E.ON susține planul UE de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic E.ON susține planul UE de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030

E.ON susține planul UE de reducere a emisiilor de carbon cu 55% până în 2030. 12 lideri ai firmelor de top europene se întâlnesc la Paris pentru a discuta despre modalitățile prin care pot sprijini în continuare Pactul Verde European.

European CEO Alliance consideră că lupta împotriva schimbărilor climatice va necesita un efort colectiv al tuturor statelor membre ale UE și o colaborare între sectorul public și industrie. Un semnal ferm în stabilirea prețului pentru emisiile de carbon la nivel european este considerat una dintre cheile pentru a atinge ținta de neutralitate a carbonului până în 2050 și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră la 55% din nivelurile emise între 1990 și 2030.

În timp ce Comisia Europeană se pregătește să-și prezinte pachetul legislativ  „Fit for 55” („Potrivit pentru 55”), European CEO Alliance a emis recomandări strategice care susțin o acțiune progresivă și ambițioasă pentru a atinge neutralitatea climatică. Abordarea schimbărilor climatice necesită o colaborare puternică între sectorul public și industrie, a anunțat European CEO Alliance după reuniunea sa de miercuri de la Paris. Alianța ar saluta o  revizuire a principalelor instrumente de reglementare ale Uniunii Europene, în special subvenții pentru tehnologiile cu emisii mari de CO2. Propunerile leaderilor din domeniul afacerilor includ trimiterea unui semnal puternic de stabilire a prețului emisiilor de carbon, accelerarea măsurilor de decarbonizare a mobilității și transporturilor, facilitarea transformării sectorului clădirilor și accelerarea restructurării și reînnoirii sistemului energetic în toate statele membre ale UE.

„Sunt foarte mulțumit că am reușit să schimb astăzi opinii cu companiile care oferă soluții pentru punerea în aplicare a Pactului Verde European, pentru decarbonizarea economiei, pentru tranziția verde și eficiența energetică. Pe măsură ce Comisia Europeană se pregătește să prezinte pachetul energetic și climatic „Fit for 55”, cu măsuri de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% în 2030 și de realizare a neutralității carbonului în 2050, mobilizarea actorilor industriali și economici va fi esențială pentru a realiza împreună obiectivele noastre climatice”, a spus Clément Beaune, Secretarul de Stat pentru Afaceri Europene în guvernul francez.

Leonhard Birnbaum, CEO E.ON: „Alături de European CEO Alliance, o alianță unică intersectorială și internațională, vom reuși să facem diferența. Proiectul nostru din cadrul European CEO Alliance își propune să stabilească piețe la nivel european pentru hidrogenul verde și derivații săi, ceea ce va face din hidrogenul verde a doua sursă principală de energie a tranziției energetice. În special cu energiile regenerabile, pe lângă aplicațiile neelectrificabile, ne confruntăm adesea cu o provocare fundamentală: acestea sunt disponibile numai atunci când vântul și soarele ne permit. Având hidrogenul ca sursă de energie, putem stoca energie verde și o putem transporta în locurile unde aceasta este necesară, în sectoarele în care consumul de energie este greu de diminuat, de exemplu pentru producerea așa-numitului „oțel verde”, neutru din punct de vedere climatic. Hidrogenul verde poate contribui, de asemenea, la decarbonizarea în sectorul încălzirii, prin distribuția acestuia prin rețeaua de gaz ramificată pe scară largă. Prin utilizarea hidrogenului, dăm un impuls semnificativ procesului de decarboni-zare.”

Ca instrument central, membrii alianței au propus un semnal puternic la nivelul prețului pentru emisiile de carbon pentru a putea atinge obiectivele Uniunii Europene în materie de schimbări climatice. Carbonul ar trebui să aibă un preț, indiferent în ce sector este emis. Alianța a solicitat, de asemenea, îmbunătățirea continuă a Sistemului de Comercializare a Certificatelor Verzi în Uniunea Europeană (pentru industria energetică și grea) și punerea în aplicare a unor sisteme suplimentare de plafonare și comerț specifice sectorului, care s-ar aplica mobilității, transporturilor și sectorului construcțiilor. Sistemele specifice fiecărui sector ar putea converge apoi, începând cu 2030. O altă propunere se referă la un sistem european de tarifare a emisiilor de carbon care ar include măsuri pentru a realiza simultan atât un echilibru social, cât și reducerea emisiilor.

Decarbonizarea mobilității, transportului și clădirilor vor fi provocările majore. Pentru sectorul transporturilor și al mobilității, mobilitatea electrică pentru au-toturisme, vehicule ușoare și vehicule grele s-a dovedit a fi cea mai eficientă tehnologie în ceea ce privește consumul de energie și reducerea emisiilor. Pentru a încuraja întregul ecosistem din jurul mobilității electrice, membrii Eu-ropean CEO Alliance au inițiat proiecte intersectoriale pentru a crește producția de baterii și a crea o infrastructură de încărcare în toată Europa.

Îndreptându-și atenția asupra valului de renovare a clădirilor Comisiei Euro-pene, alianța susține obiective anuale ambițioase de renovare pentru a ac-celera tranziția durabilă a fondului de construcții, în special decarbonizarea. Toate clădirile noi ar trebui să îndeplinească standarde înalte privind eficiența energetică, sursele regenerabile de energie și materialele durabile. Alianța solicită, de asemenea, ca sistemele de încălzire cu combustibil fosil să fie înlocuite rapid prin lansarea pompelor electrice de căldură, sistemelor de încălzire centralizată și soluțiilor digitale. Directorii executivi membri ai alianței se angajează să aplice această recomandare clădirilor proprii ale companiilor lor.

Obiectivele climatice europene necesită o implementare rapidă a producției de energie regenerabilă și electrificarea directă a mobilității, transportului și încălzirii / climatizării clădirilor. European CEO Alliance lucrează la un proiect de integrare a sistemelor de alimentare, în special a rețelelor, pentru a crea un sistem bazat în principal pe surse regenerabile și soluții flexibile.

European CEO Alliance – Alianța Europeană a Directorilor Executivi pentru Recuperare, Reformare și Reziliență s-a format în 2020 pe fondul pandemiei Covid-19 și al Pactului Verde european. Obiectivul comun al Alianței este de a face din Uniunea Europeană o regiune etalon la nivel mondial pentru pro-tecția climei, deblocând în același timp investițiile, alimentând inovațiile în noile tehnologii și creând locuri de muncă stabile în viitor.

Membrii se consideră un „echipaj de acțiune”, care lucrează împreună la pro-iecte paneuropene intersectoriale la scară largă precum: infrastructura de încărcare transeuropeană pentru camioane grele, integrarea sistemelor de alimentare din Uniunea Europeană (în special rețelele), urmărirea digitală a amprentei de carbon, clădiri durabile și sănătoase pentru viitor, autobuze electrice pentru Europa, rețele ecologice pentru hidrogen și dezvoltarea rapidă a producției de baterii. Se pregătesc și alte proiecte, inclusiv unul care implică oțel cu emisii reduse de carbon. Directorii executivi vor furniza primele rezultate tangibile și vor discuta implementarea cu reprezentanții la nivel înalt ai Uniuni Europene la un summit stabilit pentru toamna anului 2021.

Alianța reunește 12 directori executivi de top din industria energiei, transpor-turilor și tehnologiei: Björn Rosengren (ABB), Thierry Vanlancker (AkzoNo-bel), Francesco Starace (ENEL), Leonhard Birnbaum (E.ON), Börje Ekholm (Ericsson), Henrik Henriksson (H2GreenSteel), Ignacio Galán (Iberdrola), Frans van Houten (Philips), Christian Klein (SAP), Christian Levin (Scania), Jean-Pascale Tricoire (Schneider Electric) și Herbert Diess (Volkswagen). McKinsey & Company este colaborator al European CEO Alliance și fur-nizează cercetări și date suplimentare.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *