcolar în Cătina, Cluj

Asociația Zi de Bine amenajează un cabinet stomatologic școlar pentru  1.800 de copii care au nevoie de îngrijiri stomatologice și organizează ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală, proiectul fiind susţinut de E.ON România. Cabinetul se va afla în comuna Cătina, județul Cluj, și va deservi și copiii aflați în comunele limitrofe. În cadrul proiectului „Zi cu Zâmbet” copiii vor avea acces gratuit la ajutor specializat, asociația acoperind costurile tratamentelor pe o perioadă de 3-6 luni.

Partenerii strategici ai Asociației Zi de Bine, Lidl România, Grupul E.ON România, UniCredit Bank și Leroy Merlin, vor oferi 40.000 de euro pentru realizarea acestui program.

În România, doar 18,6% din școli au un cabinet medical general și numai 3% dispun de un cabinet medical dentar. În plus, în mediul rural există doar 88 de cabinete medicale școlare, potrivit datelor oferite de Ministerul Sănătății, în 2019, dintre care doar șapte oferă și servicii stomatologice.

La nivel național, 90% dintre români au probleme stomatologice, iar 44% nu mai au dinți naturali. În mediul rural, unde trăiesc peste 9 milioane de români, spălatul pe dinți nu reprezintă o prioritate, iar medici stomatologi sunt prea puțini.

„Conform datelor oferite de Institutul Național de Statistică, 63% dintre români nu se spală pe dinți. Și asta în ciuda programelor de conștientizare a importanței igienei orale, susținute mai degrabă de mediul privat și organizații nonguvernamentale decât de stat. Ceea ce ne spune că e în continuare nevoie de demersuri concrete în acest domeniu. Prin proiectul „Zi cu zâmbet” ne dorim să îi încurajăm pe copii să zâmbească mai mult, însă în același timp, ne dorim să tragem un semnal de alarmă privind gravitatea situației și urgența de a prioritiza acest sector al sănătății orale”, au declarat Melania Medeleanu și Luciana Zaharia, fondatoarele Asociației Zi de BINE.

În luna august, cu sprijinul Primăriei Comunei Cătina, Asociația Zi de Bine va amenaja un cabinet medical școlar care să le ofere copiilor servicii medicale stomatologice și tratamente stomatologice corespunzătoare, ce vor fi oferite gratuit, timp de 3-6 luni. În plus, se vor organiza ateliere educative pentru prevenirea problemelor de sănătate orală la care vor putea participa atât copiii, cât și părinții lor.

La cabinetul stomatologic şcolar peste 1.800 de copii vor putea beneficia de tratamente precum sigilări, detartraje, tratament al cariilor și extracţii dentare.

„Un astfel de proiect este foarte important pentru comunitatea noastră. Sănătatea generală și sănătatea orală în mod special ar trebui să fie o prioritate în rândul oamenilor, cultivată încă din copilărie, astfel că accesul la servicii stomatologice în apropiere ar fi un mare ajutor în acest sens. Cu toții ne dorim ca nivelul de trai la sate să fie echivalent cu cel de la oraș, ca tinerii să revină în comunitățile în care s-au format și să contribuie la dezvoltarea lor, iar proiectul propus de Asociația Zi de BINE este cu siguranță menit să facă parte din aceste deziderate”, a declarat Boberly Florin Călin, primarul comunei Cătina.

E.ON România se implică și în acest an în cauzele Asociației Zi de Bine. Luna trecută, asociaţia a demarat „La masă cu mine”, un program de nutriție și sport pentru copiii cu tulburări alimentare. Programul susţinut de E.ON România alături de alţi parteneri strategici a început cu o tabără de șase zile, organizată la Straja, Hunedoara, pentru 28 de copii și 28 de părinți, care au reușit să slăbească împreună peste 70 de kg și 58.1 procente de grăsime. În perioada următoare și până la finalul anului 2023, participanții vor continua cu sesiuni online alături de specialiști implicați în campanie.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *