Echipa EfdeN, campioana României, împlinește 10 ani. Peste 70 de premii naționale și internaționale, participări notabile la Solar Decathlon, crearea unui spațiu demonstrativ unde sunt integrate case sustenabile

Publicat pe Categorii Business, Esential, Semnal
Prima Pagina Actual Esential Echipa EfdeN, campioana României, împlinește 10 ani. Peste 70 de premii naționale și internaționale, participări notabile la Solar Decathlon, crearea unui spațiu demonstrativ unde sunt integrate case sustenabile
  • Claudiu Butacu, Președintele Asociației Solar Decatlon București, Cofondator EFdeN şi EnergiaTa, este părintele și sufletul echipei EfdeN: ,„Cred într-un viitor sustenabil, în comunități SMART, utilizând energie curată și cu o tranziție provocatoare către un mixt energetic curat… Cu multe retehnologizări, reconversii de joburi, adaptabilitate și încredere, cred că putem reuși”

Sunt o echipă, sunt campionii României. Echipa EFdeN împlinește 10 ani extraordinari, în care a împărtășit cu noi călătoria spre comunități sustenabile, îmbinând natura cu educația și inovația în construcții sustenabile.

EfdeN, la 10 ani: “Ce călătorie incredibilă am avut. Am fost pionieri, creatori și, mai presus de toate, visători îndrăzneți. Fiecare dintre voi a contribuit esențial la această călătorie, ajutându-ne să clădim o lume în care educația și sustenabilitatea nu sunt doar cuvinte, ci fundamentele unui viitor mai bun”.

Astăzi, 15 decembrie, EfdeN sărbătorește realizările impresionante:

  • Peste 70 de premii naționale și internaționale
  • Trei participări notabile la Solar Decathlon
  • Crearea unui spațiu demonstrativ de 4000 mp, unde sunt integrate case sustenabile și alte zone tematice.

La mulți și valoroși ani, EfdeN!

Am premiat echipa EFdeN, la Gala InvesTenergy dedicată specialiștilor în energie, pentru promovarea României, performanță și profesionalism. Recunoaștere și prețuire pentru cea mai tânără echipă din prestigioasă competiție de case solare din lume, formată din 28 studenți, care a construit un prototip de casă solară în 15 zile, și  a câștigat trei premii: locul 1 pentru condiții de confort, locul 1 pentru votul publicului și locul 3 la funcționalitatea locuinței.

În anul 2013, o echipă multidisciplinară de studenți, pasionați de natură, de conservarea ei și integrarea de  elemente sustenabile și de eficiență energetică în cadrul locuințelor solare, au fondat singurul ONG din România care dezvoltă case solare cu scop educațional și de cercetare, pe bază de voluntariat și de parteneriate strategice.

În ultimii 10 ani, peste 1000 de studenți, absolvenți, masteranzi și doctoranzi au făcut parte din această echipă.

Claudiu Butacu, Președintele Asociației Solar Decatlon București, Cofondator EFdeN şi EnergiaTa, este părintele și sufletul echipei EfdeN. ,„Cred într-un viitor sustenabil, în comunități SMART, utilizând energie curată și cu o tranziție provocatoare către un mixt energetic curat într-un orizont de timp apropiat. Cu multe retehnologizări, reconversii de joburi, adaptabilitate și încredere, cred că putem reuși”. Acesta este crezul lui Claudiu Butacu.

L-am întrebat la una dintre conferințele anuale ale InvesTenergy, unde a fost invitat în calitate de Speaker, cum vede situația din sectorul energetic și dacă îl îngrijorează ceva anume? Răspunsul lui Claudiu este actual, chiar dacă întrebarea a fost adresată în urmă cu 2 ani: ”Când trăiești într-o bulă începi să crezi că poți schimba mentalități, când te întâlnești cu interesele mari ale societății, te lovesti de realitate. Ce înseamnă responsabilitate pentru  tineri – viitorii energeticieni ai României și pentru mine? Suntem ultima generație care putem preveni efectele încălzirii globale. Tânăra generație s-a născut într-o lume cu datorii, atât de resurse naturale, cât și financiare, unde creșterea economicăa stat pe primul loc. Procesele de tip trial and error nu ni le mai permitem: trebuie să acționăm rapid, să inovăm, să respectăm, să nu deranjăm, să nu venim cu propuneri prea îndrăznețe, să ne încadrăm în mai puține minute la prezentări și să asistăm cum formula magică pică din cer. Eu o văd ca pe o provocare uriașă, pusă în brațe fără măcar să fim întrebați, asemenea unei victime cu semne vitale reduse, pe care trebuie să o ținem în viață, cu ustensile vechi, cu proceduri ce nu mai funcționează, cu acces limitat la ajutoarele care se află într-un container în fața noastră, închis cu parola: E PREA SCUMP sau NU E VIABIL ECONOMIC. Responsabilitatea în energie ne determină să ne gândim la misiunea comună, aceea de a prospera în energie: să fim pregătiți să redefinim sectorul energetic prin inovație, pentru a construi o rețea globală  conectată și SMART, să cultivăm și valorificăm tânăra generație din energie și să fim pregătiți să identificăm sursele de energie când a patra revoluție industrială ne bate la ușă”.

L-am mai întrebat pe Claudiu care este mesajul lui, al tinerilor viitorii energeticieni către decidenți.

A răspuns cu o întrebare, pe care îmi permit să o readresez în numele lui: Noi am început și o să continuăm, voi când?

Organizația neguvernamentală EFdeN a fost fondată în 2013 de către un grup de tineri pasionați, alături de profesioniști din Universitatea Tehnică de Construcții București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu”.


Publicat de

Cristina Trefaș

Director Editorial

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *