Agitație mare la Ministerul Energiei. Echipa ministrului Grigorescu dă zor să ducă la îndeplinire obiectivele asumate până la finele mandatului și să dea bine la momentul bilanțului.
Astfel, proiectul de OUG care modifică Legea 220, a fost finalizat, luând calea avizelor de la ministerele de resort, înainte de a fi transmis Guvernului spre aprobare. Proiectul Strategiei Energetice a fost pus în consultare publică, urmând să fie revizuit funcție de observațiile/propunerile care se vor primi… Practic, echipa de la Ministerul Energiei s-a achitat de aceste două obligații, dar cu ce rezultat final?! Va ajunge proiectul de OUG dedicat regenerabilelor să fie aprobat de Guvern? Va fi asumat proiectul Strategiei Energetice? Altfel, o muncă temeinică, derulată pe parcursul multor luni, în care au fost atrași numeroși specialiști, va fi una în zadar…
Pe lângă probleme ce țin de restructurare și eficientizarea activității la companii precum CE Oltenia și CE Turceni, oficialii Ministerului Energiei se află în plin proces de înlocuire șefi la companiile energetice din subordine. Este perioada schimbărilor în conducerea unor companii importante precum Romgaz, Nuclearelectrica, Hidroelectrica, Electrica. Așa cum era de așteptat, spiritele s-au încins, pozițiile de conducere la companiile vizate fiind vânate la maxim. Echipa din minister este acuzată că, pe ultima sută de metri, vrea să-și promoveze/asigure oamenii la aceste companii.
După un proces de căutări îndelungat, a fost recrutat Cătălin Stancu pentru șefia Electrica, care își definitivează echipa în prezent. La Romgaz, Ministerul Energiei a surprins cu decizia de a înlocui doi membri din Consiliul de Administrație, pe Virgil Metea (director general al companiei) si Ecaterina Popescu cu Florin Răzvan Stoicescu (avocat la Musat și Asociatii) și Florin Dănuț Buzatu (fost director la SAI Muntenia Invest).
În cazul Hidroelectrica, este în derulare procedura de selecție a membrilor Consiliului de Supraveghere, iar contestațiile curg la Ministerul Energiei. Din 84 candidați înscriși, au fost selectați inițial 30 și, în prezent, se desfășoară interviurile cu 20 dintre candidații rămași pe lista finală. Ne surprinde să aflăm că, de exemplu, specialiști recunoscuți pentru experiența și activitatea lor în domeniul energetic, precum Dragoș Zachia Zlatea, fost director general adjunct al Hidroelectrica, Gabriel Dumitrașcu, fost şef al direcţiei de privatizare din Ministerul Energiei, George Cristodorescu, fost director general adjunct al E.ON România nu se numără printre cei selectați pe lista scurtă. Însă Radu Coșarcă de exemplu, fost Director de comunicare la Enel, este printre preferații pentru un loc în CS al Hiddroelectrica! Deși oficialii de la minister se mișcă pe repede înainte cu selecția pentru CS Hidroelectrica, procesul are șanse să fie blocat, până la soluționarea contestațiilor. Se cere reluarea procedurii pe motiv că recrutorul nu a respectat tratamentul egal și nediscriminatoriu, unii candidați fiind intervievați în limba română, alții în engleză.
Gabriel Dumitrașcu, fost administrator special al Hidroelectrica, candidat respins la selecția pentru CS, a transmis o Scrisoare deschisă ministrului Energiei Victor Grigorescu, solicitându-i în mod expres să înceteze, pe final de mandat, procedurile de recrutare și numirile în companiile de energie. „Vă rog să vă abțineți să mai promovați, în ultimile zile de mandat, numiri discreționare în societățile energetice, favorizându-vă, presupun, cercul de prieteni și camarila sau cercuri de interese netransparente, cărora încercați să le acordați ultimile sinecuri”, îi cere Dumitrașcu lui Grigorescu, în Scrisoarea deschisă.
La Nuclearelectrica, echipa Consiliului de Administrație solicită votul acționarilor, în ședința AGA din decembrie, pentru reînnoirea mandatelor pe 4 ani. După ce s-a poziționat împotriva proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă, Fondul Proprietatea atacă acum conducerea Nuclearelectrica. Chiar dacă, în calitatea sa de acționar minoritar, se opune vehement, Ministerul Energiei, acționarul majoritar, va trebui să decidă și în acest caz. În prezent, Consiliul de Administrație al Nuclearelectrica este format din Alexandru Săndulescu (președinte), Alexandru Alexe, Daniela Lulache, Carmen Radu, Dan Popescu, Sebastian Tcaciuc și Stănescu Nicolae Bogdan Codruț. Deocamdată, oficialii ministerului nu și-au exprimat poziția cu privire la solicitarea membrilor CA de reînnoire a mandatelor… Rămâne de văzut dacă reprezentanții de la minister vor dori să facă unele schimbări în componența CA al Nuclearelectrica…așa cum s-a întîmplat recent la Romgaz!
Că se vor păstra actuali șefi, că vor fi numiți sau recrutați alți manageri, important este ca deciziile, care se iau la final de mandat, ale oficialilor Ministerului Energiei să fie corecte, pentru binele companiilor energetice, care trebuie conduse, indiscutabil, de cei mai buni profesioniști în domeniu.