E.ON vinde din afacerile de electricitate din Ungaria și Cehia

Publicat pe Categorii Flux energetic, Stiri externe
Prima Pagina Actual Flux energetic E.ON vinde din afacerile de electricitate din Ungaria și Cehia

E.ON s-a oferit să vândă părţi din afacerea sa de electricitate din Ungaria și Cehia pentru a răspunde temerilor antitrust ale Uniunii Europene privind oferta sa pentru reţeaua şi activele de retail ale rivalei Innogy. Anunțul a fost făcut de directorul general al grupului energetic german, Johannes Teyssen, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

E.ON ar putea renunţa să mai ofere încălzire unui număr de 260.000 de clienţi din Germania, precum şi la operarea celor 32 de staţii de reîncărcare pentru vehiculele, a mai spus şeful E.ON, citat de Reuters.

Comisia Europeană a lansat în martie o investigaţie aprofundată asupra ofertei E.ON de preluare a Innogy. Anul trecut, E.ON a anunţat că vrea să preia Innogy, divizia de energie regenerabilă a rivalei RWE AG, într-o tranzacţie complexă, evaluată la aproximativ 20 de miliarde de euro. Tranzacţia, care ar urma să se finalizeze în 2019, va avea ca rezultat concedierea a 5.000 de angajaţi, iar, în viitor, E.ON se aşteaptă la reduceri de costuri de 600 – 800 de milioane de euro. În principiu, acordul implică schimburi de active şi de acţiuni, ca parte a restructurării majore a pieţei energiei din Germania, într-o perioadă în care cea mai mare economie europeană renunţă la combustibilii clasici în favoarea energiei regenerabile.

În prima etapă, vânzarea Innogy va avea ca rezultat deţinerea unei participaţii minoritare de către RWE în E.ON. Astfel, E.ON va achiziţiona întreaga participaţie de 76,8% deţinută de RWE în Innogy, iar RWE va deţine în schimb 16,7% din E.ON. De asemenea, E.ON va face o ofertă acţionarilor minoritari ai Innogy, care evaluează compania la 40 de euro per titlu sau aproximativ 22 de miliarde de euro în total. La sfârşitul săptămânii trecute, acţiunile Innogy au închis la 34,53 euro. RWE va face o plată în numerar de 1,5 miliarde de euro către E.ON.

Obiectivul E.ON este să se concentreze pe retail, reţele de energie şi soluţii pentru clienţi, în timp ce RWE va prelua generarea energiei regenerabile a ambelor companii.


Publicat de

Redacția

Echipa InvesTenergy

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *