Economie de bani prin eficiență energetică. Poți fi responsabil cu schimbări simple în comportament!

Publicat pe Categorii Eficienta energetica, Energie, Esential, Info Consumatori
Prima Pagina Actual Esential Economie de bani prin eficiență energetică. Poți fi responsabil cu schimbări simple în comportament!

Românii pot să își reducă considerabil facturile la utilități dacă fac câteva schimbări simple în comportamentul lor. Tot ce trebuie făcut se rezumă la a economisi, a fi responsabil. O economie de bani și de energie se poate face, simplu, prin măsuri de eficiență energetică.

Conștientizarea practicilor de eficiență energetică este încă redusă în România, dar se fac progrese. Însă cine nu își dorește să plătească mai puțin  pentru utilități în fiecare lună? Una dintre categoriile unde se pot face sigur economii sunt utilitățile, susțin specialiștii care aduc în atenția consumatorilor posibilități care sunt la îndemâna tuturor.

“Atingerea unei eficienţe energetice nu necesită investiţii grandioase în industrie sau în locuinţele oamenilor, ci se poate obţine prin schimbarea de către consumatorii casnici a obiceiurilor şi comportamentelor de consum energetic, în contextul în care planeta este pe moarte”, a declarat recent vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, la Forumul  „România Eficientă”, organizat de EPG în parteneriat cu OMV Petrom.

Dacă unele schimbări pentru eficiență energetică presupun investiții, altele se fac cu o minimă atenție la obiceiurile zilnice.

Cum poți reduce facturile la energie cu până la 20%?

În cadrul unei campanii de creştere a gradului de conştientizare privind eficiența energetică – Economie la energie, derulată de Comisia Europeană – DG JUST (Direcția Generală pentru Justiție și Consumatori), în parteneriat cu ANRE, prin Departamentul pentru Eficienţă Energetică, consumatorii au primit sfaturi practice pentru eficientizarea consumului de energie.

Reluăm câteva dintre sfaturi concrete din cadrul campaniei pentru reducerea facturilor la energie cu până la 20%:

 • Nu lăsa aparate în modul așteptare (stand-by) și poți economisi până la 180 RON pe an;
 • Scurtează durata dușului zilnic cu doar 3 minute pentru a economisi până la 115 RON pentru fiecare persoană, pe an. Nu irosi apa, este scumpă!
 • Prea cald? Țineți ferestrele închise dacă nu bate vântul și dacă temperatura de afară este mai mare decât temperatura din casă. De asemenea, ține perdelele trase și storurile coborâte când vremea este însorită.
 • Folosește cele mai noi becuri economice și vei economisi până la 60 RON pe an pentru fiecare bec. Becurile economice produc la fel de multă lumină ca cele obișnuite, dar utilizează mai puțină energie.
 • Setează termostatul cu 1°C mai jos, pentru a economisi între 5% și 10% pe an. Nici nu vei simți diferența de temperatură, în schimb vei vedea cât de mult scade factura.
 • Alege cu atenție aparatele electrocasnice pentru a crește eficiența cu până la 60%. Când cumperi un aparat de aer condiționat, o mașină de spălat sau alte aparate noi, verifică eticheta energetică UE. Aparatele din cea mai înaltă clasă energetică pot fi mai eficiente cu până la 60% decât celelalte. 

În atenția și pentru informarea consumatorilor, autoritățile, asociațiile de profil, companiile prezintă – pe site-urile proprii și prin intermediul unor campanii – modalități prin care se poate limita consumul de energie electrică. Am preluat câteva dintre ele:

 • Investește în produse electrocasnice din clase energetice superioare

Un aparat electrocasnic cu un indice de energie electrică A++ consumă cu până la 50% mai puțin curent decât un aparat din clasa energetică B.

 • Alege electrocasnice cu un consum energetic reglabil

Spre exemplu, un aparat de aer condiționat cu opțiunea Sleep Mode va răci sau încălzi treptat atmosfera, pentru a face economie de curent electric.

 • Utilizează becuri cu LED în locul celor clasice

Aceste becuri consumă chiar și de zece ori mai puțin curent. Au o durată de viață de până la 50.000 de ore.

 • Lumina naturală este foarte importantă

Alege o locuință cu ferestre supradimensionate, dacă ai această posibilitate.

 • Alege aparatura inteligentă

De exemplu, cuptoarele electrice, care pot reduce cu până la 35% timpul de preparare a alimentelor, reducând astfel și consumul energetic necesar. Alt exemplu: aspiratoarele economice, cu tehnologii de filtrare eficiente si consum redus de energie.

 • Termoizolează casa sau apartamentul

Scopul este menținerea unei temperaturi constante și plăcute în locuință, cu un consum redus de energie electrică.

 • Instalează panouri solare pe acoperișul casei

Astfel, locuința poate să-și producă singură energia, căldura și apa caldă necesară.

Trebuie subliniat totuși că echipamentele mai eficiente presupun costuri mai ridicate, iar beneficiile financiare nu sunt imediate, ci calculul se face pe durata de viață a investiției. Amortizarea se realizează în timp, dar beneficiile investițiilor în eficiență energetică sunt multiple: obținem economii de energie, ne îmbunătățim condițiile de locuit și protejăm natura.

NOTĂ: Acest articol face parte dintr-o campanie de informare și educare din cadrul proiectului “România Eficientă”, derulat de Energy Policy Group (EPG), în parteneriat cu OMV Petrom, ANRE, ASRO și Universitatea Politehnica București. “România Eficientă” își propune să ajute la atingerea țintelor de eficiență energetică ale României stabilite prin Directivele UE pentru anul 2030 în privința reducerii emisiilor de carbon și a creșterii eficienței energetice. Mai multe detalii găsiți pe site-ul romania-eficienta.ro.


Publicat de

Redacția

Echipa InvestEnergy

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *