• Investiții majore în tehnologii și echipamente moderne conduc la economii de până la 70%
Cu un management energetic agresiv, se pot obţine economii de energie şi băneşti de 5-15%, într-un timp foarte scurt, cu costuri minime sau chiar fără costuri, după cum reiese din Raportul ANRE pe 2014. Totodată, se pot obţine economii de energie şi băneşti de până la 30%, cu costuri mici şi medii, cu o perioadă scurtă de amortizare, iar prin realizarea unor investiţii cu costuri mari în tehnologii şi echipamente moderne se pot obţine
economii de 50-70%, perioadele de amortizare ajungând în aceste cazuri până la 5-6 ani, se menționează în același document, concluzii desprinse urmare a analizei unor programe de management energetic implementate în diferite sectoare de activitate.
Îndemnul ANRE: Angajați-vă manageri energetici și veți avea garanția unor costuri reduse cu energia!
Îndemnul celor de la ANRE pentru agenții economici este să-și angajeze manageri energetici sau să apeleze la serviciile unei firme de prestatoare de servicii energetice, care are angajat cel puţin un manager energetic atestat de ANRE, care să le monitorizeze consumurile energetice şi să le reducă costurile. Implementarea unui plan de îmbunătăţire a eficienţei energetice va conduce la economii de energie și scăderea costurilor cu energia.
Numărul relevant de auditori energetici autorizaţi anual, indică deschiderea pieţei de servicii energetice, oferind posibilitatea consumatorilor finali de energie de a efectua un audit energetic conform prevederilor legale, susțin reprezentanții ANRE.
De-a lungul procesului de atestare a managerilor energetic prin discuţiile purtate de reprezentanții Autorității cu managerii energetici desemnaţi de consumatorii finali de energie, a rezultat că cel mai important lucru pentru asigurarea succesului unui program de management energetic este angajarea în realizarea programului a managementului de vârf. Cel mai bun mod de a convinge echipa managerială de necesitatea unui program de management energetic este de a prezenta rezultate prin calcule de eficienţă energetică şi analiză statistică a consumurilor şi costurilor.
Potrivit raportului ANRE, în perioada 2010-2014 numărul auditurilor energetice solicitate de operatorii economici din industrie a crescut semnificativ. Dintre factorii care au dus la această creştere, sunt enumerate: aplicarea legislaţiei de eficienţă energetică, evoluţia ascendenta a preţului la energie electrică şi gaze naturale, conştientizarea consumatorului final de energie şi implicit schimbarea comportamentului. “Ca urmare a dezvoltării mecanismului cerere-ofertă în perioada 2010-2014, a crescut şi numărul autorizaţiilor de auditori energetici
persoane fizice şi juridice. Totodată, se remarcă o creştere spectaculoasă a numărului de audituri energetice realizate în perioada 2012-2013 comparativ cu perioada 2010-2011 pentru industria alimentară, industria prelucrătoare şi sectorul energetic. Conştientizarea consumatorilor este unul din principalele motive ale acestui trend, dar și continua creștere a prețurilor la energie electrică și gaze naturale”, se menționează în documentul consultat de InvesTenergy.
351 manageri energetici, atestați de ANRE la finele anului 2014
Conform raportărilor auditorilor energetici, cele mai mari economii estimate de energie sunt aferente măsurilor de eficienţă energetică recomandate pentru sectorul energetic, multe din acestea fiind însă propuneri de retehnologizare. La sfârşitul anului 2014 erau atestaţi: 351 manageri energetici, 192 auditori energetici persoane fizice, 46 auditori energetici persoane juridice, 20 auditori energetici PFA, 36 societăţi prestatoare de servicii energetice agreate ( din care 15 PFA).
Reprezentanții ANRE mai remarcă faptul că, unii agenţi economici au înţeles beneficiile existentei unui management energetic serios la nivelul întreprinderii, fapt pentru care au trecut la implementarea standardului de calitate SRN ISO 50001 privind managementul energetic. În acest sens, sunt menționați doi agenţi economici, respectiv OMV Petrom şi S.C. Celestica S.A. Oradea.
Tot pe linie de eficiență energetică, toţi operatorii economici, care nu sunt IMM-uri, sunt obligaţi să efectueze un audit energetic într-o manieră independentă şi eficientă din punct de vedere al costurilor, până la data 5 decembrie 2015 şi cel puţin la fiecare
patru ani de la data ultimului audit energetic. Aceste audituri vor fi elaborate de către auditori atestati de catre ANRE.
Foto: www.masterstudies.ro